30 Ekim 2006

GİTAR PASTA


Dostum Berker’in taaa Temmuz ayındaki doğumgünü için hazırladığım bir pasta. Kendisi sıkı bir Hanimiş okuyucusudur. Hanimiş’e gerek teknik gerekse manevi (yağ çekme) boyutta önemli katkıları olmuştur. Bu nedenle ben de elimden geldiğince özendim ve (son zamanlarda ihmal ediyor olsa da) çocukluğumuzdan beri bize gitar çalmasından yola çıkarak müzik konseptli bir pasta hazırladım. Sıkı bir çikolatasever olmasına rağmen son aylarda çikolataya karşı verdiği mücadeleyi gözönüne alarak daha hafif bir pasta yaptım. Şu hamurlu toplarla zenginleştirilmiş vanilyalı pastacı kreması ve kakaolu bir pandispanyadan oluşan pastanın üzerini dekor hamurundan hazırladığım gitar ile süsledim. Etrafına da yine dekor hamuru ile hazırladığım notaları yerleştirdim. Görüyorsunuz Hanimiş pastaları sahibine en uygun kombinasyonları biraraya getirmekte son derece özenli davranmaktadır :)

Şu hamuru denilince aklıma ilk gelen profiterol oluyor. Ama pastalar için çok çeşitli kullanımlarına da rastladığım olmuştu. Daha önce profiterollü pastada ve henüz Hanimiş’te yer almayan kestaneli bir pastada şu hamurunu kullanmış ve çok memnun kalmıştım. Bu pastada da profiterolün içinde kullanılan topları kullandım ve içlerini vanilyalı pastacı kreması ile doldurdum. Pastanın daha yüksek olmasına sebep oldu ki ben şahsen yüksek pastaları seviyorum. Ayrıca bol kremalı bir pasta olmasına rağmen insana sadece krema yiyiyormuş hissi vermesine mani oldu ki bu da beni memnun etti.

Tarife geçmeden önce Gelincikler Burcu’nun önderliğinde Zinnur, pastacı Burcu, Pınar ve Zuhal’in katılımlarıyla zenginleşen bir mail grubundan sizleri de haberdar etmek isterim. “Çikolatalı Pasta” isimli bu grupta başta pastalar olmak üzere mutfakta yapmaktan keyif aldığımız reçeteler hakkında yazışacak, tecrübe ve birikimlerimizi paylaşacağız. Aynı amaçla bizlere katılmak isteyen olursa kapımız tüm pastaseverlere açıktır, duyurulur.

Kakaolu Pandispanya:
(bu miktarlar mini fırın tepsisi için ideal oldu)

-8 adet yumurta
-225 gr tozşeker
-150 gr un (iki kere elenmiş)
-1/2 bardak koyu hazırlanmış kahve
-60 gram kakao

Şeker ve yumurtaları uzun uzun çırpın. Daha sonra kahveyi ekleyin. İki kere elenmiş unu ve kakoyu da karışıma yedirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. Piştiğinden emin olmak için kürdan testi yapabilirsiniz. Fırından çıkarıp ters çevirin 5-0 dakika sonra tel ızgara üzerinde soğumaya alın.

Vanilyalı Pastacı Kreması:

-250 gr süt
-1/2 bardak un+nişasta karışımı
-1/2 bardak tozşeker
-3 adet yumurta (sadece sarıları kullanılacak)
-1 paket vanilya

Tüm malzeme bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Kabuk bağlamaması için karıştırılarak soğutulur.

Pastanın hazırlanması:

İki eşit parçaya bölünmüş pandispanyanın iç kısımları sıvak şekerli kahve ile ıslatılır. Şu hamurundan hazırlanan topların içi krema ile doldurulur. Toplar ilk pandispanya katının üzerine dizilir. Aralardaki boşluklara da krema konulur. İkinci kat kapatılır. Etrafı kalan krema ile veya kremşanti ile kaplanır. Üzerine kakao elenir ve dekor hamuru ile hazırlanan süsler ile tamamlanır. Afiyet şeker olsun.

8 yorum var:

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik yine harikalar yaratmissiniz.O pastanin arasindaki profitorollarada bayildim cok lezzetli görünüyor ,en kisa zamanda deneyecegim.Basarilar,sevgiler.Seyda

Adsız dedi ki...

sevgili ışıl,
daha nice yıllar bize güzel tarifler vermen dileğiyle 1. yaşını kutluyorum.
bu güzel pastadan en kısa zamanda
yapmak istiyorum. bir sorum var. acaba mini fırın tepsisinin boyutlarını yazabilirmisin?
isveç'ten sevgiler
meral

Berker Yurtseven dedi ki...

pasta süperdi valla (yağcı olduğumdan değil :) ). ellerine sağlık dostum. yemeye doyamadık biz onu ailece. gitarı bizzat kendim yedim :)

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuş elinize sağlık. Bu pandispanya biraz Emel Başdoğanın pandispanya tarifine benziyor eminim güzeldir mutlaka deneyeceğim.

hanimiş dedi ki...

Şeyda selamlar,benim de hoşuma gitti arasına profiterol toplarından koymak. Güzel sözlerin için teşekkürler.

Meral merhaba,Hanimiş'in birinci yaşı geçeli bayağı oldu ama iyi dileklerin için teşekkür ederim. Mini fırın tepsilerinin ölçüleri stnadart mıdır bilmiyorum ama şimdi ölçtüm benim kullandığım 28cm-25cm.

Dostum Berker, ne demek.. Afiyet şeker olsun. Seneye de bilgisayarlı pasta mı yapalım ne yapalım?

Merhaba Defne, acaba bu Defne İzmir'den yazan Defne mi? Emel Hanım'ın kitabını edindim ama henüz bir tarifini denemek nasip olmadı. Aslında kaynak belirtmem gerekirdi tabii ama yabancı bir yemek kitabından annemin derlediği bir pandispanya ve oradaki tarifte hem kahve kullanılmıyordu hem de cup ölçüleri yazıyordu diye belirtmedim. Buraya yazayım yine de: "Making Great Cakes" Angela Nilsen & Sarah Maxwell, 1996

Adsız dedi ki...

Merhaba, pasta çok güzel görünüyor resmen sanat eseri gibi olmuş. Arkadaşınızın doğum günü kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

uğraşarak ortaya güzel birşey çıkarmışşsın ellerine sağlık ışıl.ama pastanın bütününü gösteren bir resim olsaydı keşke.

seda
tarifname.blogspot.com

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim Pembeli, hem iltifatların için hem de berker adına...

Merhaba Seda, aslında pastanın bütün resmi vardı ama pek iyi çekememişim. Güzel yorumun için sağol.