22 Eylül 2006

TONTON KURABİYE


Son anlarına yetiştiğim Finduk projesi için hazırladığım bir kurabiye.. Aslında bundan çok daha tonton görünen kurabiyeler yaptım zaman zaman, ama nedense kurabiyelere bu ismi vermek geçti içimden. Kendileri, birkaç farklı acıbadem kurabiyesi tarifinin derlenip karıştırılıp fındık ile yapılmışı. İçi sakız gibi dışı çıtır çıtır oldu. Bu tip kurabiyeleri sevenlerin bayılacağı bir kurabiye. Hatta tadı badem ile yaptığım acıbadem kurabiyelerinden daha çok acıbademe benzedi desem yeridir. Acaba pastaneler de mi fındık kullanıyor?


Gerekli malzemeler:

-250 gram çekilip un haline getirilmiş fındık
-225 gram esmer şeker (bulamak için biraz tozşeker)
-1 yemek kaşığından biraz az kakao
-2 adet orta boy yumurta
-1 yemek kaşığı acıbadem esansı (isteğe bağlı)

Öncelikle fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakalım. Bir yoğurma kabının içine fındık, şeker ve kakaoyu koyalım. Yumurtaları ve badem esansını da ekleyip iyice birbirine yedirelim (cıvık bir hamur olacak). Bir kaşık yardımı ile hamurdan toplar yapıp hemen tozşekere bulayalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsimize dizelim. 10-15 dakika pişirip fırından alalım. (Ben mini fırında yaptım 10 dakika çok iyi geldi. Daha uzun süre fırında kalırsa içindeki sakızlık kayboluyor, iyi ayarlamakta fayda var.) Tel üzerinde soğutup afiyetle yiyelim.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

11 yorum var:

Adsız dedi ki...

Merhaba kurabiye nefis görünüyor gerçekten acıbadem kurabiyesi gibi ellerine sağlık . Sana ve sevdiklerine iyi haftasonları ve hayırlı ramazanlar diliyorum. Sevgiler Ebru

Adsız dedi ki...

Merhaba ton ton kurabiyelerine bayıldım bence fındık kurabiyeye çok yakışıyor tadı harika oluyor tarif için teşekkürler denemek istiyorum.Hayırlı ramazanlar diliyorum hoşcakalın.Özge

ZeYNeP dedi ki...

Isil, ellerine saglik. Malzemesi cok olmayan guzel bir lezzet bana gore. Zipzip icin okula birseyler hazirlamak durumundayim bu tarif benim icin guzel bir secenek oldu.
Ayrica haftalik yemek listesine alacagim gurubun bilgin olsun.
Sevgilerimle.
Zeynep

tugce:-) dedi ki...

ışıl,
bu aralar kurabiyelere takmış durumdayım. her yerden tarifler arıyor ve topluyorum, bir noktada sabıyorum ev kurabiye dolacak. bu da kesinlikle muhteşem gözüküyor.denenecekler listesine girdi. eliine sağlık...

Adsız dedi ki...

Merhaba Hanımiş
Acıbadem benzeri kurabiyeleri çok severim en kısa zamanda denemek istiyorum. Ancak kurabiyenin resmi görünmüyor ne burada ne de Fındık sitesinde.

İlgilenirsen sevinirim, Nergis

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler Ebru ben de sana ve tüm Hanimiş okuyucularına hayırlı ramazanlar dilerim.

Merhaba Özge/susam, denersen eminim çok beğeneceksin. Benim en sevdiğim fındıklı kurabiye oldu bu tonton.

Zeynep selam, Gerçekten az malzemeli ve kısa sürede hazırlama müsait bir tarif. Eminim zıpzıp da sevecektir. Ben de gruba üye olmak istiyorum. Neden almadınız beni bunca zamandır :)


Merhaba küçük mutfağın kurabiye canavarı Tuğçe.. Evin kurabiye ile dolması ne şahane olurdu! Masal gibi :)

Nergis yorumun geldiğinde ben de bilgisayar başındaydım. Hemen kontrol ettim Fındık sitesinde bir sorun var galiba ama Hanimiş'te resim görünüyor. Eğer acıbadem benzeri kurabiyeleri beğeniyorsan kesinlikle denemelisin. Çünkü ben de acıbademe bir dönem kafayı çok takmıştım ve pek çok tarif denemiştim. Ama bu fındıklı tonton hepsinden daha iyi sonuç verdi. Denersen fırında uzun süre tutmamaya dikkat et ama.

Nalan Kaplan dedi ki...

Tadı mutlaka çok güzeldir ellerinize sağlık,hayırlı ramazanlar dilerim...

Adsız dedi ki...

Merhaba Hanımiş,

Nihayet kurabiyenin resmini de gördüm. Çok güzel görünüyorlar.
Yumurtaları çırpıp köpürtmeden mi ekliyoruz kuru karışıma, tekrar açıklarsan sevinirim.

Sevgiler, Nergis

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler Nalan ben de sana hayırlı ramazanlar dilerim.

Yeniden merhaba Nergis, ben yumurtaları çırpmadan direk kuru malzemenin üzerine kırdım. Selamlar..

Thinker Bell dedi ki...

Merhaba,
Kurabiyerler çok güzel görünüyor ama dikkatimi çekti yağ kullanmamışsınız.Eğer yağa gerek yoksa bu kurabiye için müthiş birşey!Hep yağsız bir tarif aradım durdum.Yağsız kurabiye değil mi bu tonton kurabiye?
Sevgiler,
Ellerinize sağlık...

hanimiş dedi ki...

Merhaba İrlandalı Kız,
Evet bu kurabiyeye ayrıca yağ konulmuyor. Findiğin kendi yağı yeterli oluyor.