21 Ocak 2006

LİMONLU PEYNİR KEKİ (Cheesecake)

Dün akşam biraz tuhaf bir akşamdı. Pınar’ın organizasyonu ve Simla’nın ev sahipliği sayesinde 15 yıldır toplam görüşme sayımız bir elin parmaklarını geçmeyen bu iki ilkokul arkadaşım ile biraraya gelme fırsatı buldum. Aslında birbirimizi hiç tanımıyoruz denilebilir. Ama çocukluk hallerimizi bildiğimizden midir bilmem yabancı ve soğuk bir ortam olmadı hiç. Simla, eşi ve ablası bizi çok güzel ağırladılar. Bir hafta evvel tesadüf eseri Simla’nın peynir keki (cheesecake) sevdiğini öğrendiğim için buluşmamız şerefine, hayatım boyunca “peynir kokuyor bu” diyerek tadına bile bakmadığım bu keki yapmaya karar verdim. Pek çok seveni olan bu kekin tarifini ararken öğrendim ki iki çeşidi oluyormuş: pisirilmeden ve pisirilerek yapılan. Pişirilmeden yapılanın kıvamı diğerine göre daha yumusakmış, krem peynir tadını daha çok veriyormuş. Pişirilen ise daha yoğun oluyormuş ve üstünde hafif kızarmış ince bir tabaka bulunuyormuş. Evet ben pişirilenden yapmalıydım ve işte buyrun resmi.

Tarifi pastacı Burcu’nun sitesindeki NewYorker tarzı limonlu cheesecake tarifinden uyarladım. Aşağı yukarı aynı, çok ufak farklılıklar var. Ben peynir keke aşina olmadığım için yaptığım yorum da birşey ifade etmez ama kibarlıklarından yapmadılarsa tadanlar beğendiklerini söyledi. Bu vesile ile peynir kek ile tanışmış ve de kaynaşmış oldum.

Malzemeler:
-1 paket Eti Burçak bisküvi
-70 gr margarin
-1 paket krem peynir (Trakya Çiftliği marka kullandım)
-1 paket labne (Kerem marka kullandım)
-1 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-2 yumurta
-1 kutu krema (200 ml)
-½ su bardağı un
-1 limon

Burcu’nun tavsiyesi üzerine 20 cm’lik kelepçeli kek kalıbının her tarafını alüminyum folyo ile kapladım (nitekim keki kalıptan çıkarırken büyük kolaylık oldu). Kek tabanı için un haline getirdiğim bisküvileri erittiğim margarin ile karıştırıp kalıbın tabanına bastıra bastıra zemin yaptım ve buzdolabında bir müddet beklettim.

Bu sırada yumurta, şeker, vanilya ve kremayı mikser ile karıştırdım. Elenmiş unu, bir limonun suyunu ve kabuğunun rendesini ve en son olarak da peynirleri karışıma ekleyip homojen bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam ettim. Bisküvi tabanın üzerine hazırladığım bu karışımı döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika kadar pişirdim. Kabardı, kabardı neredeyse taşacaktı.. Üzeri oldukça kızarıyor, neredeyse kahverengi oluyor. Piştikten sonra tezgahta ılınmasını bekledim ve 24 saat buzdolabında beklettim. Denilene göre ne kadar çok beklerse tadı o kadar güzel oluyormuş. Ama şöyle sorunlar yaşadım. O kabaran kek soğuyunca puff çöktü. Çökmekle kalmadı orta yerinden çatladı. Ben de bu defosunu örtmek için üzerini önceden yaptığım güller ile süsledim. Sonuçta hiç cheesecake yemeyen ben kocaman bir dilimi afiyetle yedim.

3 yorum var:

zinnur dedi ki...

Eline saglik Isin, cheesecake'in guzel olmus. Yasadigin kabarma ve catlama olsyi cok yaygin bir problem. Kesinlikle onlemek mumkun olmasa bile yapilabilecek seyler var. Malzemenin oda sicakliginda olmasi, uzun sure cirpmamak, piseken alt rafa ici su dolu bir tas koymak, pistikten sonra ani isi degisikliklerinden korumak (mesela agzi acik firinda sogutmak) gibi. Benim yararli buldugum bir yontem de pistikten sonra kenarlarindan keskin bir bicakla gecerek cheesecake'i icinde pistigi kaliptan ayirmak.Gerci boyle yapinca da kenarlar biraz iceri kivriliyor ama bir cok kere catlamayi boyle yaparak onleyebildim. Tabii hicbiri calismazsa senin yaptigin gibi susleyerek kapatilabilir. Nisasta ile koyulastirilan meyvali soslar hem goze guzel gorunuyor, hem de bence cheesecake'e cok yakisiyor.

hanimiş dedi ki...

merhaba zinnur,
cheesecake fazla ilgi alanıma girmediği için fazla araştırma yapmadan, gerek senin gerekse diğer kitap ve bloglardaki tarifleri okumadan yaptım. oysa ki ne çok püf noktası varmış. bir daha yapacak olursam bunları muhakkak dikkate alacağım, teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

bence kendinize haksızlık ediyorsunuz bazen..cheesecake yapımı zordur diye bilirim. ama görünen o ki siz üstesinden gelmişsiniz. tebrik ederim, mutlaka birini deneyip size bildireceğim.
merwe