30 Ocak 2006

KROKANTLI PASTA

Karşınızda sevgili kuzenim Nurseli’nin 30. doğumgünü şerefine hazırladığım krokantlı pasta. (Kimi yerde krokan olarak geçiyor, hangisi doğru yazımı bilemedim) Demek ki 30 yaş insanın daha erken yaşlarda sandığı gibi bir milat değilmiş. Küçükken insana orta yaş gibi gelen 30 yaş olma durumu kuzen örneğinde görüldüğü gibi esasında gençliğin çok da güzel bir dönemiymiş.. Nurseli için ne ifade ediyor bilemiyorum ama dışarıdan bakınca 30. yaşgününü kutlamanın ileri 20lerden tek farkı pastaya dikilen 3 mum ile işin kolayca kotarılması.

Kuzenlerle çok nadir biraraya gelebiliyoruz, bu haftasonu da o nadir buluşmalardan birini yaşadık. Herşey çok güzeldi. Gülşahcığım yorulmuş, bize çok güzel yiyecekler hazırlamış. Pek iyi ağırlandık, en kısa zamanda yüzsüzlük etmeli, bir bahane bulup yeniden damlamalı mercimek köftelerini yemeye..


Krokant benim pastalara çok yakıştırdığım, sevdiğim bir malzeme. Neden bu güne kadar yapmamışım hayret. Bu pasta kendi yaptıklarım arasında en sevdiğim olmaya aday. Umarım yiyenler de beğenmiştir. Nispeten yapımı kolay olan krokantlı pastamın tarifi için buyrun malzemeler:


Pandispanya için:
- 4 adet yumurta
- 1su bardağı tozşeker
- 1sb un
- ½ su bardağından biraz fazla nişasta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya


Yumurta ve şeker krema kıvamı alana kadar çok iyi çırpılır. Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya elenerek karışıma eklenir, kabarıklığını söndürmemeye özen göstererek tüm malzeme birbirine yedirilir. Yağlı kağıt serilmiş, hatta ekstra önlem olarak yağlanıp unlanmış büyük boy kelepçeli kalıba dökülen malzeme önceden 175 dereceye ayarlanıp ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Kürdan testi ile piştiği emin olunan pandispanya fırından çıkarılarak tel üzerinde soğumaya bırakılır.

Bu sırada krokant ve krema hazırlanır. Krema için ben karamelli dondurma tozu kullandım. 2 paket dondurmaya 1 paket kremşanti kattım ve paketlerinde yazanın yarısı kadar süt ile kıvamını alıncaya kadar çırptım. Süt miktarını az koymama rağmen yine de istediğim gibi kıvamlı bir krema olmadı, hala cıvıktı. Ama karamel aroması krokanta çok yakıştı.


Krokant için:
- 9 yemek kaşığı tozşeker
- 3 su bardağı fındık (fıstık da kullanılabilir)

Teflon bir tavada şekeri kaşık değdirmeden kısık ateşte erittim. Rengi çok koyu olmadan hafif karamel rengi alana kadar tuttum. Eriyince rondodan geçirdiğim fındıkları ekledim ve şeker ile karıştırdım. Mutfak tezgahını azıcık ıslatıp krokantı üzerine döktüm. Soğumaya bıraktım, zaten hemencecik soğuyup katılaşıyor. İyice soğuduğunda merdane yardımı ile hamur açar gibi krokantın üzerinden geçerek krokantı ezmek suretiyle parçaladım.

Pastanın hazırlanışı:

İkiye kestiğimiz pandispanyanın katlarını şekerli sıcak süt/su karışımı ile ıslattım. Ama fazla tatlı sevmeyenler bunu şekersiz süt/su ile yapsın derim. Yoksa krokant şekerli, krema zaten şekerli, pandispanya da şekerli.. Fazla tatlı gelebilir tadı. İlk katın üstüne kremadan sürüp üzerine hazırladığımız krokantın 2/3 kadarını döktüm. Üzerine yine krema sürüp ikinci katı kapattım. Kalan krema ile pastayı kapladım ve kalan krokant ile üzerini süsledim. Ne zamandır yapmak istediğim çikolata bantı hazırlayıp etrafını kapladım. Yine çikolatadan kıymıklar yapıp üzerine yerleştirdim Afiyet şeker olsun.

10 yorum var:

Adsız dedi ki...

Kuzencim,ben de 8 hazirani sabirsizlikla bekliyorum.Bakalim benim pastam nasıl olacak...

Adsız dedi ki...

Pastan gerçekten çok güzel görünüyor. Ben pasta yapmaya cesaret edemiyorum. O kadar farklı şeyler kullanıyorlar ki ben kararsız kalıyorum. Burda da sen paket dondurma kullanmışsın.Çok ilginç. Bu haftasonu bende annemin doğum günü için yapmak istiyorum. Pandispanya seninki gibi yapsam da arasına krema ve krem şanti ikilisini kullansam ağır mı olur. 1 paket bekleyen kakaolu dondurma var. Onu senin tarifine mi uyarlasam karar veremedim yaaa.

hanimiş dedi ki...

Herkese merhaba,

genelde bu toz dondurmaların kullanım süreleri kısa oluyor. belki yaza kadar dolar, son kullanma tarihi geçer. bence siz dondurmayı kullanın. gerçekten güzel bir pasta kreması oluyor kremşanti ile karıştırınca..

Adsız dedi ki...

Evet kullanayım dimi.Son kullanma tarihine de bakayım bu arada. Işılcım peki krem şanti ve dondurma ikilisine 1 bardak sütten fazla mı kullanayım ne dersin?

evcilkedi dedi ki...

Gerçekten çok güzel görünüyor. Ben ne zaman teflon tavada şeker eritmeye çalışsam yaktım ama yine denesem mi acaba? Kabahat bende mi yoksa halojen ocakta mı bilmiyorum. Ellerine sağlık

Sibel dedi ki...

Ellerine sağlık Işıl, kuzenin ne şanslı, şahane bir pasta bu!Krokana ben de bayılıyorum, geçenlerde babamın doğumgünü için ben de krokanlı pasta yapmıştım. Bir de dondurma kuplarının üstünde çok severim krokan parçalarını..

Adsız dedi ki...

Pastan süper ama dondurma tozunu nerden bulucam ??? Ben almanyada oturuyorum ,bir bilen varsa lütfen ürünün adini ve markasini yazsin dondur´ma tozunun .

hanimiş dedi ki...

biraz gecikti cevabım kusura bakmayın..

adınızı bilemiyorum ama anonim kişi kendini bilir.. bir paket dondurma (65gr)+ bir paket kremşanti (75 gr) için bence 200-220 ml süt (bir bardak ya da az fazlası) kıvam açısından uygun bir miktar.

evcilkedi merhaba, benim ilk denememdi ve sorun olmadı. belki acemi şansıdır bilmiyorum ama yanmadı şeker. belki dediğin gibi ocaktandır.

teşekkür ederim sibel. evet krokan dondurma ile de çok şahane oluyor. canım çekti olsa da yesek.

Türkiye'de bütün marketlerde satılıyor hazır dondurma toz karışımlar. ben dr. oetker marka kullanıyorum. kremşanti, puding gibi paketlerde satılıyor.

Adsız dedi ki...

selam. cok guzel pasta ellerinize saglık.
sevgilerle azerin

lutfen ban pasta için kullanılan cikilatanın tarifini veremisiz.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Azerin, pasatada kullanılan çikolata detayları için 2,5 kiloluk paketler halinde satılan küvertür çikolata kullandım. Pasta malzemeleri satan yerlerden temin edebilirsin. Ama o kadar çok çikolatayı kullanamam dersen o zaman sevdiğin bir markanın bitter çikolatasını kullanarak da yapabilmen mümkün. Ziaretin ve yorumun için teşekkürler.