26 Şubat 2006

KAĞIT HELVA PASTASI

Çocukluğumdan beri en sevdiğim şeylerden biri kağıt helva arası dondurma yemektir. Kağıt helva deyince aklıma bir dondurma bir de Boğaziçi Köprüsü gelir (yıllardır sıkışan köprü trafiğinde satılan en popüler ürün olma özelliğini kaybetmediğine göre İstanbul'da pek çok kağıt helva sever insan olduğunu söyleyebiliriz herhalde). Ama kağıt helvadan pasta yapılabileceğini hiç düşünmemiştim. Bu fikir gündemime gördüğüm bir rüya sonucu girdi. Birkaç ay önce rüyamda kağıt helvadan pasta yaptığımı gördüm (rüyalarımda bile pasta görüyor olmam konusunu bir kenara bırakalım). Uyandığımda vay be dedim ne güzel fikir! Ama meğerse bu güzel fikir daha önce bilinen, pek çok kişi tarafından da tatbik edilen bir fikirmiş.

İlk etapta amacım kağıt helvaların arasına vanilyalı bir krema hazırlamaktı. Ama annem tahinli yapmam konusunda yoğun ısrarlarda bulunduğu için düşündüğümden farklı bir tarifi uyguladım. Nitekim başta kağıt helva üreticisi Koska olmak üzere internette rastladığım tüm kaynaklarda bu pasta tahin helvası ile yapılıyordu. Ben tahin helvası yerine tahin kullandım. Buyurun tarifi:

Gerekli malzemeler:

  • 3 adet kağıt helva
  • 1,5 su bardağı kadar tahin
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri (miktarını tadarak damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 paket krem şanti (+hazırlamak için süt)

Yapımı çok basit.. Kağıt helvayı servis tabağına koyuyoruz, üzerine tahin+şeker+kakao karışımından sürüp diğer kağıt helvayı kapatıyoruz. Onun üstüne de yine karışımdan sürüp son katı da kapatıyoruz. Kalan tahinli karışımı da hazırladığımız kremşanti ile karıştırıp pastanın etrafını bununla kaplıyoruz. Buzdolabında bir süre bekletip servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

not: Kağıt helvaların üzerinde, tahinli karışımı sürmeden önce bir çatal yardımıyla delikler açarsak azıcık içine giriyor, güzel oluyor.

not: Tahinli tarifleri sevenler yerken memnun kaldı ama ben şahsen pek haz etmedim. Yaz gelse de arasına dondurma koyup yesek..

Devamını Oku...

24 Şubat 2006

PİRİNÇ UNLU KURABİYE

Ne zamandır kurabiye tarifi yazmamıştım. Son kullanma tarihleri yaklaşan paket paket pirinç unlarını görünce değerlendirmeye karar verdim. Ama pirinç unlu tarifler hep sütlü tatlı yapmaya yönelik. Oysa ki son günlerde evde hep sütlü tatlı tükettik. Başka birşey yapmalıyım derken işte bu un kurabiyeleri çıktı ortaya. Kendisi bir Hanimiş icadıdır. Un kurabiyesi sevenlere şiddetle tavsiye edilir.



Gerekli malzemeler:

  • 175 gr pirinç unu
  • 125 gr tereyağı
  • 2 adet yumurta (akı sarısı ayrılmış)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 kaşık nişasta (hamur ele yapışırsa +1 kaşık daha eklenebilir)
  • fındık

Tüm malzeme karıştırılır(yumurtaların sadece sarıları), yumuşak bir kurabiye hamuru elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, ortasına fındık koyularak top şeklinde yuvarlanır. Yumurta aklarına bulanıp tepsiye dizilir. 170 derece önceden ısıtılmış fırında üstleri hafif pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tepsiden çıkarılır. (Zira soğumasını beklemeden çıkarırsanız alt kısmı yağlı kağıtta kalıyor ve kurabiye parçalanıyor. Soğuduktan sonra bu sorunla karşılaşılmıyor.) Daha tatlı sevenler üzerine pudra şekeri serperek servis edebilir. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...

18 Şubat 2006

BALLI TOP & PROFİTEROL

Mutfak le ilgilenmeye başladım başlayalı aklıma hep daha önce dışarıda yediğim tatlılar düşer oldu. Nasıl yapıyorlar, ne kullanıyorlar.. Ben de bir tanesini denemeye karar verdim: Ballı Top. Adı ballı top ama aslında bal yok içinde. Eritilip üzerine dökülen şekerin bal gibi görünmesi sebebiyle bu ismi verdiklerini sanıyorum. Ben şekeri eritirken biraz yaktığım için rengi böyle karamelimsi oldu (bknz aşağıdaki resim). Ama renge aldanmayın.. Üzerindeki eritilmiş şeker. Sertleşinde akide şekeri gibi oldu sert sert çıtır çıtır. Şu hamurundan yapılan topların içine krema konulup hazırlanan bir tarif. Ama kreması çok şahane oldu, şiddetle tavsiye ederim. Yandaki resim de aynı topları kullanarak hazırlanan profiterol..

Şu Hamuru:

gerekli malzemeler: 1 bardak su + 2 adet kesme şeker + 1 çay kaşığı tuz + 125 gr margarin + 1 su bardağı un + 1 çay kaşığı karbonat + 4 adet yumurta

Tencerede 1 bardak su kaynatılır. Kaynayan suya 2 adet kesme şeker, 1 çay kaşığı kadar tuz, 125gr. margarin ilave edilir. Ocak kapatılır. Daha sonra içine 1 su bardağı kadar un ve 1 çay kaşığı karbonat ilave edilir. Ilınana kadar bekletilir. Sonra 4 adet yumurta teker teker yoğurarak karışıma katılır. Küçük toplar istiyorsanız hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye biraz aralık bırakılarak dizilir. Hamur ele yapıştığı için toplar yuvarlanırken elinize azıcık sıvı yağ sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.

Beyaz iç kreması:

gerekli malzemeler: 500 gr süt + 5 yemek kaşığı un + 1 bardak toz şeker + 1 paket vanilya

Tüm malzeme birlikte muhallebi yapar gibi pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra içine 1 yemek kaşığı margarin ilave edilir, mikserle çırpılır ki pütürcük kalmasın.

Ballı Topun Hazırlanması:

Pişen topları ortadan kesip içine kaşıkla beyaz iç kremasından konulur. Üst üste dizilen topların üzerine ocakta erttiğiniz 2 kaşık şeker dökülür. Şeker donduktan sonra sertleşip çıtır çıtır oluyor. Afiyet şeker olsun.

Profiterolün hazırlanması:

Toplar aynı şekilde hazırlanır ve yine aynı şekilde hazırlanmış iç krema, topların içine konulur. Daha sonra üzerine çikolata sos hazırlanıp dökülür. Ben kendi yaptığım sostan pek memnun kalmadım. Nişastalı bir tarif olduğu için topaklaştı vs.. Siz hazır sos da kullanabilirsiniz veya başka bir sos tarifinden faydalanabilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...

15 Şubat 2006

EV YAPIMI ÇİKOLATA


Yeni bir yemek etkinliği.. Bu seferki etkinliğin konusu Sevgililer Günü. Aslında sevgililer günü için özel bir girişimde bulunmayacaktım ama yemek etkinliği söz konusu olunca katılmak istedim. Sevgi ile, aşk ile en güzel bağdaşan yiyecek bence çikolata. O sebeple ev yapımı çikolatalar yaptım.

Bir tanesi, ismi İngilizce kaynaklarda truffles olarak geçen krema+tereyağ+çikolata karışımı tatlıcıklar. Ben beyaz çikolata kullandım ve kuş üzümü ile çeşitlendirdim. Çiçek şeklindeki buz kalıplarını çikolata kalıbı olarak kullandım. Bir diğeri ise son zamanlarda bolca kullandığım ve çok sevdiğim bir malzeme olan krokant ile bitter çikolata karışımı bir ev yapımı çikolata. Yine diğer bir tarifim ise makaron.. Makaron badem unu ile yapılan bir nevi kurabiye. Ben kakaolu yaptım arasına da çikolatadan bir krema hazırladım.
Başta makaron olmak üzere son derece maceralı geçen etkinlik menümün tariflerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Beyaz Çikolatalı, Kuş Üzümlü "Truffles":

Trüfler demek istedim ama o zaman da mantar ismi gibi oluyor (trüf:bir mantar çeşidi). Türkçesini bulamadığım için orijinal ismini kullanmaya karar verdim. İnternette pek çok truffles tarifi bulabilirsiniz. Ben kendime göre bir takım değişiklikler yaptım. 60 ml. krema sos kabında kaynatılır. Küçük küçük kırdığımız çikolatalar (90 gr.) hemen kremaya eklenir ve eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırılır. Üzeri örtülerek 5-10 dakika kadar ılınması beklenir. Sonra üzerini açıp tekrar karıştırıp homojen bir karışım elde ettikten sonra 1/2 çay kaşığı vanilya esansı eklenir. Henüz katılaşmadan silikon kalıplara çikolata paylaştırılır. Ben bu amaç için çiçek şekilli silikon buz kalıplarından kullandım. Daha sonra kuru üzümler çikolataların içine gömülecek şekilde elle hafif bastırılarak konulur. Katılaşana kadar buzdolabında bekletilir. (Ben bir gece beklettim)

Krokantlı Çikolata Kapları:

Çikolata kapların yapımı için buraya tıklayabilirsiniz. Yaptığınız kapların içine krokant koyup üzerine erittiğiniz (dilediğiniz bir çeşit çikolatayı kullabilirsiniz) bir çikolatayı dökün ve yine buzdolabında donana kadar bekletin. Gerçi çok fazla birşey yapmış olmuyorsunuz yani burada esas yaptığımız çikolatayı eritip değişik bir malzeme ile birlikte tekrar şekillendirip dondurmak. Yapımı çok basit ve keyifli..

Makaronumsu Kurabiye:

Önce Beyaz Fırın'da görüp yediğim daha sonra çeşitli yemek bloglarında tarifine rastladığım badem unu ile yapılan bir nevi kurabiye.. Ama bu tanım yetersiz oldu. Siz en iyisi Clement, Zinnur veya Lynn'in yaptıklarına bakın. Sebebini anlamadığım bir sebeple benim makaronlarım çatır çatır çatladı. Acıbademe benzedi tadları, güzel oldu. Ama parlak, etekli, tombik makaron görüntüsünden uzak oldular. Bu sebeple tarifi şimdi paylaşmıyorum sizlerle.. İlgilenenler özellikle Zinnur'un deneyimlerinden faydalanabilir. Ben de ilk fırsatta tekrar deneyip sonuçları Hanimiş'e koymayı düşünüyorum.

Devamını Oku...

11 Şubat 2006

BARBIE PASTA

Bugün 3. yaşını kutlamak amacıyla küçük bir hanımefendinin doğumgünü partisine davetliydik. Kendisi, kuzenim Yeşim’in kızı Çakıl, yani ailenin yaşayan 4. kuşağının ilk temsilcisi. İsmine atfen Taş Devri’ndeki Çakıl Çakmaktaş şeklinde bir pasta yapmayı dilerdim ama bundan önceki doğumgünlerinde bu fikir haliyle kullanıldığı için bu hayalim gerçekleşemedi.

Bence yapması en zevkli pasta, çocuk pastaları.. O kadar çok seçenek var ki! Trenli, arabalı, bebekli, ayılı, kedili, tavşanlı özellikle de balıklı (Nemo)... Her ne kadar hazetmediğim bir karakter olsa da doğumgünü kızının seçimi olan Barbie bebekli bir pasta yaptık annemle. Pekçok pastanenin ve pasta atölyesinin kataloğunda yer alan bu pastanın eteğini yapmak çok zahmetli ama bir o kadar da keyifliydi. En güzeli de Çakıl'ın dolabı açıp açıp pastasına bakıp gülümsemesi, gelen misafirlerine pastasını gurur ve sevinçle göstermesiydi. Gerçi kendisi yemedi ama diğer tüm davetliler tadı konusundaki memnuniyetlerini dile getirdiler, tevazu göstermeyeceğim sonuçtan ben de memnun kaldım.
Tüm enerji ve özenimi pastanın dekorasyonuna vermek istediğim için pandispanya olarak hazır pastaban kullandım. Kreması da frambuazlı oldu. Pembe rengin hakim olduğu bu pasta için de başka bir iç malzeme düşünülemezdi.

Gerekli Malzemeler:

-2 adet kakaolu pastaban
-1/2 kg frambuaz
-2 paket krem şanti
-1 paket Dr Oetker vanilyalı Crème Ole
-1 paket çilekli puding (toz karışım)
-6,7 su bardağı kadar süt

Frambuazlı Kremanın hazırlanması:
Puding, paketin üzerinde tarif edildiği şekilde hazırlanır ve soğumaya bırakılır. O esnada frambuazların bir kısmı ezilerek püremsi bir sos hazırlanır. 1,5 su bardağı soğutulmuş süt ile kremşanti ve crème ole puf puf bir krema halini alana kadar çırpılır. Daha sonra soğumuş ve üzerindeki koyu tabaka ayrılmış puding + frambuaz sos + krema karıştırılır ve pasta kremamız hazırlanmış olur.

Pastanın hazırlanması:
Pastabanların her katı şekerli sıcak süt ile ıslatılır. Pastaban-krema-frambuaz taneleri-pastaban-krema-frambuaz taneleri mantığı ile çok katlı bir pasta yapılır. Dikkat edilmesi gereken, katların yukarı çıktıkça çaplarının küçülmesidir. Yani her yeni kat bir alttakinden daha dar bir daire olacak. Kekleri küçültürken kesilen parçalar da en üstte yine birkaç kat şeklinde değerlendirilecektir. Toplamda 6 katlı bir pasta olacak, ama etek olması için yukarı (yani bebeğin beline) doğru daralacak. Tüm bu işlem bittikten sonra arttıysa kalan kremanızla, artmadıysa yeniden bir paket kremşanti hazırlayarak bütün pasta bununla kaplanmalıdır. Üst süslenemde kullanılan şeker hamurunun pastaya yapışması için her yanının kremşanti ile ince bir şekilde kaplanması önemlidir.

Pastanın süslenmesi:
Bu kısım tamamen hazırlayan kişinin zevkine kalmış. Bebek pastaya oturtulduktan sonra şeker hamuru veya renklendirilmiş krema ile süsleyebilirsiniz. Ben pembe bir elbise yaptım. Eteklerinde dantel efekti yakalamak için alt kısmına çilekli kremşanti ile hareket verdim. Etek bölümünü ve elbisenin üstünü kırmızı gıda boyası kullanarak renklendirdiğim şeker hamurundan hazırladım. Kalpler ve incilerle süsler yaptım. Daha neler neler yapılabilir, sonu yok… Bu macera da böyle bitti, nice mutlu yıllara Çakıl..

Devamını Oku...

08 Şubat 2006

KAR, YANINDA 1 KEK, 1 KURABİYE, 1 ÇAY

Kışın ikinci büyük kar vakasını yaşıyoruz. Çok mutlu oluyorum kar yağınca.. Heryerin bembeyaz olmasını, şehrin bütün çirkinlikleri örtmesini çok seviyorum. Ama bu sene ne kartopu oynayabildik ne de kardanadam yapabildik. Zira önce tipi şeklinde yağıyor, dışarıda oyalanmak mümkün değil. Tipi dindiğinde de buzlanıyor, keyfi kalmıyor. Sonrası çamur..

Kar yağdığında canım kek yapmak istiyor. Geçen sefer kakaolu kardeş keki yapmıştım. Şimdi de bir kek klasiği olan tarçınlı, kuru üzümlü ve cevizli kek yaptık annemle. Her iki keke de günün anlamına yakışır karlar yağdırdım (pudra şekeri sağolsun). Yanında da şahane fincanımla yeşil çay demledim. Bir de tart tabanı olması gereken ama başarısızlıkla sonuçlanmış bir tariften türetilen kurabiye..



Kurabiye için tarif vermeyeceğim. Çünkü aslında tart tabanı yapmak üzere yola çıkmıştım. Ama çeşitli beceriksizlikler sonunda biçimsiz bisküvimsi birşey çıktı ortaya. Heba olmasın diye arasına fıstık ezmesi sürüp yedik.

Çay için ise anlatacak birşey yok. Uzun zamandır bitki çaylarının hiçbirinin sallama poşet şeklinde hazır almıyorum. Aktardan çeşitli otlar alıp, karıştırıp, kendim yapıyorum. Yukarıdaki resimde görülen çay ise yeşil çay + civanperçemi karışımı. Ama esas bahsetmek istediğim şey fincan. Ne zamandır rastlıyordum, alıp almamak konusunda kararsızdım. Neyse ki sevgili kuzenim Nurseli hediye almış bana, böylelikle aklımdan çıktı. Artık benim de içinde kendi porselen demliği ve soğumaması için kapağı olan bir fincanım var. Çok mutluyum.

Tarçınlı, kuru üzümlü, cevizli kek:
3 yumurta, 1 su bardak şeker, 1 çay bardağı sıvıyağ, 50gr. margarin, 1 yemek kaşığı tarçın, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı ceviz, 1 çay bardağı kuru üzüm, aldığı kadar un.

Islak malzemeler önce çırpılır, daha sonra kuru malzeme elenerek karışıma eklenir. Son olarak unlanmış ceviz ve üzüm tahta bir kaşıkla karıştırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirilir. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...

05 Şubat 2006

ÇİKOLATALI YILDÖNÜMÜ PASTASI

Bugün annem ile babamın 27. evlilik yıldönümüydü. Ben de günün anlam ve ehemmiyetine uygun olması açısından kalpli bir pasta yapmaya karar verdim. Aslında kafamda yapılmayı bekleyen bir sürü süsleme fikri vardı, ama bu akşam uygulamaya üşendim. Sade bir pasta oldu sonuçta. En eğlenceli kısmı çikolata ile oynamak oldu. Üzerindeki rakamları ve çevresindeki kalpleri bitter çikolatayı eritip, yağlı kağıt üzerinde şekillendirerek yaptım. Pandispanyasından çok memnun kaldım. Ne bulduysan karıştır mantığı ile yapılan krema ise umduğumdan daha iyi oldu. 5 Şubat aynı zamanda Ardişko'nun annesinin de doğumgünü. İyi ki doğmuş, iyi ki yigenimi doğurmuş. Nice mutlu yıllara..


Pandispanyası için:
-5 adet yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı un
-1 su bardağı nişasta
-1 paket kabartma tozu
-2 yemek kaşığı kakao

Yumurta ve şeker puf puf olana kadar uzun uzun çırpılır. Daha sonra diğer malzemeler elenerek karışıma eklenir. Homojen bir karışım olana kadar karıştırılır, fazla karıştırılmaması önerilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yarım saat kadar pişirilir. Bu süreler fırından fırına değiştiği için pişip pişmediğinin kürdan testi ile kesinleştirilmesi tavsiye edilir. Tam ölçüsünü bilmiyorum ama orta boy kalpli bir kalıp kullandım ama sanırım bu miktarlar büyük boy kelepçeli kalıplar için de uygundur.

Ne bulduysan karıştır kreması için:
-65-70 gr. kadar nesquik
-1 paket kremşanti
-1 su bardağı süt
-100 ml. krema
-50 gr. bitter çikolata

Nesquik, kremşanti ve süt kıvamlı bir krema olana kadar çırpılır. Bir miktarı üzerini kaplamak için ayrılır. Kalana eritilmiş çikolata ve krema eklenerek karıştırılır. Bundan sonrası tam şamata! Kekin kabaran kısmını kesmiştim, onu ufalayıp kremaya karıştırdım. Önceden kalan az miktarda krokan vardı onu ekledim. Kardeşimin talebi üzerine de bir büyük boy muzu doğrayıp kremaya kattım. Ve bu karmakarışık kremayı ikiye bölünmüş ve katları nescafeli süt ile ıslatılmış pastanın arasına sürdüm. Üzerini önceden ayırdığım kremşanti-nesquik-sütten oluşan krema ile kaplayıp, süsledim. Afiyet şeker olsun.

not: Karmakarışık olmasına rağmen sandığımdan daha hafif ve de şaşılacak derecede güzel bir pasta oldu. Nesquik kullanmak iyi fikirmiş, yakıştı pastaya. Daha profesyonel bir tarifte de kullanmalı.

Devamını Oku...