20 Ocak 2006

HANİMİŞ EKMEK & AYVA MARMELATI


Sonunda ben de ekmek yaptım. Ekmek makinem yok diye boşuna çekiniyormuşum. Onsuz da ekmek yapılabiliyormuş meğer. Ayrıca ayva etkinliğinde hızımı alamadım, marmelat mı reçel mi olduğuna tam karar veremediğim bir tarifi daha paylaşmaya karar verdim. Tariflerine geçmeden önce birkaç hususu belirtmeden geçemeyeceğim. Öncelikle ekmek, bir nevi "içinde ne ararsanız var" ekmeği olduğu için Hanimiş Ekmek ismi verdim; Tam buğday unu, yulaf unu, çavdar unu, mısır unu, soya unu, ayçiçek içi, keten tohumu, susam, yeşil zeytin, ceviz. İlk ekmek denemem olduğu için risk almayayım, hazır ekmek unu karışımlarından (Söke marka) alayım dedim. Ama meğerse son zamanlardaki evde ekmek yapma çılgınlığı için bir nevi göz boyamaymış bu un. Ben de aldananlardan olmuşum. Kendim istediğim unları alır mayalarım pek de bir farkı olmaz diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? Bir dahaki ekmek denememde öyle yapacağım, göreceğiz.

Ekmek için malzemeler:
- Söke marka 7 tahıllı un karışımı (yarısını kullandım, 500gr)
- maya (paketin içinden çıkıyor)
- 300 ml. ılık su
- ceviz, yeşil zeytin

Paketin arkasında nasıl yapılacağı zaten anlatılıyor. Ama alıp denemek isteyenler varsa diye yazıyorum. Karıştırması, mayalanmasını beklemesi, pişmesi toplam 2 saati buluyor. Ben biraz az pişirmişim orta kısmı hafif hamur kaldı ama kızartıp yedik, o sorunu bertaraf ettik. Sonuçta tok bir ekmek oldu, doygun ekmek sevenler bunu da sevecektir ki ben sevdim.


Ayva Marmelatı:
- 1 kg. ayva (soyulup, ayıklanmış,rendelenmiş)
- 1 kg. toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1/2 limonun suyu

Ayvaları rendeleyip şeker ve su ile çok kısık ateşte rengi koyulaşana kadar pişiriyoruz. Renk versin diye içine ayva çekirdeklerini de atmayı ihmal etmiyoruz. Ocaktan indirmeye 10 dakika kala yarım limonun suyunu ilave ediyoruz. Eğer marmelat suyunu çekerse, içine azar azar kaynamış su ilave edilebilir. Afiyet şeker olsun.

Ayrıca sanırım başka bir blog raconu olacak, bir blog sahibi ortaya diğerleri hakkında merak ettiği bir soru atıyor, iki kişiye yolluyor. Onlar da bloklarında cevaplayıp başka iki kişiye aynı soruyu yolluyor. Böylelikle dallanıp budaklanıyor soru. Sibel de bana en sevdiğim 10 filmi sormuş. Benim için biraz zor oldu. Yani benim en sevdiğim 10 film diye birşeyim yok ki! Ben bol bol film izlemeye çalışıyorum ve sevdiğim pek çok film var. Onları sıralayabileceğimi sanmıyorum. Ama geçen yıl içinde izleyip çok sevdiğim, herkesin de izlemesini tavsiye edebileceğim filmlerden bazılarını yazayım: Vozvrashcheniye (Dönüş-2003), Diarios de motocicleta (Motorsiklet Günlüğü-2004), Les Choristes (Koro-2004), Mar adentro (İçimdeki Deniz-2004), Finding Neverland (Düşler Ülkesi-2004), Historias Minimas (Arjantin Hikayeleri-2002), Sideways (2004), Lakposhtha hâm parvaz mikonand (Kaplumbağalar da uçar, 2004), Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2004), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Before Sunset (2004), ohooo daha pek çok yazabilirim... Ama 10 tane soruldu madem burada bırakayım.

6 yorum var:

Adsız dedi ki...

merhaba ışıl,
sibleinkahvesi bloğunda bütün söke ekmek unu karışımları ile denemiş ekmek tarifleri var.ben de ondan özenip aynı senin kullandığın undan almıştım ama ekmek yerine pakette yazan güneş muffineri tarifini yapmıştım çok güzel olmuştu.

hanimiş dedi ki...

merhaba anonim :)
aslında ekmek yapımına girişmeden önce daha çok araştırma yapsam iyi olurmuş. sibelinkahvesi benim de okuduğum bir blog ama gözümden kaçmış ekmek resimleri.

Adsız dedi ki...

sevgili O.C demek ekmek de yaptin sonunda:)aslinda sana kisacik da olsa ses verme mahiyetinde bir mail atmak icin girmistim internete. ama bu kadar istah acici tariflerin oldugu bir yerden iletismek daha cok isime geldi:)
diger tariflerine de bakacagim birazdan.
sevgiler...

hanimiş dedi ki...

sevgili tontili, Hanimiş'i ziyaretine çok memnun oldum ama belirtmeden geçemeyeceğim OC olan sensin ben SC yim. yoğun tempona veriyorum.. ilk buluşmamızda -önceden planlanırsa şayet- sana da ekmek pişirmek isterim.. umarım tez vakitte!

Sudiş dedi ki...

Işıl Hn. merhabalar,
ben Sökeun ürün müdürü Aliye, tesadüfen sizin de denemenize denk geldim ancak neden hazır ekmek karışımlarının göz boyamak için olduğunu düşünüdüğünüzü anlayamadım, izin verirseniz biraz açıklamak istiyorum, ürün formulasyonu tamamen bizim geleneksel tariflerimizden yola çıkarak formulize edilmiş ve bu gramaja en uygun maya paketlenerek ürüne dahil edilmiştir, paket üzerindeki tarife uyduğunuz sürece bir problem yaşanmaması gerekiyor, öte yandan dedim gibi bu maya miktarı bu formul ve bu gramaj içindeki ekmek için uygundur, yarısını ürünümüzden yarısını başka bir üründen karıştırdığınız takdirde maya miktarı, ürün kalitesi tamamen değişecektir, ancak burada bile sormak ya da tavsiye etmek istediğiniz bir konu olursa lütfen her zaman bize iletebilirsiniz. Evinde kendi emeği ile ekmek yapmak isteyen ancak bu konuda daha önce hiç bir deneme yapmamış birinin bile pkaeti aldığında kolaylıkla yapabilmesi ve maya tuttu mu, tutmadı mı, bekledim mi beklemedim mi gibi riskleri düşünmeden evinde ekmeğini yapabilmesini amaçlamıştık. Firmamızın ana prensibi asla bahsettiğiniz gibi moda tabir edilen kavramların paralelinde ürünler çıkartmak değildir, kendimi yanlış ifade etmek istemiyorum, tabi bunu biraz da şöyle düşünebiliriz, bu ürünler çocuklarım olduğu için nedense anlamsız bir duygu bağı ile de cevap verebiliyorum, sadece argesi için 2 senedir çalıştık ve sağlıklı ürünler sunmayı amaçladık, umarız beğenirsiniz, size iyi çalışmalar, elinize ve emeğinize sağlık

hanimiş dedi ki...

Merhaba Aliye Hanım,

Yorum yazmış olmanıza çok memnun oldum. Diğer yandan da oldukça mahçup hissediyorum.

Küçükken anneannem ekmeğini hep kendi yapardı. Haşhaşlı, cevizli, nohutlu vs.. pek çok çeşidi sanki çok basitmiş gibi görünen bir çabukluk ve hünerle yapardı. O zamanlar ne ekmek makineleri vardı ne de ekmek unu karışımları.. Doğrusunu isterseniz ben o yazıyı bu hislerle yola çıkarak yazmış, ama daha sonra işin böyle olmadığını görmüştüm. İzin verin başımdan geçenleri kısaca anlatayım. Biliyorsunuz son yıllarda pek çok üretici piyasaya çeşitli fiyatlar ve kalitelerde ekmek makineleri sundu. Kendi ekmeğini yapmak isteyen pek çok kimse bu ürünlere talep gösterdi. Ardından da kaçınılmaz olarak sizin ürünleriniz marketlerde yerini aldı. Ben de merak edip aldım ve denedim. İçinde unu var mayası var, paketinde nasıl yapılacağı anlatılıyor. Sonuç çok da başarılı olmadı. Bende şöyle bir düşünce gelişti. Kendi istediğimiz unları alır, mayalar, anneannem usulü yaparız ekmekleri, bu ürünlere ne gerek var! Sonra işin böyle olmadığını anlamam uzun sürmedi. Çünkü daha sonra gerek çevremden gerekse diğer yemek blogu yazarlarından deneyenelerin elde ettiği sonucu görünce tam olarak istediğim sonucu alamamış olmanın üründen değil benden kaynaklandığına emin oldum.

Belirttiğiniz gibi ilk defa ekmek yapmak isteyenler (ki buna çok bilmiş ben de dahilim) için miktar ve zaman ayarlaması son derece zor olabilir. Ürününüz bu zorluğu kesinlikle ortadan kaldırıyor. Açıklamanız ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim.