09 Kasım 2006

ZEBRA KEK (Badem Likörlü)

Ne zamandır badem likörü ile bir kek denemek istiyordum. Mine’nin ve Figen’in hareli kekleri de hep aklımın bir ucunda yapılmayı bekliyordu. Böylelikle zebra (nam-ı diğer hareli) keki badem likörü ile yaparak ikisini bir seferde denenecekler listemden çıkarıp bundan sonra sık sık yapılacaklar listeme aktarmış oldum. Badem likörü kararında kullanıldığında bence keke hoş bir aroma veriyor. Keki likör ile tatlandırma işini sevdim ben. Bir sonraki kek denememde hindistan cevizi likörü ile yapacağım, ondan da ümitliyim.

İkinci zebra kek denememde de badem likörü yerine vanilya koydum ve yarısını kakaolu yapmak yerine kek karışımını 4’e bölerek farklı renkte gıda boyaları ile renklendirdim. Böylelikle dilimlendiğinde içi rengarenk neşeli bir kek olmuş oldu. Küçük çocuklar için çok cazibeli olduğunu söylemeliyim.

Tarif Figen’in tarifinin hemen hemen aynısı sadece malzemeleri kalıbıma göre azalttım ve vanilya yerine badem likörü koydum.

Gerekli Malzemeler:
-3 kahve fincanı tozşeker
-2 yumurta
-1 kahve fincanı sıvıyağ
-2 kahve fincanı soda
-4 kahve fincanı un
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-2 yemek kaşığı badem likörü (amaretto)

Şeker ve yumurta iyice çırpılır. Diğer malzemeler eklenir ve karışım eşit biçimde ikiye ayrılır.Yarısına kakao konulup çırpılır. 24 cm.lik yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kek kalıbına önce kakaolu kek hamurundan 1 kepçe cok yavaş, tepsinin tam ortasına gelecek şekilde dökülür. Daha sonra sade hamurdan 1 kepçe dökülür. Kek hamuru bitinceye kadar işleme devam edilir. İlk başta konan hamurlar dışa doğru yayılarak kekin dışındaki desenleri oluşturuyor, yapımı çok eğlenceli. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Afiyet şeker olsun.

16 yorum var:

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cım eline saglık, cok guzel gorunuyor..
likor ekleme fikri harika bence. Bende denemeliyim likorle..Ve Ladonil daha evvel rengarenk yapmıstı bu keki kızı için ve cocuklar cok sevmişti renkli hali ile.. Hatta bir yerde resmini gondermişti bulursam paylasırım seninle de..
Tekrar ellerine saglık canım.

Sevgilerimle,
Figen

Adsız dedi ki...

MERHABA,

ELLERİNİZE SAĞLIK...BEN DE DENEDİM...ÇOK BAAŞRILI VE DEĞİŞİK OLUYOR...
RENKLİ OLANININ DA FOTOĞRAFINI GÖNDEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM...

SEVGİLER

Adsız dedi ki...

yine ben!

bir de badem likörünüzün fotoğrafını da istesem::))
çok şey mi istedim ben !????::(()))

tekrar teeşkkürler ve sevgiler,

Doruk dedi ki...

Renklisini ben de çok merak ettim Işıl, çekme fırsatın olmadı mı fotoğrafını?

hanimiş dedi ki...

Selam Figen,
Teşekkürler yorumun için. Ben renkli yaptığımı hediye götürdüğüm için içinin renk renk katmanlarının resmi yok. Sendeki resmi yollarsan merak edenler o halini de görebilir.

İlkay merhaba,
Dediğim gibi renkli olanın tatmin edici bir fotoğrafı yok malesef. Ama kullandığım likörün resmini buradan görebilirsin. Türkiye'de de Hare markası ile bulmak mümkün sanırım marketlerde.

Burcu renklisinin çocuklar için cazibesi tartışılmaz. Gerçi ben az koymuşum boyayı, elim pek gitmemişti. Ama yine de cıvıl cıvıl bir kek oldu. Tekrar deneyecek olursam muhakkak eklerim resmi.

Adsız dedi ki...

Isil'cigim kekin buradan harika görünüyor. Eminim tadi da cok güzeldir. Zaten yapimi kolay, ama sunumu cok sIk bir kek degil mi?
Ben de renkli olanini merak etmistim aslinda, ama fotografi yokmus. Olsun, belki bir dahaki sefere görebiliriz :)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Isil hanim. Esimin ablasi kakaolu bir kek yapar icine portakal likoru koyar her yiyen bayilir. Ben portakal suyu ile denemistim oyle olmamisti. Eminim badem likoru de cok ayri bir lezzet katmistir. Tarif defterime hanimis usulu bademli kek olarak ekledim.
Ankara'dan A.Nadide Guler

hanimiş dedi ki...

Mine, bir kere daha teşekkürler tarif için. Çok sevdiğim bir tarif halini aldı bu zebra kek. Tekrar renklisini yapacak olursam muhakkak ekleyeceğim Hanimiş'e.

Merhaba Nadide Hanım,
Genel olarak yazdğım bir tarife yorum geldiği zaman seviniyorum ama bazı yorumlar beni daha da mutlu ediyor. Mesela denendiğinde ve edinilen izlenim paylaşıldığında ne mutlu diyorum kendi kendime. Size de hem şahane bir öneri sunduğunuz hem de defterinize "Hanimiş usulü" yazarak bu tarifi daha bir anlamlı kıldığınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ışılcığım merhaba,
cevabın için çok teşekkür ederim.

ben likörlü ve renkli olarak deneyeceğim....

denediğim zaman fotoğrafını çekebilirsem paylaşacağım ışılcıığm...

tekrar teşekkürler ve sevgiler,

Adsız dedi ki...

ACABA LIKORUN ICINDE ALKOL VARMI?

Adsız dedi ki...

TDK:
likör
isim/Fransızca>>liqueur
Meyve veya bazı bitkiler ile alkol, esans karışımından yapılan şekerli içki
++ek bilgi++

hanimiş dedi ki...

Rica ederim İlkay, ben de ilgin için teşekkür ederim. Denersen fotoğrafını çekebilirsen ve yollarsan ne mutlu.

Merhaba anonim, HT'nin de verdiği sözlük bilgisinde yazdığı gibi likör, alkollü bir içecektir. Ortalama %25 oranında alkol içerir.Siz likör kullanmak istemezseniz acıbadem esansı da kullanabilirsiniz.

Teşekkür ederim ((Hm))

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben de çoktandır bu keki yapmak istiyor, ancak bir türlü cesaret edemiyordum. Dün tarifinizi okuduktan sonra bir cesaretle denedim. Sonuç çok güzeldi. En azından beni tatmin etti. Kendimi kutluyor, size de teşekkür ediyorum. Sevgilerimle... Ülker

hanimiş dedi ki...

Ülker, ellerine sağlık, afiyet olsun. Her kekseverin muhakkak denemesi gereken bir tarif değil mi?

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Tariflerinizi begeniyle takip ediyorum. Zebra kek tarifinizi denedim ama kabarmadi! Daha once de sodali kek tarifi denemem olmustu ve yine kabarmamisti. Acaba kacirdigim bir puf noktasi mi var bu isin?
Tesekkur ederim..

hanimiş dedi ki...

Drmeltem, eğer yaptığınız tüm keklerde kabarma sorunu yaşıyorsanız bu büyük ihtimalle fırından kaynaklanıyordur. Bu açıdan önerebilceğim, ilk 15-20 dakika fırının kapağını hiç açmamak. Ayrıca kullandığınız tüm malzemenin oda ısında olmasına özen gösterin. Ayrıca şeker ve yumurtayı uzun uzun iyice karışana kadar çırpmak da kabarması için oldukça etkili bir unsur. Bir de keki fırını ısıtıktan sonra fırına verin. Bunlar aklıma ilk gelenler. Umarım faydası olur. Selamlar