07 Eylül 2006

PORSİYON PASTALAR

Hanimiş’in 1. yılını doldurmasından 1 ay kadar önce, benim için olduğu kadar Hanimiş için de en kıymetli birisi için en güzel pastayı yapmalıydım. Pasta yapmak zaten bence çok özel bir hediye ama bu pasta en özeli olmalıydı. Çikolatalı da olsun meyveli de, nugalı da olsun krokantlı da, bademli de olsun fıstıklı da derken hızımı alamadım ve hepsini yaptım. En kıymetli için Hanimiş’in en kıymetli tarifleri oldu bunlar. Buyurun tarifleri:

Blog tutanlar veya takip edenler bilirler Blogger yenilendi. Ben de geçen hafta Blogger betaya geçiş yaptım. Pek çok güzel özelliği olmasına rağmen (misal artık yazıları etiketleme suretiyle kategorizasyon yapılabiliyor, sayfa elemanları sürükle bırak şeklinde ayarlanabiliyor, yazdıklarını sadece yakın çevresi ile paylaşmak isteyenlere bu fırsatı sunabiliyor vs vs..), benim geçisim çok meşakatli oldu. Şöyle ki eski bloggerda kullandığım bir takım kodlarım bu yeni sürümde çalışmadı. En kötü tarafı da beta sürümüne bir kere geçildi mi tekrar geri dönüşü yok. O yüzden niyetlenen varsa önce bir deneme bloğu açmasını öneririm. Zira benim gibi bu işin tekniğini pek bilmeyenlerin başına her an herşey gelebilir. İşte bu sebeple bir süredir Hanimiş ulaşımında zaman zaman sorunlar oldu. Şimdi büyük kısmını çözmüş durumdayım. Beta sürümü ile ilgili sorun yaşayan veya birşey merak eden varsa elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.


Çikolatalı Nugalı Fıstıklı Pasta
&
Çikolatalı Ceviz Krokantlı Pasta

Her ikisi için de aynı pandispanya tarifini kullandım. Hazırladığım pandispanyadan da porsiyonluk pasta çemberi kullanarak minik daireler kestim. Sizler istediğiniz ebatta bardak da kullanabilirsiniz. Daha sonra kek parçalarının iç kısımlarını yoğun bir şekilde hazırladığım kahve ile ıslattım. Her iki pastada da aynı iç kremayı kullandım. Çikolata ve krema ile hazırlanan bu krema hem lezzeti hem de yapım kolaylığı açısından oldukça cazip. İlk resimde önden ikinci pasta fıstıklı ve nugalı. Yani pastanın içindeki kremanın arasında antep fıstıkları var. Üzeri için de iki farklı renkteki hazır nugayı elimle yoğurmak suretiyle karıştırdım. Daha sonra merdane ile açtım ve kalpli kurabiye kalıbı yardımı ile şekilli kesip pasta üzerine dekor yaptım. Hem yerken farklı bir tat verdi hem de değişik bir pasta süslemesi oldu. Resimdeki önden 3. pasta ise ceviz krokantlı. Krokant da pastalar için kolay ve lezzetli kurtarıcılardan bir diğeri. Sık başvurduğum ve her daim iltifat alan bir pasta iç malzemesi varsa o da krokanttır.

Kakaolu Pandispanya:

- 4 büyük boy yumurta

- 3 kahve fincanı un
- 4,5 kahve fincanı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kahve fincanı kakao

Bir kap içinde şeker ve yumurta uzun uzun çırpılır. Daha sonra diğer malzemeler elenerek birkaç seferde bu karışıma eklenir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Fırından fırına bu süreler değişebileceği için kürdan testi uygulamakta fayda var. Bu malzemeler 26 cm.lik kelepçe kalıba tam gelmektedir. Ben bu pastanın yapımında mini fırının dörtgen tepsisini kullandım.

Çikolatalı Pasta Kreması:

- 100 gr bitter çikolata
- 200 ml krema

Çikolata benmari usülü (ya da mikrodalgada) eritilir ve önceden çırpılmış krema ile karıştırılır.

Cevizli Krokant:

-1 su bardağı kadar ceviz içi
-1/2 su bardağı toz şeker
-1/2 tatlı kaşığı margarin

Derin bir tencere içine tüm malzeme konulur. Kısık ateşte şekerin rengi koyulaşana kadar karıştırarak şekerin karamel rengi cevizlere geçene kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra folyo serilmiş tezgaha karamelleşen ceviz dökülür. Soğuması beklenir ve daha sonra merdane ile üzerinden geçerek kırılır. Pasta ve tatlılarda gönül rahatlığı ile kullanılır.

Şeftalili Porsiyon Pasta

Bu pastanın tarifinde deneysel çalışmalarda bulundum. Sade bir pandispanya hazırlayıp yine porsiyonluk pasta çemberi kullanarak daireler elde ettim. İçlerini ılıtılmış kayısı reçelinin suyu ile ıslattım. Başka bir reçelin suyu da kullanılabilir. Kremasını hazırlarken toz halinde satılan buzlu çay karışımı kullandım. Aynı amaçla belki toz meyve suyu karışımları veya oralet de kullanılabilir. Pastanın içinde ve dışında aynı kremayı kullandım. Çevresini fıstık, üzerini de dilim şeftaliler ile süsüledim.

Sade Pandispanya:

-4 yumurta

-1,5 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-Aldığı kadar un

Yumurta ve şeker 4-5 dakika boyunca mikserle çırpılır. İyice köpürünce vanilya, kabartma tozu ve un elenerek eklenir. Un miktarını tam bilemiyorum, ben göz kararı yaptım, siz de hafif kıvamlı bir kek hamuru olacak şekilde ayarlayınız. Tüm malzeme birbirine karışıncaya kadar biraz daha karıştırılır ama fazla karıştırıp yumurtaların sönmemesine dikkat etmeli. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, orta büyüklükte bir kek kalıbında pişirilir

Şeftali Çaylı Krema:

Verilen ölçüler büyük boy bir pastanın içine yetecek kadardır. Benim gibi porsiyonluk pastalar yapmak isteyen olursa miktarları azaltmalarını öneririm.

- 3/4 bardak tozşeker
- 6 yemek kaşığı un
- bir tutam tuz
- ¼ bardak şeftali suyu
-4 yumurtanın akları

Küçük bir kapta yumurtanın aklarını çırpın. Başka bir kapta şeker, un ve tuzu karıştırın. Bir cezve içinde süt ve şeftali suyunu karıştırın. Sonra tüm malzemeyi biraraya getirin ve orta hararetli ocak üzerinde sürekli karıştırarak 3-5 dakika kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra 10 dakika kadar soğumasını bekleyip öyle kullanın.

Badem Bisküvili ve Kuruyemişli Pasta:

- 350 gr bademli bisküvi
- 4 yemek kaşığı nutella
-1 su bardağı ılık süt
-1 yemek kaşığı kakao
-fındık, fıstık,ceviz

Bir kaba nutellayı koyup, üzerine sıcak süt ekleyin ve 10 dakika kadar bekleyin. Bisküvileri robottan geçirip un haline getirin, süt ve nutella ile birlikte yoğurun. (Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin, böylelikle merdane kullanımı daha kolay olur.) Daha sonra merdane yardımıyla hamuru açtım ve yine porsiyonluk çember kullanarak daireler kestim. Her bir katın arasına fındık, fıstık, ceviz serpiştirdim. Üzerinin süslemesi ise en keyifli kısmıydı. Gerçi resmi çekene kadar sıcak ve nemden süsleme biraz bozuldu, tam nedenin de anlamış değilim ya neyse.. Üzerinin süslemesi için tencerede şekeri erittim. Ocağı kapattım ve hafif koyulaşmaya başlayan şekerden çatal yardımı ile uzatmak suretiyle tel tel karamel şekerlemeler yapıp pastacığın üzerine yerleştirdim. Bu süslemeyi daha büyük bir pastada da yapacağım çok eğlenceliymiş.

not: Bademli bisküvi için buradaki tarife bakabilirsiniz. Daha pratik bir yol tercih edenler petibör bisküvi ile bademi robotta un haline getirerek de kullanabilirler.

Afiyet şeker olsun. Çok acele yazdım bu yazıyı umarım birşey unutmamışımdır. Uzun süredir Hanimiş’i güncelleyemiyorum. Bu süre içinde merak eden, mailler yollayan herkese çok teşekkürler.

9 yorum var:

Adsız dedi ki...

Süper görünüyor! Tarifleri sabırsızlıkla bekliyorum.

ZeYNeP dedi ki...

HArikaaaaa! Bekliyoruz canımmm...
Figen

Dilek'ce dedi ki...

Sevgili Isil, tekrar bloguna girmemize izin verdigin icin tesekkürler;)

Tijen dedi ki...

Isil'cigim,
www.iskenderiye.com sitesinin alt sitesi olan www.gurme.net haziran 2005’ten beri sitelerimizde yazdigimiz tüm yazi ve resimleri (bir bes on degil çogumuzun. Sen de buna dahilsin!) oldugu gibi sitesine kopyaliyor ve bunu daha çok okur çekmek, dolayisiyla daha çok reklam almak için yapiyor. Bunu tesadüfen farkettim ve hemen sitemde duyurdum. İstersen www.mutfaktazen.blogspot.com da ayrintilar var. Sikayetimi info@iskenderiye.com adresine bildirdim, yazdigim mektubun örnegini de bir önceki yazimda verdim. Lütfen hem sitelerimizde yeni birer yaziyla (otomatik olarak alindigina göre bu yazilar da kendi sitelerinde çikacak ve kendi hirsizliklarini kendi sitelerinde duyurmalarini saglayacaktir) durumu bildirelim, hem de ilk gününden itibaren tüm yazilarimizin sitelerinden çikarilmalarini isteyelim. Destegin için tesekkürler,
Tijen
(Okurlarimizdan ricam yukarida verdigim info ile baslayan internet adresine sizlerin de sikayetlerinizi iletmeniz. Ben tüm site sahiplerine ulasamayabilirim ama ne kadar kalabalik olursak o kadar güçlü oluruz.)

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler Naile, tarifleri yayınladım. Çok uzun bir yazı oldu. Umarım eksik birşeyler yazmamışımdır.

Merhaba Figen, belki sen de kafede böyle porsiyon pastalar yapabilirsin. Sunumu çok şık oluyor.

Merhaba Dilek, :) Ben aslında Hanimiş'e giriş engellensin istememiştim. Ama Blogger'ın yeni sürümünün azizliğine uğrayınca bozuk olmasındansa bir müddet kapalı olsun istedim. Takip ettiğin için teşekkürler. Yeniden eski haline dönmesinden dolayı çok mutluyum.

Merhaba Tijen, benzer bir durum günlükname isimli bir sitede de var. Uyardığın için teşekkürler.

Tijen dedi ki...

Isil'cigim,
bugünlerde yeni seyler yayinlamiyorlar anlasilan ancak henüz eskileri de kaldirmis degiller! bu yüzden çabamizi sürdürmek zorundayiz. sonuçlanana kadar!
katkin için tesekkürler,
bahsettigin diger siteye de bakacagim
tijen
(tabii tüm okurlarimizin ve diger blog sahiplerinin de katkilarini bekliyoruz, çünkü bugün bizlerinkini alirlar yarin sizlerinkini..)

Adsız dedi ki...

bu dünyada 26 kış gördüm
kaçından sensiz geçtim

ver elin gidelim biz
çaylardan nehirlerden
baharın karlar gibi
su olup kaçalım biz

sonumuz temiz olsun
yolumuz deniz olsun
zira 27 de yaz gördüm
senle daha 100 gelsin

Hanife dedi ki...

Donusun cok guzel olmus Isil. Uzun sure siteye giremedim. Tarifler ne kadar guzel, ellerine saglik yeniden..

Adsız dedi ki...

Harika pastalar bunlar..