05 Nisan 2006

AHUDUDULU İRMİK TATLISI

Sütlü irmik tatlısı çok bilinen ve kolay hazırlanan bir tariftir. Mutfak tecrübesi olan pek çok kimse bilir bu tarifi. Ama bilmeyen varsa bu lezzetten mahrum kalmasın diye paylaşmak istedim. Acil durumlarda ani gelen misafirlere hazırlamaya birebir. Nitekim ben de böyle bir sebeple yaptım. İyi ki de yapmışım. Ben ahududu ve hazır meyve sosu ile hazırladım. Ama bu tatlı, çeşitleme yapmaya o kadar müsait ki.. Sade yiyebilirsiniz, tarçın serpseniz olur, çikolata sos pek yaraşır, üzerine fındık,ceviz ya da badem koyup servis edilebilir, benim gibi meyveli bir sos kullanabilirsiniz vs vs...
not: Ahududu, nam-ı diğer "ağaç çileği", mis kokulu meyveleri olan bir çalı. Tatlı ve pastaların vazgeçilmez tatlarından biri. Latince ismi "rubus idaeus"muş. Sebebi de bu meyvenin anavatanın İda Dağı olması. Fransızcası "framboise" imiş. Bu sebeple kimileri frambuaz demekte bu meyveye. Ama oysa ki Türkçe adı ne güzel: ahududu: ceylanın sevdiği dut.

Gerekli Malzemeler:
- 1 kg süt
- 7 yemek kaşığı irmik
- 12 yemek kaşığı tozşeker

Tüm malzemeyi tencereye koyup yoğun bir muhallebi kıvamı alana kadar pişirin. Dilediğiniz bir kalıba koyup soğutun. Dilediğiniz malzeme ile tatlandırın, süsleyin ve tatlınız hazır. Soğuyunca kalıbın şeklini çok güzel alıyor. Ben hazır meyve sosu hazırlayıp üzerinde gezdirdim ve ahududu ile süsledim. Afiyet şeker olsun.

8 yorum var:

Adsız dedi ki...

Tatli cok guzel gorunuyor. Ama ben ahududunun anlamina takildim:)Bu ismin nerden geldigini merak ederdim, acaba 'ah-u dudu' yani 'dudu kusunun ahi' anlaminda diye midir acaba diye dusunurdum. Hani bulbul de dut yiyince susarmis ya, dudu kusu da yiyip 'ah keske yemeseydim' demis olabilir diye:)

Adsız dedi ki...

İrmik tatlısına bayılırım.Ahududu sosu ile bir arkadaşım da yapmıştı.Gerçekten çok yakışıyor.Elinize sağlık.

Defne dedi ki...

Tam da senin dedigin gibi, annem, ani gelen misafirler icin yapardi. Ben de cok severim ama burya geleli sadece bir kere yaptim. Ahududu sosuyla hic tatmadim, goruntusu muhtesem olmus, ellerine saglik!

Adsız dedi ki...

Selam,

ahududu veya diger meyvelerle soslamak hos bir fikir. Deneyecegim. Cikolata ve tarcin kis byunca uygun tatlardi ama meyveler de bahar-yaz icin guzeeel. Acaba meyveli dondurma ile servis etmek fikri nasil?

Sagliklar

ZeYNeP dedi ki...

Merhaba,
Annemde hep yapardı evet! O tabana seker karamelize ederdi ve ustune tatlıyı dokerdi , servis yaparken karamel üste gelirdi nefisti, hatırlattın şık bir sumula sağol,

Sevgilerimle,
Figen

hanimiş dedi ki...

Ayşenur ne keyifli bir yorum olmuş düşüncelerini paylaşman... Senin düşündüğün anlamı da gözardı etmemeli, bence son derece başarılı! Bu vesile ile Malezya fotoğraflarını da görme imkanım oldu, ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.

Ece ve Defne güzel yorumlarınız beni sevindirdi, sağolun.

Anonim, ben irmik tatlısını dondurma ile de yerim bazen, gerçekten çok güzel oluyor.

Figen merhaba, ben de yakın bir zamanda kazandibi yapmayı düşünüyordum ama annenin usülünü denemeye karar verdim, yani kazandibi irmik tatlısı.. Fikir için sağol.

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor, ellerinize sağlık. www.blogcu.com/pembeli

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cım merhaba yeniden, vall abana hatırlattın ya bu tarifi, hemen Pazar gunu CAfe de eğitim vardı yemek vermiştik, o gunde ayrıca tatlı yapacaktım, bir gun onceden şekerpare vardı + bir şey yapmalıydım, senin tarifi gorunce anımsayınca hemen irmik tatlısı yaptım, üstelik senin kalıp şeklinle ( tupper la yaptım yani ) ve üstüne çikolata sos döküp, nefis oldu tabii , şekerpareyi bıraktılar irmik tatlısına geldiler:)
Bende anımsattıgın için teşekkür ederim,

ellerine saglık,
Figen