24 Ocak 2006

ÇİKOLATALI PİRUET KURABİYE

İstanbul'da kar kış kıyamet! İnsan bunca kar varken çıkıp kartopu oynamak, yürüyüş yapmak istiyor ama tipi sebebiyle bu ihtimal malesef ortadan kalkmış gibi. Bakalım, belki ilerleyen saatlerde..Dışarıda kalanların vay haline ama evinde camdan karı izleme şansı olanlar da bu güzel ana eşlik etmesi için sıcak kahve ve yanına kurabiye ikilisini seçebilirler. Ben de kahvenin yanına eşlik etmesi için çok sevdiğim Best Loved Cookies kitabımdan bir tarif denedim.. Bu kurabiyenin orijinal ismi Chocolate-Flecked Pirouettes. Çikolata benekli piruet olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Ama o zaman da piruet ne demek diyebilirsiniz.. Piruet: Balede parmak uçlarında veya topuk üzerinde dönüş yapma anlamına geliyor. Hoşuma gittiği için ben de bu ismi kullandım. Ama anlamadığım bir sebepten benim kurabiyelerim çikolata benekli değil bizzat çikolatalı oldu. Resmi özellikle kitaptaki resim ile birlikte çektim ki aradaki yedi fark görünsün (bknz tarifin altındaki açıklama)



Malzemeler: (yaklaşık 20 adet için)
-125 gr tereyağı veya margarin
-125 gr tozşeker
-2 yumurtanın beyazı
-1 çay kaşığı vanilya
-125 gr un
-1/3 cup (yaklaşık 75 gr) çikolata, rendelenmiş

1. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakalım, yağlı kağıt döşenmiş tepsimizi hazırlayalım. 2. Küçük bir kapta, mikserin orta ayarında yağ ve şekeri kremamsı bir kıvam alana kadar çırpalım. Teker teker yumurtaları ve vanilyayı ekleyelim. Unu eleyerek ekleyelim ve mikserin düşük ayarında karışıma yedirene kadar daha karıştıralım. Son olarak plastik spatula ile rendelenmiş çikolatayı da ekleyelim.
3. Bir çay kaşığı dolusu hamuru (ki kıvamı oldukça cıvık) 10 cm aralıklarla tepsiye dökelim. Küçük bir spatula yardımıyla çapı 5 cm olan daireler olacak biçimde şekil verelim. (not: benim tepsimde bir seferde ancak 3-4 tane daire oldu.)
4. Kurabiyelerin üzeri soluk altın rengi olana kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirelim. Fazla pişmemeli.
5. Fırından çıkaralım ve ince bir spatula yardımı ile hemen kağıttan ayırıp, tahta bir kaşığın sapı yardımı ile rulo yapalım. Tüm kurabiyeler için aynı işlemi tekrarlayalım. (not: eğer rulo yapılamayacak şekilde sertleşirse birkaç saniyeliğine tekrar fırına koyarak yumuşamasını sağlayabiliriz)
6. Oda ısısında ağzı hava almayan bir kapta uzun süre dayanabilir hatta dondurarak 3 ay muhafaza edilebilir.

Tecrübe konuşuyor:
- Çikolata benekli yerine neden çikolatalı oldu bilmiyorum diyordum ki şimdi farkettim. Tüm malzemeyi yarım ölçü yapmama rağmen çikolatayı tam ölçü koydum o yüzden rengi böyle oldu sanırım, tabii tadı da daha yoğun çikolatalı olmuş oldu.
- Ben burada yazılana tam uymadım, gittim kocaman ve kalın daireler yaptım o yüzden görüntüsü çok estetik olmadı. Ama küçük ve ince daireler şeklinde yapılırsa daha güzel olur muhakkak.
- Fırından çıkan kurabiyeler hemen sertleşiyor. Bu sorunu bertaraf etmenin yolu çok hızlı davranmak. Olmadı tarifteki ipucundan yararlanıp sertleşenleri birkaç saniye daha fırına koyarak yeniden yumuşamalarını sağlayabilirsiniz. (nitekim bazılarını kalınlıklarından ötürü döndüremedim, ibret olsun diye daire şeklinde bıraktım bknz:resim)
- Benim kalın kurabiye yapmış olmamın da şöyle bir avantajı oldu. Tahminimce olması gerektiği gibi ince yapılınca çıtır çıtır bir kurabiye oluyor (hatta belki RuloKat'ın dışı gibi) ama benimki gibi kalın olunca da dışı sert içi yumuşak bisküviler oluyor ki yerken insana acıbadem kurabiyesindeki gibi bir his veriyor, bilmem anlatabildim mi.
- Havadan nem kapan bir kurabiye.. yani açıkta bırakınca çıtırlıkları hemen gidiveriyor dikkat.
- Hem çabuk ve pratik hem de leziz bir atıştırmalık, şiddetle tavsiye edilir. Afiyet şeker olsun.

10 yorum var:

Adsız dedi ki...

Benaz önce yedim. Ellerine sağlık ışılcım çok güzel olmuş. Benim yediğim biraz az çıtırdı ama olsun, tadı gayet güzeldi :)

hanimiş dedi ki...

Afiyet olsun dostum. Evet malesef çıtırlığı bozulmuştu sen yerken. Bunun ana sebebi hamurunu kalın tutmuş olmam malesef..Bir dahaki sefere çıpçıtır yapacağım..

Adsız dedi ki...

bunlar çıtır çıtırken nestlénin çokolata cipslerine benziyor değil mi şekil olarak en azından, artık üretilmiyor sanırım..bu arada marka algılamanızı Nesté şeklinde yazsaydım daha hızlı harekete geçirecektim..bu da farkındalık barikatlarının reklam bombardımanlarıyla nasıl aşıldığına misal oluştursun..evet.

Adsız dedi ki...

düzeltme:
Nesté değil, Nestlé tabi.. böyle reklama da viral marketing deniyor..evet.

ZeYNeP dedi ki...

Işıl, bu tür bir tarif te ben denemiştim evet çok cabuk soğuyorlar ve kalıyor oylece, ama bende senin ki gibi püf nokta da yoktu:) Benimkiler düz kaldılar sonunda:)) Cok hoş ve lezzetli gorunuyorlar ama ben cok sevdim,
ellerine saglık,
Sevgilerimle

Figen

hanimiş dedi ki...

merhaba figen,
evet bir püf noktam vardı ama ben kullanmayı pek beceremedim. en yakın zamanda tekrar deneyip ince çıtır çıtır olmalarını sağlayacağım, azmettim. yine beni motive eden bir yorum yazmışsın teşekkürler.

Adsız dedi ki...

denedim harika oldu ama biraz şekeri fazla oldu...Sonunda krokan yaptım:)
Ellerinize ve yüreğinize sağlık.

hanimiş dedi ki...

merhaba fatma yorumunu burada görünce piruet kurabiyeyi yaptın sandım.ama krokandan bahsedince kafam karıştı acaba krokanlı pastayı mı denedin? çünkü tarifte de bahsettiğim üzere benim pastam da biraz fazla tatlı oldu.

Adsız dedi ki...

ışıl hanım tepside şekil verdikten sonra ne kadar pişireceğiz, veya pişirmeyeceğiz mi? teşekkürler
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Zerrin Hanım,
Şekil verdikten sonra kurabiyelerin üzeri soluk altın rengi olana kadar yaklaşık 3-4 dakika pişiriyoruz ama dikkat etmeli fazla pişirmemeli.Daha sonra hemen rulo yapıyoruz.Çok ince oldukları için tüm pişme süresi bu 3-4 dakikadan ibaret yani