27 Temmuz 2006

KAHVELİ KARAMELLİ PASTA

Taaa babalar gününde yaptığım bir pasta, babamın çiçek bahçesi... Ancak şimdi fırsat bulup Hanimiş'e koyabildim. Babam kahve aromalı tatlıları sevdiğinden dolayı onun pastasına kahveli bir krema hazırladım. Alışık olmadığım bir mutfakta hazırladığım için, vaktim de kısıtlı olduğundan hazır pastaban kullandım. Kremşanti ile kapladığım pastanın sadece üstünü şeker hamuru kullanarak basit çiçekler ile süsledim. Pastayı Hanimiş'e koymamın en önemli sebebi ara kreması. Klasik pastacı kreması tarifini kahve ekleyerek ve karamelleştirerek denedim. Çok şahane bir krema oldu. Bundan sonra pastacı kremasını karamelleştirerek pişirme fikrine çok sıcak bakıyorum.



Kahveli Karamelli Pasta Kreması:

-1 yemek kaşığı granül kahve
-1/2 litre süt

-3 yumurtanın sarısı
-1 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı nişasta
-1 çay bardağı sıcak su

-1 su bardağı toz şeker


Sütü bir tencereye koyup kaynatın. Bu sırada derin bir tavada şekeri karamel kıvamına getirin. Sıcak suyu ekleyip kaynatın. Un, nişasta ve yumurta sarılarını bir kap içinde karıştırın. Kaynamış sütten birkaç kaşık bu karışıma dökün ve un ile nişastanın iyice eridiğinden emin olun.Unlu karışımı sütün üzerine döküp düşük ısıda koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.Koyulaşınca hazırladığınız karameli ve kahveyi de buna ekleyin. Biraz kaynatın ve ocağı kapatın. Karıştırarak soğutun.

Pastanın hazırlanması:
Hazır pastaban katlarının içini koyu hazırlanmış kahve ile ıslattım (bir bardak sıcak suya 2 yemek kaşığı nescafe ve 1 yemek kaşığı şeker). Arasına kahveli karamelli pasta kremasının 2/3 ünü yaydım. (Ben içine fındık da koydum.) Kalan kremayı da üzerine sıvadım. Bir paket kremşantiyi paketinden yazdığı gibi hazırlayıp tüm pastayı kapladım. Üzerini süslemek için çiçek şeklindeki kurabiye kalıplarını kullanarak şeker hamuru ile renkli çiçekler hazırladım. Afiyet şeker olsun.

7 yorum var:

Behiye dedi ki...

Işıl, ailede herkesin doğum günü pastası senin ellerinden çıkıyor sanırım. (Daha önce de dediğim gibi çok şanslılar:)) Ellerine sağlık. Pasta konusunda tecrübem yok, ama bu kremayı deneyeceğim mutlaka bir gün. Pastanın içinde meyve de var mı? Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Harika gözukuyor Isil ellerine saglik bende birgun cesaret edip pastalarimin uzerini seker hamuru ile kaplamak istiyorum...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tam da sizin bahçeye yakışır şekilde çiçeklerle süslemişsin,konsept süper olmuş...Pastaban olunca kremasının tarifini yazdım şimdi,haftasonu için deneyeceğim...Ellerine sağlık,şu geçmişte yaptığın cevherleri çıkarmaya devam et bence :)

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Her zaman senin tatli ve pasta tariflerini ilgi ile takip ediyorum, cok zevkli ve beceriklisin bu konuda Isil.
Senden fikir istiyorum. Bu ay sonu annem ile babamin 50. evlilik yildonumleri. Ozel bir pasta yapmak istiyorum. Ne yapmaliyim.
yardimci olurmusun?
Sevgilerimle.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Behiye, keşke daha çok doğumgünleri, kutlamalar vs olsa da ben de daha çok pastalar yapabilsem.. Pastanın içinde meyve yok.

Redsonia sağol, aslında şeker hamuru korkulacak birşey değil. Birkaç denemeden sonra kolaylıkla istediğin gibi süslemeler yapabilirsin.

Kuzen selam.. Gerçekten yaptın mı pasta? Hazır pastaban için krema istiyorsan daha başka tarifler de verebilirin sana.

Zeynep merhaba, Ağustos sonu mu yıldönümleri.. Tebrik ederim, daha uzun yıllar sağlık ve mutluluklar dilerim. Birden pek çok fikir dolandı kafamda.. Ben yapayım mı :) Sana ilk fırsatta birkaç nacizane öneri yazarım mail ile.

Adsız dedi ki...

meraba ben o pastaların üstünde ki çiçeklerin falan rengini nasıl yaptığınızı sorcaktım? tarifleriniz çok güzel tşk

hanimiş dedi ki...

Merhaba,
Renklendirmede gida boyasi kullandim. Gğzel sözlerinizi icin tesekkurler