25 Aralık 2006

CENUAZ (Genoise) & ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA


Sanırım şimdiye kadar yaptığım en lezzetli keki olan pasta bu oldu. Hani "hep şahane pastalar yapıyorum da bu da en güzeli oldu" diyorum sanmayın. Öğreniyorum yavaş yavaş. Ama Hanimiş’te tarifler paylaşmaya başladım başlayalı en iddialı denemem bu kek. Yaparken çok keyif aldım. Dünyada un elemek ya da yumurta çırpmak kadar eğlenceli başka birşey yokmuş gibi hissettim. Sonuç iyi olunca bu mutluluğum daha da arttı.

Cenuaz keki hep denemek istiyordum. Kabartma tozu, karbonat ya da kabartmak için başka hiçbir malzeme gerekmeden sadece yumurtaların çırpılarak kabartılması esasına dayanarak yapılan şahane bir sünger kek oldu. 20 Aralık annemin doğumgünüydü. Pastayı onun için hazırladım. Tarif, dünyaca ünlü bir çikolata ustası olan Alice Medrich’e ait. Kullanılan miktarları, orijinal tarifteki oranlara sadık kalarak biraz değiştirdim. Likör ile ıslatılmış cenuaz kek, arasında çikolatalı ganaj ve üzerinde çileklerle güzel bir çikolatalı pasta oldu. Cenuaz’ın yapım aşamasında tüm adımlara birebir uydum. Bunun yararını da gördüm. O yüzden yazarken de tüm adımları uzun uzun anlattım.

Cenuaz (Genoise)

18cm. lik yuvarlak kalıp için

Gerekli Malzemeler:
-40 gr un
-30 gr kakao
-3 yumurta
-100 gr tozşeker
-30 gr tereyağ (eritilip soputulmuş)

1. Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınadursun.
2. Kalıbınızın dibine yağlı kağıt koyun. Kalıbın yanlarını sakın yağlamayın. Kek hamurunun kalıbın duvarlarına tutunarak orantılı bir şekilde kabarması için bu önemli.
3. Unu ve kakaoyu birlikte 3 kere eleyin.
4. Isıya dayanıklı bir kabın içinde (ki bu kap koyduğunuz miktarın üç katı kadar malzemeyi alabilecek bir büyüklükte olmalı) çırpma teli yardımıyla şekeri ve yumurtaları biraz karıştırıp birbirine yedirin.
5. Bir benmari kurun. Benmari üzerinde yumurta ve şeker karışımı 40-45 derece sıcaklığa ulaşana kadar telinizle çırpmaya devam edin. Termometresi olmayanlar ısıyı parmak uçları ile ölçebilir. Hafif ılık bir ısıya ulaştıysa tamamdır. Bu işlem bir sonraki aşamada karışımın çok daha fazla kabarmasına imkan sağlıyor.
6. Daha sonra mikser ile uzun uzun çırpın. Çırpma işlemi çok önemli. Çünkü tarifte kabartmak için herhangi birşey kullanılmıyor. Onun yerine yumurtaların hacmi 3 katı artana kadar çırmak gerekiyor. Kitchenaid’i olanlar için bu kısım zor olmayabilir ama benim gibi elektrikli bir el mikseri kullananlar neredeyse 8-10 dakika kadar çırpmalı. Mikseri karışımdan ayırdığınızda oluşan tepe bir süre çökmeden duruyorsa yeterli miktarda çırpmışsınız demektir.
7. Elediğiniz un+kakao karışımın yarısını yumurtalı karışıma ekleyin. Spatula yardımı ile aşağıdan yukarıya doğru katlar gibi yaparak unu yumurtalara yedirin. Yumurtanın kabarıklığının çökmesine özen göstererek yavaşça yapın bunu. Karışım homojen bir renk alınca un+kakao karışımının diğer yarısını da ekleyin. Yine aynı şekilde birbirine yedirin.
8. Şimdi sıra tereyağının eklenmesinde. Tereyağının direk karışıma dökmüyoruz. Büyük bir kaşık kadar unlu karışımdan alarak eritilip soğutulmuş tereyağının bulunduğu kaseye koyun. Dikkatli bir şekilde yine katlar gibi yaparak yağ ve unu birbirine yedirin. Şimdi tereyağını kek karışımına ekleyebiliriz. Böylelikle yağın hamurun dibine çökmesini engellemiş oluyoruz.
9. Hazırladığınız kalıba hamuru dökün ve önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
10. Ben genelde hazırladığım keklerin, pandispanyaların pişip pişmediğini kürdan testi ile ölçerim. Medrich bunun yerine kekin üzerine parmakları ile hafifçe bastırıyor, eğer elini kaldırdığında hamur hafifçe eski haline dönüyorsa pişmiş demektir.
Keki fırından çıkarın. Kalıbından çıkarmadan tel üzerinde soğutun. Soğuduğundan emin olduktan sonra plastik ince bir spatula veya bıçak yardımı ile kenarlarını kalıptan ayırın. Daha sonra keki ters çevirin ve yağlı kağıttan ayırın. Pastalarınızın muntazam görünmesi içi önemli bir
not: her zaman kekin üst tarafını pastanın alt tarafına getirin. Böylelikle düzgün olan alt kısım üstte kalarak sınırların daha keskin ve düzgün görünmesini sağlar.
Şurubun Hazırlanması:

Orijinal tarifte şurupta ahududu likörü kullanılıyordu. Ben onun yerine kiraz likörü kullandım. Siz de kendi dilediğiniz ya da evde olan başka bir likör ile yapabilirsiniz ya da hiç likör kullanmayabilirsiniz ama inanın likör gerçekten çok şahane bir aroma katıyor kekinize.

-70 gram tozşeker
-70 ml su
-3 yemek kaşığı kiraz likörü (veya sıvı vanilya)

Suyu ve şekeri birlikte kaynatın, soğutun. Soğuduktan sonra likörü ekleyin.

Çikolatalı Ganaş:

-70 gr bitter çikolata
-1-2 yemek kaşığı kaynar su
-70 gr krema

Kremayı birkaç dakika çırpın. Çikolatayı başka bir kapta ince ince rendeleyin. Kaynar suyu çikolatanın içine dökün ve spatula yardımı ile karıştırmak suretiyle çikolatayı eritin. Kremayı da ekleyip karıştırın.

Pastanın Biraraya Getirilmesi:

Orijinal tarifte kek 3 kata ayrılıyordu ben resimdeki pastayı iki katlı hazırladım. Ama bu ölçülerle 3 kata bölmek de mümkün. En üst katı çemberin altına yerleştirin. Fırça yardımı ile kekin iç kısmını şurup ile eşit bir şekilde ıslatın. Hani fırça ile ıslatırken kek parçaları kopar fırçaya yapışır ya bunu önlemek için bir kitapta bu işlemin ince uçlu bir enjektör ile de yapılabileceği yazıyordu. Ama benim pek aklıma yatmadı çünkü o şekilde de sanki eşit miktarda ıslatamayabilirmişim gibi geliyor. Neyse diğer kek parçasının da içe gelecek olan kısmını ıslatın. Sonra arasına çikolatalı musu (birazını üstü için ayırın) yayın. Çilekleri aralıksız yerleştirin ve üst kek katını kapatın. Ayırdığınız mus ile üzerini kaplayın ve dolapta soğumaya bırakın.

Ben pastanın çevresini çikolata bandı ile dekore ettim. Üzerine de çikolata ile dekore edilmiş çilekler yerleştirdim. Çilekler daha ufak olsa belki daha kibar görünecekti ama yine de tadı kadar görüntüsünden de memnunum. Yılbaşı ve bayram sofralarına da yakışacağını inandığım için 2006 yılının son yemek etkinliği olan “Yılbaşı ve Bayram Menüsü” için de uygun olabileceğini düşündüm. Herkese şimdiden iyi bayramlar ve iyi seneler dilerim.

42 yorum var:

Adsız dedi ki...

Superrrrr gorunuyor:) ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

IŞILCIM..INANKI GITGIDE COK BASARILI ISLER YAPIYORSUN..VE BENDE SENDEN VE BIKAC BLOGCU ARKADASIMDAN COK SEYLER OGRENIYORUM..GERCEKTEN ELLERINE SAGLIK..CANIM YA EMEKLERINE SAGLIK...HERZAMAN YAPTIGIM GIBI KOPYALADIM VE MASAUSTUMDEKI TARIFDEFTERIME YAPILMAK UZERE KAYDETTIM...BOYLE GUZELLIKLERININ DEVAMINI DILIYORUM...
SALİHAEROZAN

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Işıl
son iki tarifin ve yaptığın işler çok güzel. Pasta yapma işini hem ciddiye alıyor hem de keyif alıyorsun.
seni tebrik ediyor ve aynı zamanda sana imreniyorum:))
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Işılcım harıka super,
Bende ekledim yapilacaklar listesine muhtesem gurunuyor...
He bu arada oldu oldu benimkide oldu....Hazir pasta kremasindan denedim, bu arada yagi 50 gr diyor ben 120 gr kadar arttirarak yaptim oldu.. kenar konturlerini cukulatadan gectim. dedigin gibi pastanin goruntusu guzel ama ust kisim yenmese daha faydali olacaktir.kilo bakimindan :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl, yine harika bir tarif yayımlamışsın. Seni kutluyorum.

Adsız dedi ki...

Isil, dun de yazmistim ama belki de bambaska bir yere yazdim bu yorumu: Genoise, Ceneviz'den kaynakli bir pasta oldugu icin o ismi almis.

Adsız dedi ki...

Bu ne kadar şık bir pasta. Cenuaz anlatımın çok güzel ama benim gözümü biraz korkuttu. Bir süre daha pastabanla idare edeceğim ben. Ama dekorasyon fikri çok güzel. Özellikle çikolata banta ve çileklerin süslemesine bayıldım.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık süper bir pasta olmuş bu...

Doruk dedi ki...

Yok yok kesin şu içi senden dışı benden olayını gerçekleştirmeliyiz, gerçi pastanın dışı da muhteşem olmuş, diyecek söz bulamıyorum!

cilek dedi ki...

ışıl ,gerçekten çok beğendim pastanı ,tarifine bakılırsa oldukça da hafif bir keki var.Ve görünüm çok güzel ,ellerin dert görmesin.Aslanlı pastandaki transfer işlemi ise denemeye değer ama biraz da zorlu gözüküyor.
Seni ben linklerime neden eklememişim hayret ettim kendime de .Sevgiler ,görüşmek üzere

zinnur dedi ki...

Isil, muhtesem bir pasta bu! Ne zamandir denemek istiyorum cikolatali bant isini ben de. Zor oldu mu, bu konuda tavsiyelerin var mi?
Sevgiler,

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim anonim kişi. Keşke isminizi yazsaydınız böyle hitap etmek hoş olmuyor :)

Saliha, Hanimiş'teki herhangi bir tarifin herhangi bir tarif defterinde yer alması beni çok sevindiriyor, sağolun.

Pınar teşekkürler güzel sözlerin için. Gerçekten çok keyif alıyorum -özellikle- pasta yapmaktan.

Seda, hani fotograf yollayacaktin? Gercekten cok merak ediyorum donmus krema trasferini deneyenlerin pastalarini. Yagli kremaya alternatif bir de hazir pasta kremasi eklendi sayende.

Lale merhaba, sen gruptaki yumurta yemeyen lale misin acaba?

Fethiye teşekkürler bilgi için. Evet ben de bir yerde okumuştum kelimenin Ceneviz'den geldigini.

Nuray gözün korkmasın. Adımlara tek tek uyulduğunda gerçekten başarılı oluyor, uzun uzun anlatmamın sebebi bu. Sonuçta benim de ilk denememdi.

Teşekkürler Süheyla.

Merhaba Burcu,ben kekleri seve seve pişiririm :) Seni Hanimiş'te görmek ne mutluluk.

Çilek, umarım acemi şansı değildir çünkü gerçekten çok hafif ve lezzetli bir kekti. Donmuş krema transferi aslında göründüğü kadar zor değil. Ben de senin blogunu ziyaret etmek istedim ama profilinde adres yazmıyor.

Zinnur, çok teşekkür ederim. Çikolatalı bantı ben daha önce de denemiştim. Ama bu sefer daha başarılı oldu. Çikolatayı uygun ısıda eritmediğim için biraz yağını saldı galiba, gölgeler oluştu. İstediğim gibi parlak ve pürüzsüz görünmüyor malesef. Aslında hiç zor değil. Yalnız bir dahaki sefere yağlı kağıt ile değil de hobi dükkanlarında satılan sert ama esnek plastik bir malzeme var onun ile saracağım, aklında bulunsun, Alice Medrich de onu kullanıyordu.

Tulosh dedi ki...

Çok şık bir pasta olmuş, harika.
Ellerine sağlık müthiş görünüyor.

Adsız dedi ki...

Annenizin doğumgününü kutlarım. Çok süper bir hediye olmuş. Benim sorum cenuaz ve pandispanya arasında ne fark var acaba?
Neslihan

Leziz Tarifler dedi ki...

Görüntü süper. Benim de doğum günüm geliyor yakında. Keki güzel bir pasta tarifi arıyordum. Bir deneyeyim. Ellerine sağlık Işıl.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Merhaba,
Etkinlik dolayisi ile tanistik. Güzel bir blog, tariflerde öyle. Etkinlige katkida bulundugunuz icin tesekkürler. Yeni yilinizi ve bayraminizi kutluyorum.
Pirinc etkinliginde bulusmak üzere sevgiler Sonia...

Adsız dedi ki...

pasta sevmem ama bu gercekten ilginc gorunuyor. ama bir o kadar da zor gorunuyor. gercekten de cok ilginc duruyor,merak uyandiriyor....

sevgiler
http://cocukegitimi.desenblog.com

nilay dedi ki...

merhaba Işıl :)
ellerine sağlık...pastanın kek tarifi çok farklı olmuş...sonra likörlü şerbet ile ıslatma fikri de çok hoş...bir fırsat bulup denemek istiyorum...

sevgiler
nilay
www.cafesardunya.blogspot.com

İpek Kuscu dedi ki...

ışıl benim blog adresim misscilek.blogspot.com.Beklerim.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çikolata bant için nasil çikolata kullandınız, bitter mi?

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler Tulosh,

Neslihan sağol. Anneme hediye yaptım sözde ama aslında birlikte yaptık. Sorunun cevabına gelince pandispanya da genoise de sünger kek çeşitleri. Yapılış teknikleri ve kullanılan malzemeler açısından ufak farklılıklar gösteriyorlar. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki not kısmını okuyabilirsin.

Feyhan benim yaptığım (hatta belki yediğim) en güzel pasta keklerinden biri bu oldu. Şiddetle öneririm. Doğumgününü şimdiden kutlarım.

Sonia teşekkürler, aslında daha önceki bir etkinlikte tanışmıştık (kabakgiller). Ben de senin bayramını ve yeni yılını kutlarım.

Büşra ziyaretin için teşekkürler. Tarif, pasta sevmeyen birinin bile dikkatini çektiyse ne mutlu.

Nilay merhaba, Ben bu aralar tatlılarda ve pastalarda likör çok sık kullanır oldum. Gerçekten çok farkediyor aroması, zenginlik katıyor.

Çilek etkinlikler vesilesi ile tanistigim bir blog zaten misscilek. Bu cilek o cilekmis demek :)

Çikolata bandı için ben kuvertur kullandım. Ama bitter çikolata ile de yapılabilir.

Not: Daha önce Fethiye yorumunda genoise kelimesinin ceneviz manasına geldiğini ve neden ceneviz demek yerine cenuaz yazdığımı sormuştu. Ben genelde yeni bir tarif ismi ile karşılaştığımda bu tarifin ismi ne anlama geliyor, nerden çıkmış, neden bu isim verilmiş gibi bir ön araştırma yaparım. Ama bu konuda benim de kafam oldukça karıştı. Zira elimdeki kimi kitaplarda ve internette ingilizce okuduğum kaynaklarda farklı şeylere rastladım.

Pastacılık konusunda Türkce kaynak sayısı fazla olmadığı için çevirisini yaparken elimdeki eski bir yemek ansiklopedisine baktım önce.. Orada cenuaz olarak kullanımına rastladım. Ruki'nin internet sayfasında da cenuaz olarak geçiyordu, son olarak da Türkiye'de bilinen bir pastanenin şeflerinin cenuaz kelimesini kullandığını öğrenince demek ki bizde literatüre bu şekilde geçmis diyerek kullanmakta sakınca görmedim. Bu konuda daha net bilgisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa çok memnun olurum.

İtalya'nın batısındaki Cenova kentinde bir zamanlar hüküm süren Cenevizlilerden öğrenildiği için bu sünger keke (özellikle Fransızlar) Ceneviz manasına gelen genoise kelimesini kullanıyor. Ama mesela yine bir sünger kek olan pandispanya kelimesi de İtalyanca'da (Pan di Spagna) İspanyol ekmeği manasına geliyor. Özetle mayalanmadan yapılan, yumurtanın kabartılması esasına dayanan sünger kekler dünyanın farklı coğrafyalarında farklı isimler alabiliyor. Benim pek çok kaynaktan gördüğüm kadarıyla genelde yapım aşamaları birbirine benzemekle birlikte, pandispanyada yağ kullanılmıyor, cenuazda ise bir miktar tereyağı katkısı oluyor. Okuduğum araştırdığım anladığım kadarıyla durum bu.

Adsız dedi ki...

Isil,
Pasta super gorunuyor :)Ellerine saglik...
Pastanin cevresine yaptigin cikolata banti yagli kagida doktukten sonra ne kadar bekliyorsun cevresine sarmak icin acaba? O kismi tam anliyamadim :)
Sevgiler...

Tuba dedi ki...

Isil'cigim, muhtesem olmus bu pasta, ellerine saglik. Eger kendime guvenebilirsem deneyecegim:))

Hanife dedi ki...

Cok guzel olmus bu pasta. Ellerine saglik Isil. Her zaman sayfana imrenerek bakiyorum:)
Mutlu yillar ve iyi bayramlar diliyorum.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Merhaba Işıl'cığım,
İnanılmaz cezbedici bir o kadarda şık bir pasta olmuş ellerine sağlık canım;)Veee anneciğin seninle ne kadar övünse yeridir sanırım bir anneye en güzel hediye evladının elleriyle sevgi ile yaptığı birşeydir, ne mutlu anneciğine;))
Anneciğinin de bu vesile ile doğum gününü kutlar birlikte geçireceğiniz sağlıklı huzurlu nice yaşlar dilerim;)
Bu arada iyi bayramlar ve mutlu yıllar diler seni kocamaaan öperim;))
SEVGİYLE KAL...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım, yeni yılınızı ve kurban bayramınızı kutlarım. Yılbaşında kimbilir ne güzel tatlılara imza atacaksınız. Öncesinde paylaşsanız da ilham alsak :)Mesela değişik bir şerbetli tatlı tarifiniz var mı?
Reyhan

hanimiş dedi ki...

Nilgün merhaba, çikolata bant ile ilgili zaten yazmamıştım. Ama ben çok az bekletiyorum. İnce bir kat sürdüğüm için sorun olmuyor. Ama çikolata kalın sürülürse akar o zaman birazcık donmasını beklemek lazım birkaç dakika.

Tuba, adımlara birebir uyarsan sorun olacağını sanmıyorum. Denersen şimdiden kolay gelsin.

Hanife teşekkür ederim. Ben de senin yeni yılını ve bayramını kutlarım.

Zuhal hem kendi adıma hem annem adına teşekkür ederim. İyi bayramlar & yıllar.

Teşekkürler Sonia, bilmukabele.

Reyhan, teşekkürler, maalesef şerbetli tatlılar konusunda pek tecrübeli değilim. Şimdilik kek ve kurabiyeye yoğunlaştım ama cesaret edebilirsem ilk denemem sütlü nuriye olurdu herhalde..

tatli-tuzlu dedi ki...

Her ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum... İyi bayramlar!

Mutluluk bankasinin sevgi subesinde 2007 no`lu hesabina 365 gün daha yatirilmistir.Mutlu bir sekilde harcamaniz dilegiyle. Mutlu yillar.

Behiye

Adsız dedi ki...

Bu cok guzel bir pasta. Mutlu bayramlar & yillar..

Banu Ucak dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Banu Ucak dedi ki...

Işılcım pastan muhteşem görünüyor çok zevklisin :) Çok yorgunum ama neredeyse kalkıp deneyesim geldi çok güzel yansıtmışsın sevincini, hevesini.

Bu vesileyle, yeni yılın sana ve sevdiklerine en güzel haliyle gelmesini dilerim. Mutluluk, sağlık, gerçekleşen dilekler, güzellikler seninle olsun. Aynı zamanda bayramın da kutlu olsun :)

sevgiler

munevver dedi ki...

Sevgili Işıl,pastan çok güzel olmuş.Pastada bu cenova kekini daha çok seviyorum ben de.Ellerine sağlık.

Senin ve ailenin bayramını ve yeni yılını kutluyor,sağlıklı,mutlu günler diliyorum.
Sevgiyle,nanelimon.

Adsız dedi ki...

merhaba sitenizi biraz önce bir başka siteden buldum :-) resimler harika elinize sağlık, denemek istediğim birkaç tarif var denersem sonuçlarını da paylaşırım

www.bolbolye.com

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim Behiye, mutluluk hesaplarımızı umarım bol bol kullanırız.

Bilmukabele Nurgul.

Teşekkürler Banu, sevincimi ve hevesimi yazılarla yansıtabiliyorsam ne mutlu.

Sağol Münevver, sana da iyi yıllar & bayramlar.

Merhaba Derya, Hanimiş'e hoşgeldin. Dener ve haberdar edersen çok sevinirim. Selamlar..

Adsız dedi ki...

Isil bu pastadaki genoise keki denedim. Tarifine kakao disinda harfiyen uydum ve gercekten yumusacik hafif bir pandispanya oldu.Fakat kakao yerine onun olcusunde nisasta ekledim. Kakao olmadigi icin biraz yumurta kokusu oldu ...Sade yapmak isteyenler mutlaka aroma koysunlar derim.
Bu tarifin ozellikle rulo pastalar icin harika olacagini dusunuyorum.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba, pasta cok guzel gorunuyor, ozellikle cikolata bant fikri cok hosuma gitti. Yapilisi ile ilgili biraz detay verebilir misiniz? Erittiginiz cikolatayi yagli kagida yayip sertlesmesini beklediginizi tahmin ediyorum ama pastanin cevresine sarma islemini ne sekilde yaptiniz? Fonle vs filan mi, aksi takdirde kirilir gibi geliyor bana. Ellerinize saglik..

hanimiş dedi ki...

Nilgün denediğin ve tecrübelerini paylaştığın için sağol. Evet kakaolu bir kek tarifini kakaosuz yapacağınız zaman her daim aroma eklemekte fayda var, en azından vanilya eklenmeli. Yoksa sana olduğu gibi yumurta kokusu duyulabilir. Yazıda bunu belirtmek aklıma gelmemişti. Sağol uyarın için.

Türkmen merhaba, teşekkürler güzel sözlerin için. Yazıda çikolata banttan fazla bahsetmemiştim ama pek çok merak eden çıktı. Evet dediğin gibi erittiğim çikolatayı pastanın çevresinin ölçülerine göre kestiğim bir yağlı kağıda sürdüm. Ne çok ince olmalı ki kırılmasın ne de çok kalın olmalı ki kaba durmasın. 5-10 dakika beklettim. Biraz soğuduktan sonra - ama tam da donmadan önce pastanın etrafına sardım. Pastanın etrafında zaten bir miktar krema olduğu için çikolata bantı tutuyor. Daha sonra buzdolabına böyle yağlı kağıdı çıkarmadan, sarılı şekilde kaldırdım. Servisten önce de dikkatlice bandı çektim çıkardım. Umarım şimdi daha açıklayıcı olmuştur.

Zuhal de bu tarifi denemiş ve aşamaları adım adım fotoğraflayarak bloguna koymuş. Görmek isteyenler olursa buraya tıklayarak ulaşabilir.

Adsız dedi ki...

Offf, bu nasıl bir pastadır :) ZUhal Hanım'In sitesinde görüp vuruldum, bir de burada aşık oldum. Yenilmez yanında yatılır bu pastanın.. :)

ellerinize sağlık

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Sevgili Işıl, tarifi denedim ve sonuç mükemmel. Açıkçası ilk gördüğümde çok beğenmiştim fakat 18 cm.lik kalıbım ve sıvı vanilya ya da likörüm olmadığı için vazgeçmiştim.(Ben verilen ölçülere çok sadığımdır o yüzden.)
Fakat bgn pastayı yaptım. kalıp olarak evdeki en küçük borcamımı kullandım. açıkçası kapaklı bir borcam. tepsi şeklinde değil. kenarları da aşağıdan yukarıya doğru genişliyo. ama kek piştikten sonra hem çok gzl kabardı hemde kenarları yapışmadı. ( kenarlarını yağlamadım ve altına yağlı kağıt serdim. )
Şuruba da toz bir paket vanilya koydum. Ha bir de pastanın etrafına benmari eritilmiş çikolatayı sürüp yağlı kağıt kaplayıp dondurdum gayet iyi oldum.
Sonuç yapamam diye düşündüğüm bu hazır gibi görünen pastayı yapabilmiş olmam.
Çok teşekkürler :)

fatime dedi ki...

Merhaba,pastanızdaki tüm ayrıntılar çok hoş fakat verdiğiniz ganaj malzeme miktarı bana cok az gibi geldi hemde iki katta kullandığınızı yazmışsınız tüm pastaya yetiyormu gerçekten?sevgiler..

hanimiş dedi ki...

Fatime Hn.. evet miktar normalde yaptığımızdan çok daha az. ama buradaki reçetede 18 cm çaplı bir kek ve sadece iki pat kullanılıyor. yani iki kek arasında bir de incecik üzerine sürüldüğü için yeterli geliyor.