09 Mayıs 2006

ÇİLEKLİ ÇİÇEK SEPETİ PASTA

Pasta mutlu bir yiyecek, hatta belki de en mutlusu.. Her zaman keyifli anların ve kutlamaların başrol oyuncusu. En mutlu günlerimizi hep pasta ile taçlandırırız. Doğumgünleri, yıldönümleri, düğünler onsuz olmaz. Hemen hemen herkes severek yer. Ben de çok severim pastaları. Ama yemesinden ziyade yapmasını sever oldum artık. Ana mantığı aynı olmasına rağmen pek çok değişik lezzet kombinasyonu yapmak mümkün. Daha da keyifli olanı uçsuz bucaksız sunum ve dekorasyon alternatifleri olması. Profesyonel olarak ilgilenmedikçe, çok bilgili veya eğitimli olmaya da gerek yok. İnsan kendi kendine deneye yanıla buluyor bir yolunu. Ben kendi adıma çok sevdiğim bir hobi edindim. Kitaplar, özellikle de internet sayesinde değişik reçeteler bulup kendimce değişiklikler yapa yapa çok keyifli zaman geçiriyorum mutfakta. Benim gibi bundan zevk alanlarla maceralarımı paylaşmak ve (annelerimizin tarif defterleri gibi) beğendiğim tarifleri birarada tutmak için de blog yazıyorum.



Geçen haftasonu bana gün doğdu. Kuzenim Ayşin’in doğumgünü vesilesiyle ailece biraraya geldik (Nice mutlu yıllara kuzen). Kalabalık bir kutlama olduğu için annemin de yardımı ile iki katlı bir pasta hazırladık. Kakaolu pastacı kreması ve çilek içeren pastanın en keyifli tarafı yine süsleme kısmı oldu benim için. Etrafına kremşanti ile ne zamandır denemek istediğim sepet efektini uyguladım. Üzerine de şeker hamuru kullanarak çiçekler yaptım. İlk sepet efekti denemem kısmen başarısız oldu diyebilirim. Kremşanti uzun süre sıkma torbasında kalınca elimin sıcaklığı ile cıvıklaştı ve olmasını istediğim kadar düzgün olmadı çizgiler. Bir dahaki sefere krema torbasına az az krema koyup kalan kremayı da kullanana kadar dolapta bekletmem gerektiğini öğrenmiş oldum

Pandispanya:

Biri büyük (25cm) biri küçük iki adet pandispanya hazırladım. Küçük olan için büyükteki malzemelerin yarısını kullandım. Aşağıda tarifini verdiğim hamur büyük boy (25cm) kelepçeli kalıp içindir. İlk defa yumurtayı benmari usülü çırptım, tarife de o şekilde yazıyorum.

-5 yumurta
-200 gr kekun
-125 gr. tozşeker
-1 paket kabartma tozu

Keke kalıbını ister yağlı kağıt sererek, ister yağlayıp unlayarak hazırlayın. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın ısınadursun. Bribirinin üzerine oturabilecek iki tencere alın. Büyük olanına yarıya kadar su koyarak bir taşım kaynatıp, ateşi kısın. Küçük olanı bunun içine oturtarak bir benmari kurun. Yumurtaları 3-4 kaşık ılık su ile birlikte bu küçük kabın içine alın ve çırpın, şekeri ekleyin. Krema kıvamı alana kadar çırpma işlemini sürdürün. Daha sonra kabı benmariden alın ve çırparak karışımı tamamen soğutun. Kekunu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Hazırladığını bu hamuru hazırlamış olduğunuz kalıbınıza dökün ve üzerinin düz olmasına dikkat edin. Hatta bunun için kabı tezgaha birkaç kere vurabilirsiniz. Önceden ısıtılmış furunda yarım saat kadar pişirin.

Kakaolu pastacı kreması:

-125 gr tozşeker
-1 yemek kaşığı un + 1 yemek kaşığı kakao
-1 yemek kaşığı nişasta

-1/2 kg. süt
-50 gr. bitter çikolata

Un, nişasta, kakao ve şekeri bir tencereye alın. Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin ve topaklık kalmamasına özen göstererek karıştırarak pişirin. Ocaktan almanıza yakın çikolatayı ufak parçalara bölerek içine atın ve erimesini sağlayın.

Pastanın hazırlanması:

Her iki pandispanyayı da ikiye böldüm. 4 pandispanya katını da koyu bir şekilde hazırladığım kahve ile ıslattım. Sonra büyük pandispanyanın ilk katı-krema-iri doğranmış çilek- büyük pandispanyanın ikinci katı-küçük pandispanyanın birinci katı-krema-iri doğranmış çilek-küçük pandispanyanın ikinci katı şeklinde üstüste dizdim. Kremşanti ile tümünü kapladım.Ve kakao ile renklendirilimiş kremşanti ile etrafına sepet deseni yaptım. Nasıl yapıldığına bakmak isteyenler için internetten benzer bir anlatım buldum buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Son olarak da şeker hamuru ile hazırladığım çiçekler ile süslemesini bitirdim. Afiyet şeker olsun.

13 yorum var:

Adsız dedi ki...

Pistiiii! Ben de gecen hafta cilek sepeti pastasi yaptim, hem de Cilek-YE icin ve benim de kremam olmasi gerekenden yumusak oldugundan ayni problemleri yasadim. Bu sepet orgusunu yaparken en iyi yol 2 s1kma tupu birden kullanmak aslinda Isil'cigim. Biriyle dik cizgileri, digeriyle yatay olanlarini yapip, kullanmadigini buzlukta tutabilirsin. Biraz fazla masa buzdolabi trafigi oluyor ama en guzel sonuc da boyle aliniyor. Ellerine saglik cok guzel olmus pastan. Pasta yapmanin cok keyifli bir hobi oldugu konusundaki sozlerine de kesinlikle katiliyorum.

vintage biscuit dedi ki...

süper bişeye benziyo bu . eline sağlıkkk.

Adsız dedi ki...

Gozlerime inanamadim. O uzerindeki cicekler yenilebiliyor mu? Ne kadar ozenli ve sik bir pasta tebrik ederim.
Nesrin

Adsız dedi ki...

Pastayi birebir yakından görme ve tatma firsatım olduğu için söylenecek tek bir kelime var "muhteşemdi"...Yazdiklarini okuyunca kendine biraz haksızlık ettiğini düşündüm,özellikle sepet kısmıyla ilgili.Bence gayet başarılıydı.Ellerine sağlık...gülşah

Safran dedi ki...

Ellerine sağlık Işıl, ben üzerindeki çiekleri gerçek sanmıştım, demek şeker hamurundan yaptın, çok güzeller, mükemmel olmuş...

Alev dedi ki...

Sevgili Isil

Cok guzel bir pasta hazirlamissin. Ellerine saglik gercekten. Bende burda pasta susleme seminerine katilmistim ve seminerde sepet modelini gosterdiler. Etap etap resimlerini cekip siteme koymustun. Incelemek istersen diye linkini birakiyorum.

http://mutfakakademesi.blogspot.com/2006/03/pasta-ssleme-teknikleri-blm-i.html

Sevgiler

Nezaket dedi ki...

Merhaba Isil, pastanin uzeindeki cicekler cok basarili, dekoru ve dizayni ile cok guzel bir pasta olmus dogrusu. Cok tebrik ederim, ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Sevgili Işıl Hanım,Şu an çilekli (ama illa çiçekli) pasta aşermiş bulunuyorum. Gecenin bu saati nereden bulacağız biz şimdi pastayı. Ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız.
(arda&annesi)

Hatice dedi ki...

çok şık bir pasta olmuş, ellerine sağlık Işıl...

Adsız dedi ki...

Im hepten de sepet sepet yumurta sakın beni unutma demeyelim değil mi
sepet sepet çilek
sakın unutma bir bahçe dolu çiçek

Papatya dedi ki...

Sepetten pastalar, hamur cicekler, ne yetenekler var! Ben tart hamurlarinin kenarlarini bile zor beceriyorum kapatmakta :> Hem damaga hem de goze hitap ettigi icin tebrikler Isil!

Tijen dedi ki...

vallahi harikasin isil.
keske buralarda olsan da yardima gelsem..
ben 10 numara veriyorum.
ellerine saglik.
tijen

hanimiş dedi ki...

Zinnur selam, dediğin gibi sepet efekti için kremayı dolaba koymak son derece zaruriymiş. En yakın zamanda tekrar deneyeceğim. Masayı dolabın yanına koyarsak git gel trafik sorununu da çözebiliriz belki. Senin pastanı da merakla bekliyorum.

Ney teşekkürler. Ben de çok kez pastanın bitmiş hali başta düşündüğüm gibi olmuyor. Ama canımı sıkmıyorum, hamuru ve kemasıyla oynamak bile çok keyifli geliyor bana.

Vintage biscuit, yorumun ve beğenin için teşekkür ederim.

Cincinhanim, ben de 1 sene öncesine kadar pasta yapabileceğimi hiç sanmazdım. Ama insan ilgi duymaya başlayınca okuyarak, gözlemleyerek ve deneye yanıla öğreniyor. Kibar yorumunuz için teşekkürler.

Kuzen sen yorum bırakınca ayrı bir mutlu oluyorum. Umarım 8 Haziran'da kendi pastanı da beğenirsin.

Safran teşekkür ederim. Çiçeklerin gerçekçi görünmesine çok sevindim.

Bahar merhaba, şeker hamuru çok beter birşey. Yumurta ebatları hatta pudra şekerinin markası bile farklı sonuç almaya sebep olabiliyor. Ben uzun süre dolapta tutacaksam daha kıvamlı bir hamur hazırlamaya çalışıyorum. Kaplama konusunda bazen ben de sorunlar yaşayabiliyorum. Ama burada olduğu gibi çiçek veya benzeri süs yapımında erime hiç olmadı bana.

Alev, paylaşımın için teşekkürler. Linki inceledim. Benim denediğimden biraz daha değişik, bu yöntemi de aklıma yazdım, sağol.

Zarif yorumun için çok teşekkür ederim Nezaket,

Zerrin hanım, sonunda pastanıza kavuştuğunuza sevindim. İlginç bir anı oldu benim için. Arda bebeğe de sevgiler.

Teşekkür ederim Hatice.

Demeyelim Hm. Sepet sepet çilek, olmasın bize kelek.

Papatya teşekkürler güzel sözlerin için. Ama tart hamuru konusunda ben de büyük sıkıntılar yaşıyorum. Onu becermek bence ayrı bir zanaat.

Tijen Hn. gerçekten keşke oralarda olsak. Yazılarınızı imrenerek okuyorum. Bu 10 puan, 10 üzerinden 10 değil mi?