30 Kasım 2005

SİHİRLİ ÇAY HUA-CHA

Değişik aromalı bitkisel çayları çok seven ve her fırsatta keşfettiği yeni tadları bizimle paylaşan komşumuz Nilgün abla geçen yaz gittiği Çin tatilinden yine müthiş bir keşifle döndü: Sihirli çay, Hua Cha!

Bu çay gerçekten sihirli. Özelliği şu: Kaynamış suya ecüş bücüş bir ot öbeğini atıyorsunuz ve o demlendikçe ortaya seyirlik bir durum çıkıyor. İlk baştaki ecüş bücüş ot yerini şahane bir çiçeğe bırakıyor. Malesef içerken resmini çekemedim. Ama internetten bulduğum birkaç resmi sizinle paylaşıyorum. Resimden ne kadar anlaşılır bilemiyorum ama o anı yaşamak lazım!

Birebir çevrildiğinde hua cha, “çiçek çayı” demekmiş. Kuzey Çin’de sıkça tüketilen bir çaymış. Yasemin çiçeğinin taç yaprakları ile harmanlandığı için yaygın olarak “yasemin çayı” olarak da isimlendiriliyormuş. (Zaten tadı aynı yasemin çayına benziyor.) Bazen manolya, gül, hanımeli, osmanthus(?) veya pomelo (greyfurtun 2 katı büyüklüğünde, portakal ve greyfurt arasında bir tada sahip olan bir meyve) çiçeklerinin taçyapraklarının da eklendiği oluyormuş bu harmana. Her ne kadar adı geçen bu çiçekler de eklense yine de Çinliler daha çok mo li hua cha (yasemin çiçeği çayı) olarak adlandırıyorlarmış. Bir diğer adı da xiang pian cha imiş ki bu da “güzel kokulu parçacıklar” manasına geliyor.


İnternette okuduğum kadarıyla zaten yasemin esansı kadınların hislerini düzenleyen bir etkiye sahipmiş ayrıca kimi aromaterapistler bu çayın sindirim sorunlarını düzenleyen bir etkiye sahip olduğunu söylemiş/yazmışlar.

Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bu çayı satan bir yer yok. Ama olur da biryerlerde rastlarsanız muhakkak alın ve deneyin. Bana da haber vermeyi ihmal etmeyin.


Kaynak: Acupuncture Today

Diğer resimler için:

Devamını Oku...

24 Kasım 2005

PARÇA ÇİKOLATALI KEK

Bugün uğurladığımız ve uzun bir müddet İran'da kalacak olan teyzem için yaptığım "güle güle" pastası. Tarif, Anne Willan'ın kitabındaki bir tariften uyarlama. İçi ve üstü çikolata parçalarıyla kaplı bu yaş kek, bence bekledikçe güzelleşiyor, kahveye çok yaraşıyor.
Kek için:
  • 1/2 paket margarin
  • 4 adet yumurta
  • 250 gr toz şeker
  • 150 gr bitter çikolata
  • 100 gr un
  • 50 gr nişasta

Öncelikle margarini benmari usülü eritin. Yağ akıcı olmalı ama sıvı durumunu da gelmemeli. Ayrı bir kapta yumurtaların sarılarını şekerin 2/3'ü ile 4-5 dakika kadar çırpın. Yine başka bir kapta yumurtaların aklarını kar görünümü alana kadar çırpın, kalan şekeri üstüne serpin ve karışım parlak bir görünüm alana kadar çırpmaya devam edin. Yumuşamış yağı yumurta sarılarının olduğu kaba karıştırın. İri iri doğranmış çikolatayı da bu karışıma ekleyin. Daha sonra bu çikolatalı karışıma unun 1/3'ünü eleyin, çırpılmış yumurta akınının da 1/3 ünü karışıma ekleyin ve çırpmadan ağır ağır karıştırın. Kalan un ve yumurta beyazı karışımını da yine ağır ağır karıştırarak ekleyin. Önceden 180 dereceye ayarlanmış, ısıtılmış fırında keki 1 saat kadar pişirin. Yüzeyi gevrek içi hafif ıslak bir kek olacak. Kekiniz tel ızgaranın üzerinde soğurken siz de üzerine dökmek istediğiniz sosu hazırlayabilirsiniz. Elimde çikolatalı ganaj olduğu için ben onu kullandım. Çikolata yongaları ile de süsledim. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...

18 Kasım 2005

PASTACIK (CUPCAKE)

Arkadaşım Meltem'in doğumgünü için hazırladığım minik pastalar. Muffin şeklinde yapılmış minik keklerin üzerine çeşitli renk ve şekillerde krema sürülmesiyle elde edilen minik pastalara pastacılık literatüründe cupcake deniliyor. Ben kendimce onlara Türkçe bir isim verdim: Pastacık.

Kek için : (12 adet muffin)

  • 200 gr. un (elenmiş)
  • 50 gr. mısır nişastası
  • 150 ml süt
  • 85 gr. tereyağ (küp küp doğranmış, oda ısısında)
  • 2 adet yumurta (oda ısısında)
  • 150 gr. tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

1. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın, siz malzemeleri hazırlarken ısınsın.
2. Yağ ve şekeri krema kıvamına gelene kadar uzun uzun çırpın.
3. Daha sonra süt ve yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin.
4. Son olarak kuru malzemeyi eleyip karışıma ekleyin, balon tel yardımıyla malzemeyi birbirine yedirin.
5. Muffin kalıplarının 2/3'üne karışımı koyun ve üzeri altın rengi olana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin. Elinizle muffinin üzerine bastırdığınızda sünger gibi esnek olacak. Emin olmak için kürdan batırabilirsiniz.
6. Çıkardıktan sonra tel üzerinde soğumasını bekleyin.

Krema için : (Martha Steward)

- 125 ml eritilmiş yağ

- 110 gr. pudra şekeri (elenmiş)

- 1 çay kaşığı vanilya, yarım cimdik tuz

Tüm malzemeyi krema kıvamını alana kadar karıştırın, isteğinize göre renklendirerek ve sıkma torbası kullanarak pastacıklarınızı süsleyebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...

13 Kasım 2005

VİŞNELİ PASTA

Kuzenim Yeşim'in yeni taşındığı eve tebriğe giderken yaptığım pasta. Asıl amaç, pembe rengi çok seven yeğenimin gönlünü fethetmekti ama "Hem de kalpli" demesine rağmen yemedi Çakıl hanım. Bir dahaki sefere Barbie'li pasta ile deneyeceğim şansımı...

Karaorman pastalarında olduğu gibi ekşi vişneli pastaları fazla sevmiyorum. Neyse ki benim pastam hafif mayhoş vişne aromalı, tatlı kremalı bir pasta oldu. Pandispanya tarifi dilekce'ye, ara kremasının tarifi ise anneme ait.

Pandispanya:

  • 4 yumurta
  • 4 yemek kaşığı sıcak su
  • 130-150 gr. toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr. un
  • 100 gr. nişasta
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu

1. Yumurtaları sıcak suyla mikserin en yüksek ayarında 2 dakika çırpın.
2. Şeker ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.
3. Önceden elediğiniz un, nişasta ve kabartma tozunu düşük hızda karıştırarak ekleyin.
4. Kelepçeli kalıba karışımını dökün. Kalıbın kenarından hafif hafif vurarak hamurun eşitçe yerleşmesini sağlayın ki muntazam bir pandispanya olsun. (Ben ne yapsam da olmuyor.. Mutlaka ortası daha kabarık çıkıyor.)
5. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Emin olmak için kürdan batırma testi uygulayabilirisiniz.

Ara Kreması:

  • 250 gr. süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 paket vanilya
  • 1/2 paket krem şanti
  • renklendirmek için vişne suyu

Süt, un, nişasta ve şekeri muhallebi pişirir gibi pişirin. Daha sonra içine vişne suyu ile hazırlanmış krem şantiyi ekleyip karıştırın. İkiye böldüğünüz pandispanyanın birinci katını vişne suyu ile ıslattıktan sonra hazırladığınız kremayı sürün. İçine vişne taneleri ve damla çikolata serpiştirin. İkinci kek katını kapatın. Pastanın üzerini pasta kreması veya kremşanti ile kaplayabilirsiniz. Ama ben hazır satılan vişneli dondurma tozunu, pakette yazandan daha az süt ile hazırlayarak kullandım. Pasta buzdolabında bir müddet bekleyince üzerindeki kaplama hafif sertleşti, ayrıca pastaya ekstra vişne aroması katmış oldu. Afiyet olsun.

Devamını Oku...

03 Kasım 2005

KARAMELLİ PRATİK PASTA

Bayram vesilesi ile ziyaretimize gelenler için yaptığım pratik bir pasta. Ama bu kadar pratik olmasının sebebi zaruriyetten. Zira tam yapmaya niyetlendiğim sırada mikserimiz bozuldu. Konu komşu kimseyi evde bulamayınca pastanın pandispanyası için hazır pastaban kullanmak zorunda kaldım. Kremayı da blender ile hazırladım. Böyle katkılı malzeme kullanmak hoşuma gitmiyor ama mecbur kalınca ortaya böyle pratik bir pasta çıktı işte.

Malzemeler:

  • 1 adet sade pastaban
  • 2 paket krem şanti
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 kahve fincanı krema
  • 1 paket bitter çikolata
  • süslemek için kakao , çikolata, şekerleme

Tencerede 1 su bardağı toz şeker ile 1,5 kahve fincanı suyu, şeker eriyene kadar ısıttım. Kısık ateşte karıştırmadan karamel rengini alana kadar kaynattım. Şeker çok çabuk yanıyor, başından ayrılmamakta fayda var. Karameli ateşten alıp hemen kremayı ekleyip çırptım ve soğumaya bıraktım. İçleri şekerli sıcak su ile ıslatılmış pandispanyanın birinci katına ince bir kat krem şanti sürdükten sonra çikolata parçaları serpiştirdim. Üzerine soğumuş olan karamel sosu döktüm. Pandispanyanın ikinci katını üzerine kapattıktan sonra krem şanti ile etrafını kapladım. Süslemek için kakao, çikolata parçaları ve inci şekerlemeler kullandım. Karamel sos pastayı biraz fazla şekerli yaptı ama ben tatlı sevdiğim için hoşuma gitti. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...