17 Ocak 2006

AYVALI ALT ÜST KEK

Bu bloglararası etkinliklere epey alıştım. Bu ayki etkinlik konusu ayva. Böylelikle annemlerin haftalar önce topladığı ve bozulmaya yüz tutan ayvalar da değerlenmiş oldu. Ayva konusunda riske girmeye cesaret edemediğim için bildik birşeylerden yola çıkayım dedim. Sonuçta tanıdık tadların değişik bir sunumu çıktı ortaya. Şöyle ki.. Önce ayva tatlısı yaptık annemle. Sonra da ben tatlının bir kısmını aşırıp ayvalı alt üst kek yaptım.

Ayvalı Alt Üst Kek

- Ayva tatlısı (tarifi aşağıda)
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 50 gr. margarin
- 1/3 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 su bardağı ceviz içi
- 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un


Yumurta ve şeker çırpılır, daha sonra sırasıyla margarin, sıvıyağ, kabartma tozu ve tarçın eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Un elenerek karşıma yedirilir. Son olarak cevizler de eklenir. Böylelikle kek karışımı hazırlanmış olur.20 cm.lik kelepçeli kek kalıbı yağlanır, ekstra önlem olarak yağlı kağıt da serilir. Tabanına kesik yerleri yukarıya bakacak şekilde ayva tatlıları yerleştirilir. Üzerine hazırladığınız kek hamuru dökülür. Her yana eşit dağılması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Kürdan testi ile piştiğinden emin olunur. Fırından çıkardıktan sonra biraz soğuması bekletilir ve sonra servis kabına ters çevrilir. Alt üst kek ismi de işte pişerken altta kalan kısmın servis yaparken üstte kalması durumundan ileri gelmektedir. Afiyet şeker olsun.



Ayva Tatlısı

Malzemeler: 3 adet ayva / 1 su bardağı+ 1 çay bardağı su / 2 su bardağı toz şeker

Ayvaları soyup ikiye bölüp, 1 su bardağı suyu boşalttığımız tencereye oturtuyoruz. Tozşekeri ayvaların üstüne ve etrafına serpip çok kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Ayvaların çekirdeklerini de içine koyarsak daha koyu bir renk almasını sağlıyor. 2 saat kadar pişiyor, rengi iyice koyulaşıyor bu süre içinde. Ben 1. saatin sonunda bir çay bardağı daha su ekledim.

18 yorum var:

Adsız dedi ki...

müthiş süper harika bir kek. özellikle ceviz ile ayva müthiş uyumluymuş bugün keşfettim bunu. sevgili komşum Işıl pişirip yedirdi bize sağolsun. teşekkürü bir borç bilir, saygılarımı sunarım kendisine.
ellerine sağlık!

Adsız dedi ki...

ben ayvanın rengine bayıldım doğrusu. gıda boyası ya da nar suyuyla pişirilmiş zannettim ama değilmiş. Kek ile birlikte ayva tatlısı güzel olmuştur mutlaka.Ellerine sağlık. Harika görünüyor.

tugce:-) dedi ki...

merhaba,
siteni her nasılsa daha önce görmemişim. ve çok da yazık olmuş. bu tarif de diğerleri de çok çok lezzetli görünüyor, ve sunumları da mükemmel... kafamı kaşımaya vaktim oldugunda hemen linklerime de ekleyeceğim bu neşeli siteyi :)
tanıştığımıza çok çoook sevindim :))

Dilek'ce dedi ki...

Isil,
eline saglik!!!
Alt üst kekin ayvali kismi altta pismesine ragemn ne güzel bir renkte!? (cok homojen) hosuma gitti!

ZeYNeP dedi ki...

Işıl merhaba,
Ayvalar tabanda pişerken mi böyle jölemsi oldu ? Yani dilimliyken bu halemi geldi , bugun yaparım diye dusunuyorum, cok hos olmus yaa!
ellerine saglık,

Figen

hanimiş dedi ki...

dostum berker, sonunda sana yaranabildiysem ne mutlu bana.

şule, böyle bir renk almasına ben de şaşırdım. meğer işin sırrı ayva tatlısını yaparken çekirdekleri ile birlikte ve çok uzun süre (hatta saatlerce) sabırla pişirmekmiş.

ipekkuşçu ve tuğçe, ziyaretiniz ve kibar yorumlarınız için teşekkür ederim.

dilek, aslında kek olma işlemine gireden önce de ayvaların rengi oldukça koyuydu. sanırım birazcık daha kızıllaşmışlar sadece. beğenmene memnun oldum.

figen, yorumlarını görmek beni sevindiriyor, teşekkür ederim. aslını istersen özel bir çaba sarfetmedim, herşey kendiliğinden oldu. yani normal ayva tatlısı pişirdim ve kekin tabanına koydum. sanırım onlar kek pişerken bu şekilde bir kıvam aldılar. yapmanı öneririm ve yapması çok basit olduğu için sonucun aynı olacağına eminim. yaptıktan sonra sonucu bildirirsen çok sevinirim.

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cım yaptım bile:))
Amaaa benim ayvalarım ekmek ayvası ve çabuk pişiyor. gerci ben Ayva Tatlısı yaparken 4 saat pişiriyorum ama bu kez ayanamadım ve pişince aldım ocaktan devam ettim 2 saat piştiler ama. Sonuç mu çok guzel kek aynı senin kek:) Ama ayvalar sendeki gibi püre olmadılar bende, ben biraz fazla ayva kullandım, sanırım 4 saat pişirseydim püre olurdu. Boylede cok guzel oldular. Resmini de cektim, belki sonra sitede yayınlarım blog denemelerimde diye:)) Ben yaparım artık bu tarifi, fakat sonraki yapışımda ayvaları dizdikten sonra biraz ezeceğim:)

Teşekkürler paylaştığın için eline saglık tekrar,
Figen

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik cok guzel gozkuyor imrendim ayva receli buralarda bulabilirsem deniyecegim burada ayva bulmak cok zor..

hanimiş dedi ki...

sevgili figen,
ayva tatlısının ayvası belki dilimde püre gibi görünmüş olabilir ama kesilince oyle durmus. aslında basbayağı ayva tatlısıydı.acaba ayvanın cinsinden dolayı mı böyle farklı oldu ikimizinki? sana üstten çekilmiş bir resmini yollamak istedim ama mailini bilmediğim için zeynepe yolladım umarım o sana ulaştırır.

asya umarım ayva veya reçelini bulursun. yapabilirsen ve sonucunu bizimle paylaşırsan sevinirim

hanimiş dedi ki...

bunu yazmadan geçemedim.. yazdığım tariflerden herhangi birini deneyip, sonucunu paylaşan kisi sayisi o kadar az ki.. figen'in bu kadar çabuk deneyip bir de üstüne resmini yollaması beni çok onore etti. teşekkür ederim.

Sibel dedi ki...

Işıl kek çok zarif görünüyor, tadını canlandırmaya çalışıyorum şu an damağımda:)) Bu arada seni sobeledim, en sevdiğin ya da sende iz bırakmış 10 filmi paylaşmak ister misin?

hanimiş dedi ki...

teşekkür ederim sibel. bu arada sorduğun soruyu bir sonraki tarifte yanıtlamaya çalışacağım.

Adsız dedi ki...

ayva ayva,
söyle bana
var mı bu dünyada benden daha ayvayı yemişi..

Adsız dedi ki...

Dün yaptım ve hemen bitti..çok güzel bir kek oldu.ben ceviz-fındık karıştırıp ekledim.Fakat ayva tatlısının suyunu nasıl değerlendirebilirim.bir öneriniz varmı?rengi çok güzel oldu ve ben dökmeye kıyamadım.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Ayla,
yapmanıza ve beğenmenize öyle memnun oldum ki! Ben daha önce yaptığım koyu kıvamlı ayva marmelatının içine döktüm ayva tatlısının suyunu, reçel gibi olmuş oldu. Zma belki siz de komposto veya şerbet yapabilirsiniz sulandırıp. Ya da bence en güzeli tart jöle niyetine kullanmak. Çünkü jölemsi bir kıvamı ve çok güzel bir rengi oluyor değil mi..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ayvalı keki yaptım ve çok güzel oldu.Ben 24 cm'lik kalıpta yaptığım için çok ince olacağını düşünmüştüm ama kalınlığı da normaldi.Sadece ikiye bölünmüş ayva dilimleri tabanı kaplamadığı için dörde böldüm ve çiçek görünümünde dizdim.Ters çevirdiğimde hoş bir görünümü vardı.Elma ile denemeyi düşünüyorum.Kabak tatlısı ile de olabilir belki.
Sevgiler...

hanimiş dedi ki...

Merhaba,
Hanimiş'teki herhangi bir tarifi denediğinizde ve sonucu paylaştığınızda öyle mutlu oluyorum ki. Teşekkür ederim.

kiral dedi ki...

Çok lezzetli olucağından eminim.Evde kalmış ayvaları değerlendirmek için ne yapayım diyordum.Tam denk geldi...

Emeğine sağlık !