01 Mayıs 2006

KAHVELİ ve AHUDUDULU PASTA

Hanimiş’in ilk zamanlarında yabancı bir internet sitesinde moka'lı bir pasta tarifine rastlamıştım, çok hoşuma gitmişti. Moka (mocha) Yemen kahvesine verilen isim. Adını Yemen’deki Muka şehrinden alıyor. 17. yüzyıla kadar dünya kahve gereksiniminin hemen hepsi oradan karşılanırmış. Ama özellikle İngilizce kaynaklar nedense tüm kahveli pastalara bu ismi veriyor. Orijinal tarifte de, bildiğimiz hazır kahve kullanılıyordu (granül –instant- kahve Nescafe markası ile hayatımıza girdiği için olsa gerek genelde nescafe olarak adlandırıyoruz). Tarifi gördüğüm site kapanmış, o yüzden link veremiyorum. Aklımda kaldığı kadarıyla o tarife benzetmeye çalıştım. Artık taze meyve mevsimi başladığı için buzdolabındaki donmuş meyveleri tüketmek amacıyla pastanın arasına ahududu koydum. Kahve ve ahududu birbirine oldukça yakıştı, beni mahçup etmedi ve misafirlerin de övgüsünü aldı.

Kahveli pandispanya:
-4 yumurta
-2 yemek kaşığı kadar ılık su
-5 kahve fincanı şeker
-5 kahve fincanı kekun
-1 yemek kaşığı granül kahve
-1 paket kabartma tozu

Yumurtalar ve su birkaç dakika çırpılır. Daha sonra şeker ve kahve eklenir, çırpmaya devam edilir. Son olarak da un ve kabartma tozu elenerek eklenir ve bir müddet daha karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış 24 cm. kelepçeli kalıba karışım dökülür ve sertçe tezgaha vurulur ki her yanı eşit kabarsın, hava kabarcıkları kalmasın. 175-180 dereceye ayarlanıp önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirilir. Fırından fırına süre değişebileceği için piştiğinden emin olmak için kürdan testi yapabilirsiniz.

Kahveli Krema:
-1 paket vanilyalı Dr. Oetker Crème ole
-Krem şanti (150gr/2 poşet)
-3 tatlı kaşığı tepeleme granül kahve
-1,5 bardak soğuk süt

Tüm malzeme yaklaşık 5 dakika, krema kıvamını bulana kadar mikserle karıştırılır. Benim kremam biraz koyu olduğu için pastanın üzeri daha sonra biraz çatladı. Bu yüzden süt miktarını birazcık arttırmakta fayda var.

Pastanın Hazırlanışı:
Pandispanyayı soğuduktan sonra ikiye kestim. Her iki parçasının iç yüzeylerini, ezip süzgeçten geçirerek hazırladığım ahududu sosu ile ıslattım. Kahveli kremanın yarısını pastanın bir katına sürüp üzerine ahududuları dizdim. Diğer pandispanyayı üstüne koydum ve kalan kremayı pastanın üzerine ve yanlarına sürdüm. Yanlarını file badem ile üzerini de ahududu ve pasta süsleri ile süsledim. Afiyet şeker olsun.

8 yorum var:

Adsız dedi ki...

Avrupa orta çağını yaşarken dünyada medeniyet rüzgarları doğudan batıya esmekte idi.. adı konmuş bu 'doğu'nun ise kimine göre şanlı, kimine göre kanlı alfa gücü bu Anadolu toprağı üstünde idi.. kahve kültürü de bu zamanların bir yüzyılında doğudan batıya taşınmış..
sonra gel zaman git zaman, ilerlemiş dünya sonraki mevsimlere, rüzgarların yönü değişmiş, sözün sahibi batı olmuş, yeni denge böyle kurulmuş..
işin kötüsü doğu, dünyanın yeni çağını kendisine 'orta çağ' yapmış..
hikayeci kısa kesmiş, kahvenin yeni yolculuğuna bakmış, yeni salınıma bakmış, bir Moby Dick'e bakmış bir kahveye bakmış bir sebepten.. geçmişini unutmuş yahut yamuk, çelişik ve kalıplanık hatırlayan doğunun yeni kuşaklarını düşünmüş..
-Bir Mochalı Double Latte lütfen..
-lütfen okunuşuna dikkat edelim, birbirimize soralım, yanlış yapmayalım, okey?

Kahveli bu çalışma için teşekkürler Im, dahasını bekleriz..

Zeynep Seda dedi ki...

Isilcim ellerine saglik. Ben boyle kahve cikolata gibi hafif acimsi lezzellerle cilek, bogurtlen gibi meyvalari inanilmaz yakistiriyorum. Gercekten cok leziz oluyor. Tekrar ellerine saglik.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ben de eşimin doğumgünü için ahududulu pasta yapmak istiyordum ama çocuklar kahve tadı alırsa yemez. Aynı tarifi kahve koymadan yapsam onun yerine ne önerirsiniz?
Ayla
anevindeveli@yahoo.com

vintage biscuit dedi ki...

o kadar farklı bi duruşu var ki ... direk ye beni diyorrr:)süper

Hatice dedi ki...

ellerine sağlık Işıl, çok nefis görünüyor. dondurucuda biraz böğürtlenim var, bu pastaya yakışır mı? ne dersin..

hanimiş dedi ki...

Esas ben teşekkür ederim Hm..

hanimiş dedi ki...

Zeynep Seda, Ayla, Vintage Bisquit ve Hatice ziyaretiniz ve yorumlarınız için sağolun.

Ayla Hanım, aynı tarifi kahvesiz de pekala yapabilirsiniz. Kakao ya da meyve sosu da kullanabilirsiniz onun yerine tatlandırmak için.

Hatice, böğürtlen de yakışır bence kahve ile. Bu kırmızı meyveli tariflerde zaten birbirinin yerine kullanmak başarılı sonuçlar getiriyor. Selamlar..

Adsız dedi ki...

çok az güzel pasta tarifi var