27 Haziran 2006

GÜNEŞ PASTA


Küçük kuzenim Güneş’e doğumgününde nasıl bir pasta istersin diye sorduğumda güneşli pasta isterim demişti. İlk önce aklıma sarı renginden dolayı limonlu bir pasta yapmak gelmişti. Daha sonra yeni öğrendiğim bir şeker hamuru tarifini kullanmak için daha renkli ve şekilli bir pasta denemeye ve mevsim meyvelerinden biri olan kayısıyı kullanmaya karar verdim. Şeker hamurundan hiç memnun kalmadığım için tarifini yazmayacağım. Ama şeker hamuru tarifi isteyenler buraya tıklayabilir. Kayısı marmelatı ve reçeli özellikle pandispanya katlarını ıslatmak amacıyla pastacılıkta sık kullanılan bir malzemedir. Taze kayısı da meyvalı pasta sevenler için güzel bir alternatif oldu.

Pandispanyası için Çikolatalı Yıldönümü Pastası’ndaki tarifin aynısını hazırladım. Pandispanya katlarının içini ısıttığım kayısı reçelinin suyu ile ıslattım. Ara kreması için 1 paket Dr. Oetker vanilyalı Creme Ole’yi paketinde yazdığı gibi hazırlayıp , 10 adet iri boy kayısıyı robotta çekip bu kremaya karıştırıp kullandım. Üzerinin süslemesi için beyaz, sarı ve mavi şeker hamuru hazırladım. Pastanın en keyifli kısmı bulutları yapmaktı. Önce bir dosya kağıdına değişik boy ve şekillerde bulutlar çizdim, beğendiğim iki tanesini şablon olarak kullanıp hamuru kestim. Şeker hamuru ile pasta kaplarken kekin üstü direk kaplanmaz. Hamurun pastaya yapışabilmesi için önce pastanın kremşanti veya benzeri bir krema ile ince bir kat kaplanması gerekmektedir. Bu amaçla yarım paket kremşanti hazırlamak yeterli oluyor. Kremşantiye çok az sarı gıda boyası ekledim ki yan dekorun altından görünecek krema güneş ile uyumlu olsun. Karanlıkta yanan mumlar sanki güneşin ışınları gibi göründü. Sonuçta doğumgünü sahibi mutlu oldu, dolayısıyla ben de mutlu oldum. Afiyet şeker olsun.

13 yorum var:

Adsız dedi ki...

Bu pastayı da tadabilen ender insanlardan biri olduğum için kendimi çok şanslı görüyorum.Görüntüsü,lezzeti ve şeker hamurunu da yediğimi düşünürsek bence herşeyiyle süperdi...ellerine sağlık kuzencimmm

kuzine dedi ki...

Her defasında hayranlıkla bakıyorum pastalarınıza, herdefasında defalarca okuyorum nasıl yapıldığını öğrenebilmek için, ayrıca notlar alıyorum unutmamak için, cesaretlenip pastayı yapmaya kalkıyorum olmuyor :(
Şeker hamurunu yapabilmeyi çok istiyorum, yazdığınız bütün tarifleri denedim yine beceremedim, bu şehirde hazır şeker hamuru bulmak gibi bir şansım yok.

hanimiş dedi ki...

Kuzen afiyet şeker olsun, beni utandırıyorsun.

Kuzine merhaba, burada yazdığım bütün tarifleri bizzat denedim. Ben de istediğim kıvamı tutturana kadar çok pudra şekeri helak ettim ama sonunda becerdim. Her biriyle de pastalar yaptım. Belki hangi tarifte ne gibi sorunlarla karşılaştığını mail atarsan birlikte bir çare buluruz. Merak etme ben yapabiliyorsam sen de yapabilirsin. Mailini bekliyorum.

Adsız dedi ki...

"Güneşli Pazartesiler"

Adsız dedi ki...

------------------------------
güneşli günler behçet birader
neşemiz eksik olmasa
dikkatli tırman kedi ender
gönlümüz kırık kalmasa
----

Adsız dedi ki...

Kızımın adıda Güneş böyle bir pastayı çok sever.yumurtasız şeker hamuru tarifiniz ile yapsam ya da kremşanti ile yapsam olur mu?gıda boyasını nereden alabilirim?
Nurşen

hanimiş dedi ki...

"Güneşli Pazartesiler"

Nurşen merhaba, kaplama konusunda illa şeker hamuru kullanmanıza gerek yok krem şanti ile de kaplayabilirsiniz pastanızı. Hatta bu pasta için güneş ve bulutları da kremşantiyi renklendirip benim nazar pastasında yaptığım gibi krema sıkıcı ile sıkarak da yapabilirsiniz. Gıda boyasını ben pasta mazlemeleri satan dükkanlardan alıyorum Eminönü'nden ama sanırım aktarlarda da satılıyor.

Adsız dedi ki...

Sanırım ben de saker hamuruyla yapılanbir pasta deneyecegim ve merak ediyorum pastanın uzerine hamuru kaplamak zor olmuyor mu?

hanimiş dedi ki...

Anonim merhaba,
Hamuru kaplamanın hiçbir zorluğu yok ama altında nemli bir krema katmanı olması yapışması açısından şart yoksa hamur kekin üstünde direk durmuyor kayıyor. Kaplama kısmı son derece kolay ama açma kısmı biraz zahmetli olabiliyor.

Adsız dedi ki...

bu şeker hamuru yeniyormuu

hanimiş dedi ki...

Ever seker hamuru yenilebiliyor. Hatta kimileri severek yiyor, bazıları da tadını sevmeyerek tabağının kenaına ayırıyor. Ama kesinlikle yenmesinde hiçbir sakınca yok. Sonucta seker..

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Benim oğlumun adı güneş. Doğumgününde bu pastayı yapabilirim.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
www.ebruakin.blogcu.com

hanimiş dedi ki...

Ebru merhaba,
Güneş güzel bir isim.. Bu pastanın tasarımı son derece kolay. Bir o kadar da keyifli. Şimdiden oğlunun doğumgününü kutlarım.