12 Temmuz 2006

SÜNGER BOB PASTA

Küçük kuzenim Meriç'in sünneti sebebiyle onu mutlu edecek bir hediye götürmek istedim. En sevdiği çizgi karakter olan Sünger Bob'u bir pasta üzerinde görmenin onu sevindireceğini düşünerek giriştim bu pastayı yapmaya. Çok uykusuz ve yorgun bir zamanımda hazırladığım için bazı hoşnutsuzluklarım var. Mesela oranlama hatası yapmışım biraz, ayrıca üzerindeki kaplamada bıçak izleri çok belirgin ama sonuçta çocuklar bunlara pek aldırış etmiyor. Pasta amacına ulaştı ve Meriç'i sevindirdi. Ne mutlu bana.

not: Eğer siz de Meriç gibi kolları nerede diye sormayı düşünüyorsanız hemen cevap vereyim. Kollarını arkasında birleştirmiş geziyor, o yüzden görünmüyor kolları :)

Kakaolu Pandispanya:
- 4 büyük boy yumurta
- 3 kahve fincanı un
- 4,5 kahve fincanı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kahve fincanı kakao

Bir kap içinde şeker ve yumurta uzun uzun çırpılır. Daha sonra diğer malzemeler elenerek birkaç seferde bu karışıma eklenir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Fırından fırına bu süreler değişebileceği için kürdan testi uygulamakta fayda var. Bu malzemeler 26 cm.lik kelepçe kalıba tam gelmektedir. Ben bu pastanın yapımında mini fırının dörtgen tepsisini kullandım. Daha sonra kenarları 20 cm olan bir kare kestim ve alt taraftaki mavi kısımda bu kareyi kullandım. Kalan kekleri de birleştirip üzerinde sünger bob kısmında kullandım. Böylelikle iki katlı bir pasta olmuş oldu.

Hem 20 cm.lik alt kısımdaki kare kekin hem de Sünger Bob'u oluşturan kısımdaki kek parçalarının her birini ortadan ikiye kestim. Ve her pandispanya katını sulandırılmış ve ısıtılmış kayısı marmelatı ile ıslattım. Fazla vaktim olmadığı için bildiğim en pratik krema hazırlama yöntemini kullandım. Pandispanya katlarının arasına Dr.Oetker vanilyalı Creme Ole ve kremşanti karışımı bir krema koydum ve içine mevsim meyveleri serpiştirdim.

Pastanın süslenmesi:
Kek ve krema kısımlarını çabucak halletmeme rağmen süsleme kısmına oldukça çok vakit harcadım. Öncelikle sarı ve mavi gıda boyaları ve kakao kullanarak hazırladığım kremşantiler ile pastayı resimdeki gibi kapladım. Ama eğer temiz ve özenli bir sonuç istiyorsanız bu işlem çok salim kafa ile yapılmalı. Daha sonra şeker hamuru kullanarak göz, ağız, yaka ve kravat kısımlarını hazırladım ve bunları da pastanın üzerine yerleştirdim. Eğer bu pastayı yapmak isteyenler olursa diye şunu da belirtmek isterim ki bu sünger dostumuzun üzerinde eski kaşarda olduğu gibi yuvarlak delikleri var normalde. Ben yapmadım ama bir kaşık arkası yardımıyla bu delikleri yapabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun. Ellerine sağlık cancağızım.

16 yorum var:

Hanife dedi ki...

Isil'cigim,
Muhtesem olmus. Hic de begenilmeyecek bir yani yok hatta. Ellerine saglik. Ne kadar sevinmistir ufaklik.
Bana verdigin aciklayici cevap icin cok tesekkur ederim ayrica. Glikoz bugun aradaim ama henuz bulamadim, yumurtasiz tarifi deneyecegim tavsiyen uzerine, bakalim nasil olacak:)
sevgiler..

Behiye dedi ki...

Işıl, gerçekten ne kadar güzel pastalar yapıyorsun, ellerine sağlık. Yakınların bu konuda çok şanslılar:) Sevgilerimle.

Nezaket dedi ki...

Isil, bayildim. Benim kizimda Sunger Bob a bayiliyor. Senin pastani kopyalarsam hic sasma. Ellerine saglik, coook begendim.

Adsız dedi ki...

büyük bir sünger bop düşünürünün artık sloganlaşmış tespitine değinmeden geçemeyiz
"sponge bob meriç - dersleri ve kızları hiç anlamıyorum"

not: düşünürünün, dünürünün, Pülümür'ün

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle harika görünüyor !çok yaratıcısın ,ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

resmi ilk gördüğümde şeker hamuru ile kaplı olduğunu sandım. meğer kremşanti ile kaplıymış.jelatin, çiğ yumurta veya glikoz kullanmak istemediğim için çok sevindim ben de böyle bir pasta yapabilirim. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

Adsız dedi ki...

Çok başarılı olmuş kuzencim,kendine hiç haksızlık etme bence...Kirvelik kanunlarına göre bu pastayı benim de tatmam gerekirdi,bi yerde ihmal söz konusu sanki :))

Adsız dedi ki...

ne kadar şanslıymış kuzenin, pasta çok nefiss iştah açıcı gel beni ye diyor.

hanimiş dedi ki...

Hanife, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Glikoz'u ben Eminönü'nde pasta mazlemeleri satan dükkanlardan alıyorum. Bulamazsan haber ver. Yorumun için teşekkürler.

Behiye, güzel sözlerin için teşekkür ederim.

Nezaket selam. Zamane çocukları arasında popüler bir kahraman galiba sünger bob. Kızına yaparsan ve yardımım olursa çok memnun olurum.

Bir tosttur iki tosttur üç tosttur dört tosttur ondört tosttur..

Teşekkürler küçük mutfağım, ziyaretin ve yorumun için.

Anonim merhaba, bence pasta süslemenin en kolay ve sonuçları memnun edici yolu kremşanti veya yağlı krema ile kaplamak. Beğenmenize sevindim.

Kirvelerin kirvesi, değindiğin ihmal meselesinde yerden göğe kadar haklısın. Acaba kendimi nasıl affettirebilirim?

Yıldızcaa, gerçi içinin resmini çekemedim dilim olarak ama beğenmene sevindim.

vintage biscuit dedi ki...

hahahhaha super bu yahuuu
bayildimmmm
ellerine saglikkk

Papatya dedi ki...

Sünger Bob'a, bizim Mayacık da dahil olmak üzere bütün çocuklar bayılıyor :) İsabetli bir seçim çocukları sevindirmek için. Ellerine sağlık!

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Benim Zipzipin herseyi sunger bob
bu pastayi bende ona yapacagim dogumgununde tarif ve onerilerin icin cok tesekkurler harika olmus cunku ellerine saglik sevgilerimle.

Damak Tadı dedi ki...

Selam Işıl'cım,
Hoşgeldin sayfama,teşekkür ederim.
Eğer bu tatlı tarifini bulup banada verirsen çok memnun olurum canım.Umarım bulup dener ondan sonra tarifini ayrıntılı verirsin canım.Bende Azeri mutfağına ait olduğunu duydum ama ne derece doğru
pek emin değilim.Aslında azeri müşterilerim vardı,ne yazıkki 2 yıldan beri Türkiye'ye gelmiyorlar.
Tekrar teşekkür eder,her zaman beklerim.
sevgilerimle


www.damak-tad.blogspot.com

hanimiş dedi ki...

Vintage sağol.. Gerçekten neşeli bir pasta oldu.

Papatya Maya için, Zeynep Zıpzıp için siz de yapabilirsin. Neyse ki kolay bir şekli var bu karakterin. Fazla ayrıntıya girmeden yapılabiliyor.

Damak Tadı ilk fırsatta deneyeceğim. Becerebilir miyim bilmiyorum. Olursa Hanimiş'e koyarım olmazsa da sana veririm tarifi bir de sen denersin. Selamlar

Adsız dedi ki...

çok sevdiğim arkadasımın bayıldıgı bır kahraman sunger bob. en kısa zamanda ona jest olsun dıye bende boyle bırsey yapmayı planlıyorum. senınde tarıfınden yardım alırım artık;) sevgilerimle hoşçakal...

Adsız dedi ki...

selam ben sünger bob un merkalısıyım yani çok seviyorum