15 Mart 2006

ASLANGÖZÜ HELVASI (Terkibi Çeşmei Şir)

Fatih'teki Millet Kütüphanesi'nde elyazması bir kitap var. Kitabın adı "Etterkibat fi Tabhil Halviyyat". Eski Osmanlıca yazı türlerinden biri olan "rika"yla yazılmış olan kitap, helvaların terkibine ve pişirilmesine ait bilgiler veriyor. 10 Rebiülahir 1335'te yazılması tamamlanmış olduğu anlaşılan bu kitaptan bir helva örneği bu ayki Ye Etkinliği için çok uygun olur diye düşündüm. Benim gibi un helvasını sevenler bu helvayı da sevecektir. Fıstıkların üzeri fırın aşamasında yandı biraz ama o kadar kusur olsun artık ne yapalım..

Kullanılacak Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı bal
- 1 su bardağı pirinç unu
- 1/2 su bardağı tuzsuz tereyağı
- badem veya fıstık veya kaymak

Kaynak: Altın Tabak Ansiklopedisi (1976)

Süt ve bal ayrı ayrı kaplarda hafif ısılı ateşte kaynatılmalı, ancak bunu yaparken sütün kesilmemesine ve balın da ağdalanmamasına dikkat etmeli.

Kaynamış sütü ve balı, sıcaklıklarını muhafaza etmeleri için hafif ısılı ateşte bekletirken, helvahane denilen dibi yuvarlak yayvan tencereye (ki ben dibi kalın bir çelik tencere kullandım) tereyağını koyup eritmeli. Sonra bu erimiş yağa pirinç ununu katmalı ve meyanesi gelinceye, yani kıvamını buluncaya kadar karıştırmalı. Meyanesi gelen pirinç ununa, sıcak haldeki sütü ve balı azar azar akıtarak ilave etmeli ve bunları ara vermeden karıştırarak koyu bir hamur haline getirmeli. Hamur yağını kusmaya, yani emdiği yağı salmaya başlayıncaya kadar pişirmeye devam etmeli.

İyice piştiğine kanaat getirdikten sonra, helvayı içi yağlanmış bir bakır kaba dökerek, bastıra bastıra düzlemeli. Badem (ben fıstık kullandım) ile üzerini süsledikten sonra, helvayı orta ısılı fırına koyup kızartmalı, soğuduktan sonra servis yapmalı. Afiyet şeker olsun.

7 yorum var:

Adsız dedi ki...

ilk yorumu ben yapayım. müthiş gözüküyor. sunum şekli de harika. yanmışı daha güzel bence :) ellerine sağlık dostum, tam padişah tatlısı.

Adsız dedi ki...

bre zındık berker-ül dıngıl, padişahtan evvel blok tefsiri yazılır mı bre, yarın saraya tiz gel de enseni patlatayım..
tatlıya gelincee, Im'ın elceğizi değince tadına doyum olmaz bence. şşt padişah kafiyesinde kusur aranmaz.

Sibel dedi ki...

Şahane bir tatlı bu Işıl, etkinlikte çoğunlukla et yemekleri göreceğimi düşünüyordum ama açıkçası senden tatlı bekliyordum:)) ellerine sağlık!

Nezaket dedi ki...

Isil, hem "aslangozu helvasi" hemde sunumun cok guzel, ellerine saglik.

Zeynep Seda dedi ki...

Isil,

Cok degisik bir helva tarifi vermissin, en azindan ben daha once hic duymamistim :) Ayrica helva da bal super fikir bence. Berker gibi ben de yanmisini severim! Ellerin dert gormesin canim.

Sevgiler

Alev dedi ki...

Isil

Sunum harika , eminim lezzetide harikadir. Ellerine saglik

hanimiş dedi ki...

Herkese ziyaretleri ve yorumları için teşekkür ederim.