21 Kasım 2006

ZENCEFİLLİ KURABİYE

“Zencefil, M.Ö. VI. Yüzyıldan beri Çinliler tarafından hem yemekleri tatlandırmak için baharat olarak hem de ilaç niyetine kullanılan çok eski bir bitkidir. Tıbbi gücü oldukça fazla olan bitki Doğu’da banyo suyuna karıştırılarak ya da ağız yoluyla alınarak ilaç gibi de kullanılır. Zencefil baharat ya da bitki olarak sınıflandırılmakla birlikte yemeklerde tat verici bir eleman olarak daha çok kabul görür. Ayrıca İngilitere’de şarabı da imal edilmektedir ve depresyon, aşırı yorgunluk ve soğuk algınlığında içilen şifalı bir içkidir.” (Kaynak: Lezzetli Baharatlar Kitabı)

Bu aralar yaptığım kek ve kurabiyelerde hatta tart tabanlarında sıkça kullanır oldum zencefili. Tarçın gibi, mahlep gibi pişerken evi mis gibi kokusu sarıyor. Land O’Lakes sitesinden kıtır kıtır kahveye, çaya banarak yenilebilecek şahane bir kurabiye tarifi buldum. Bu zaten sanırım klasik bir zencefilli kurabiye tarifi. Sibel de daha önce çok benzer bir tarifi paylaşmıştı. Ben yazılan ölçülerin yarısını kullandım, resimdeki gibi kurabiyelerden 25-30 tane çıktı.

Gerekli Malzemeler:

-140 gr tozşeker (ben esmer şeker kullandım)
-110 gr tereyağı (oda ısısında)
-1 adet yumurta
-2 tatlı kaşığı pekmez
-270 gr un (kulak memesi kıvamına yakın bir hamur olacak kadar)
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 çay kaşığı tarçın
-2 çay kaşığı zencefil
-bir tutam tuz
-çok az vanilya ve toz karanfil (ben kullanmadım)
-üzerine serpmek için pudra şekeri

Bir kabın içinde şeker ve tereyağını krem kıvamı alana kadar karıştırın. Yumurta ve pekmezi de ekleyip iyice karışana kadar çırpmaya devam edin. Pudra şekeri dışındakileri de ekleyin. Hamuru toplayıp birkaç saat buzdolabında bekletin. Dilediğiniz şekli verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeleri dizin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 5-7 dakika kadar pişirin. Ben merdane ile açıp kalıpla kesmek yerine kurabiye tabancası ile çiçek şekilleri sıktım. Pişen kurabiyeleriniz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin ve kahvenizin yanında afiyetle yiyin.


23 yorum var:

Adsız dedi ki...

MERHABA IŞIL,
YAPTIĞIN VE BİZİMLE PAYLAŞTIĞIN GÜZEL LEZZETLERİNİ UZUNCA BİR SÜREDİR SEVEREK TAKİP EDİYORUM.BENİMDE SIKMA TABANCASIYLA DENEDİĞİM BİRKAÇ KURABİYEM OLDU AMA HİÇ MEMNUN KALMADIM .ÇÜNKÜ ,YA SIKTIĞIM ANDA OLMASI GEREKEN ŞEKLİ ELDE EDEMEDEN YAĞLI KAĞITTA YAYILDILAR YADA,FIRINA GİRDİKLERİNDE YAYILDILAR (VE BEN KIVAM KONUSUNDA MI YOKSA YAĞ KONUSUNDA MI BİR ŞEY ATLIYORUM BİLEMİYORUM OYSA TARİFLERİ AYNEN UYGULUYORUM)SONUÇ HÜSRAN OLDU OĞLUM KREŞTEN GELİNCE KURABİYE İSTEDİĞİNDE ONA VERMEK İÇİN YAPIYORUM ŞEKİLLERİ DEĞİŞİK OLUNCA HAZIR KRAKER VE BİSKÜVİLERE GEREK DUYMAZ DİYE BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURSAN SEVİNİRİM PAYLAŞTIĞIN TARİLERİN VE SABRIN İÇİN TEKRAR TEŞEKKÜRLER

NİHAL Ş.

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl, kurabiye çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Bende yumurta koymadan denemek istiyorum inşallah becerebilirim.
Sevgiler.

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cım,
Bende cok severim Zencefilli Kurabiye yi. Hatta oğlusumla gecen sne eevdeyken birlikte yapardık nerdeyse her hafta isterdi yavrum:)Sekil olarak cok hos olmus, bir gun bende alacagım galiba sıkma tabancasından ? Ellerine saglık,

Figen

Adsız dedi ki...

Merhaba Hanimiş, yorumları okurken Nihal hanımın yazdıklarını gördüm. Ben senin tahinli kurabiyelerinin şekline hayran olup metrodan kurabiye tabancası almıştım. Kurabiye yaparken hani tabancadan akacak ya ondan hep cıvık tutuyordum kıvamını. Ama normal kulak memesi kıvamının az daha yumuşağı en iyi sonucu veriyor. Gerçi sen daha iyi cevap verirsin ama ben de tecrübemi paylaşamak istedim. Ellerine sağlık zencefilli kurabiyeler çok güzel görünüyor. Ben hiç zencefil almadım hayatımda ama şimdi market listesine ekledim.

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba Işıl,
Siteni uzun zamandır takip ediyorum fakat ilk defa comment yazıyorum.
Siten çok beğendiğim siteler arasında. Verdiğin tarifler çok değişik ve güzel.
Zencefilli kurabiye çok sevdiğim kurabiyeler arasında. Bende de bir zencefilli kurabiye tarifi var. O tarifte ek olarak hindistan cevizi(muskat) rendesi de koyuyor. Ben denemiştim çok güzel bir koku veriyor. Tavsiye ederim.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Işıl
en son Sibel in sayfasında görmüştüm Zencefilli Kurabiye'leri ve ardından doğru Eminönü, Zencefil alındı. Ama hala yapamadım:) Senin sayfanda görünce tekrar hatırladım. Zencefilli kurabiye yi bende tatmak istiyorum:)çok da güzel resimlemişsin.
Ellerine sağlık
sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

isilcim, goruntu de cok sik, fotograf da.. cok begendim. kurabiye tabancasi ile ne guzel sekiller elde etmissin, cok hos gercekten de. belcikada da speculaas adinda geleneksel bir biskuvi turu var hatta tahta kaliplarda sekillendiriyorlar. onlar da zencefilli ve harika oluyor cok seviyorum ben. bu taraflara yolun duserse mutlaka denemelisin..

SEDA dedi ki...

kurabiyelerin çok şeker görünüyor.kurabiye tabancasını kullanabilir miyim, acaba şekiller gerçekten iyi çıkar mı diye tereddütlerim yüzünden almamıştım ama gördüm ki harika kurabiye şekilleri yapılabilirmiş.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Hülya dedi ki...

Çok başarılı buluyorum sizi.Umarım hep daim olur;)

hanimiş dedi ki...

Nihal merhaba, benim de sıkma tabancası ile beceremediğim kurabiyeler oldu. Ama daha baştan istediğim şekli sıkamıyorsam hemen vazgeçiyorum o tarifte tabancayı kullanmaktan. Aslında bu konuda çok emin olarak bildiğim bir ipucum yok. Ama kulak memesi kıvamında yaptığımız kurabiyelerde hep başarılı oldum. Kaşıkla dökülecek kıvamda olursa yayılıyor. Ama kulak memesi kıvamı bazen sıkması zor olsa da pişerken hiç yayılma veya başka bir sorun yaratmadı bana. İstersen bu zencefilli tarifi veya arşivden tahinli kurabiye tarifini bir dene. Onlarda da sorun çıkarsa biraz daha araştıralım nedenini.Geç cevap verdiğim için kusura bakma.

Lale selam, eğer bir yerde yumurtasız bir tarif görürsem aklıma hemen sen geliyorsun. İnternette pek çok yumurtasız şeker kurabiyesi tarifi var. Onlardan birinin içine pekmez ve zencefil ekleyerek deneyebilirsin belki.

Figen, bu kurabiye tabancasını ben çok seviyorum hem kafeye gelenler için de değişik dekoratif kurabiyeler yapabilirsin. Ben sorana öneriyorum. Sonuçta oyuncak tabii ama çıkan sonuç beni hep mutlu ediyor.

Ayşe teşekkürler tecrübeni paylaştığın için. Baharatlı kurabiyeleri seviyorsan zencefilliyi de seveceksin bence. İlk fırsatta dene ben de çok geç tanıştım zencefille ama çok sevdim. Tabancayı almana vesile olmuşum, memnun kalmana çok memnun oldum.

Feyhan teşekkürler güzel yorumun için. Muskat da yakışır zencefille. Bu ara zaten baharatlara kafayı taktım öyle de denemeli. Blogun da tekrar hayırlı olsun.

Merhaba Pınar, zencefili bekletme hemen dene bence. Havalar da soğudu kahve yanına çok güzel eşlik edecektir.

Çok sağol Evren, fotoğraflara güzel yorum gelince insan daha da seviniyor. O taraflara yolum düşer mi bilmem ama sen tarifi paylaşırsan belki bu vesile ile biz de tadarız speculaas nasılmış diye.

Seda, ben kurabiye tabancası aldığımdan beri deneyeceğim tarifleri hep ona göre ayarlıyorum. Gerçi en beğendiğim şekil bu çiçekli olanlar ama diğer uçları ile de değişik kurabiyeler yapmak mümkün, almak istersen için rahat olsun.

Hülya ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim. İyi ki yorum bıraktın bu vesile ile ben de "Güne Bakan Tarlaları" ile tanışmış oldum. cikolatalipasta isimli bir yahoo grubumuz var. Pastalarla ilgilendiğine göre ona da üye olmak istersen bekleriz.

Adsız dedi ki...

TEKRAR MERHABA IŞIL,
DEDİĞİN GİBİ KULAK MEMESİ KIVAMI İLE YOLA ÇIKARSAM SIKMAKTA ZORLUK ÇEKSEMDE ÇOK GÜZEL KURABİYELERİM OLDU.SANA ÇOOOOK TEŞEKKÜRLERİMİ VE SEVGİLERİMİ YOLLUYORUM AYRICA YENİ SİTEN HAYIRLI OLSUN

NİHAL Ş.

hanimiş dedi ki...

Çok sevindim Nihal,umarım umduğun gibi oğlunun da hoşuna gitmiştir şekilleri. Afiyet olsun. Siteyi henüz Hanimiş'ten duyurmamıştım ama sen keşfetmişsin. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

merhaba ışıl,,kurabiyeyi dün aksam denedim,bu sayede tam 15 senelik kurabiye pompasını da denemiş oldum!işe yaramıyor bu diye çöpe atacaktı annem,böylece kurtarmış olduk;)
şimdi gelelim sorularıma;pişene dek herşey yolundaydı,tadına bakıncada beğendim,tarcınlı olunca bana hemen havuçlu keki anımsattı.ama hayır,gercekten bu kurabiye kek kıvamında oldu!sanki hava almış,yumuşamıs gibi...
hamur kıvamı "ele yapışmayacak"mıydı?,benim ki epey yumuşaktı.hatta unu biraz artırmama rağmen..birde pekmezin cinsi neydi?benimki bayağı açık renkli oldu,en cok bozulduğumda bu oldu :) kendi krbiyelerimi ekranın yanına koyup seninkilerle karsılastrdım,,eşim bu halime cok güldü tabii..
her neyse sonuçta tadını sevdim ben ikram ettiklerimde sevdi..şimdi hedefim bi dahakine seninkiler gibi yapabilmek. e tabii yardımlarınla

ellerine sağlık! ayşe

hanimiş dedi ki...

Merhaba Ayse,
Senden hem cook özür dilerim hem de teşekkür ederim. Çünkü kurabiyelerinin olmamasının tek sebebi benim hatam. Öyle ki ben un miktarını yanlış yazmışım. 270 gr yazmam gerekirken 170 gr diye yazmışım. Şimdi hemen düzeltiyorum. Ama tabii biraz iş işten geçti, benim hatam yüzümden senin kurabiyeler kek oldu. Lütfen özrümü kabul et. Kurabiyenin kıvamı ele yapışmayan kulak memesinden biraz daha yumuşak olan bir kıvam.

Rengine gelince.. Ben esmer şeker kullanmıştım yaparken sen tozşeker kullandıysan bu biraz etkili olabilir. Pekmez olarak da harnup (keçiboynuzu) pekmezi kullandım.

Resimden pek belli olmuyor ama ben de biraz yakmıştım kurabiyeleri. Gerçi onunla pek ilgisi yok renklerinin çünkü aynı tarifle başka bir yapışımda daha bile koyu renktelerdi.

Tekrar dener misin bilmem ama denersen benim yaptıklarım gibi olmasını çok isterim çünkü gerçekten bu çok güzel bir kurabiye.

Adsız dedi ki...

:)
hiç önemli değil,
belki un miktarı artınca pompa işe yaramıyacaktı? çünkü ilk defa becebildim,,
ama tekrar deneyeceğim,emin olabilirsin..
bende esmer şeker kullandım,,sanırım harnupun daha koyu bir renk verdiğini okumuştum bir yerde..nedeni bu olbilir.....saol cevabın için:)
ayşe ( anlasılmıştır herhalde ama ilk ayşe ben değilim)

Adsız dedi ki...

ya bu pastanın üstüne şekili nasıl geçiricez ben bilmiyorumm

hanimiş dedi ki...

Anonim, sanırım yanlış yere yorum yazdınız? Hangi pastayı soruyorsunuz acaba?

Adsız dedi ki...

özür dilerimm yanlış yere yazmışım ben

Yunkabu dedi ki...

Selam Isil, bu aksam zencefilli kurabiyeyi denedim. Yumusacik cok guzel bir hamur elde ettim, bu bile keyfimi yerine getirdi:) sonra yeni aldigim kurabiye tabancasi ile sekiller cikarmaya calistim, (hala sirtim agriyor) :)) neyse sonlara dogru esim yardima geldi, pat pat diye sorunsuz sekilde cikardi kurabiyeleri. Kurabiyeler harika oldu. Tadina bakayim derken bir suru yiyiverdim. tarif icin cok cok tesekkurler. Ellerine saglik

hanimiş dedi ki...

Benim de pek sevdiğim bir tarif.. Ellerine sağlık afiyet olsun yunkabu.

Adsız dedi ki...

http://yemeksaati.net/forum üyesi olarak gururla tarifini ve resimlerimi paylaştım dostlarımla.(Not: Sadece üyeler yorum yazabiliyor ve imza bölümüne blog linkini ekleye biliyorlar.)

Orjinal tarifindeki malzemeleri 2 katına çıkararak yaptığım halde zencefilli kurabiyelerden ertesi güne bir tane bile kalmamıştı. Abartısız şimdiye kadar denediğim en güzel kurabiye diyebilirim. Hiçbir şeyi çok sev sevmeyen ufak oğlum bile tekrar istedi. Işılcım tarifin için çok ama çok teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Aleyna-Dilara

Adsız dedi ki...

Merhaba şahsınızı blogunuzdaki başarılı paylaşımlarınızdan dolayı yürekten tebrik ederim. Yemek ve lezzet düşkünlerinin buluştuğu(http://yemeksaati.net/forum ) üyesi olarak. Çok beğendiğim tarifinizi 5 - 6 kere uyguladım ve güzel sonuçlar aldım. Sitemizde kaynak adresini belirtilerek ve size ulaşılabilecek şekilde, dostlarımla paylaşmak için resimledim. İzninizle sizin güzel anlatımınızla yayınladım. Sizin için bir sorun yaratıyorsa derhal değiştirebilirim. Konu ile alakalı düşüncenizi buradan veya foruma buyurun çok sevinirim.(Not:Sadece üyeler yorum yazabiliyor ve imza bölümüne blog linkini ekleye biliyorlar)Yakın tarihte olumlu veya olumsuz cevap yazarsanız çok memnun olurum. Teşekkürler, Aleyna-Dilara...

Huzur Moda dedi ki...

yazı yayınlanalı yıllar geçmiş. ama ben tabancayla yeni tanişiti m aldım ama sıkmak ne mümkün. ölesine yaptığım bir kurabiyenin hamuruydu. imkansız oldu ama bu defa da bu tarıfı deniyeceğim mutlaka sonuçları yazacağım....