30 Aralık 2005

SACHER TORTE

Arkadaşım Ayşe, geçen şeker bayramında Viyana’ya gitmişti. Ben de gitmeden önce ısrarla orada Sacher Torte yemesini tembihlemiştim. Viyana’ya özgü, dünyaca ünlü yoğun çikolatalı bu pastayı ne zamandır yapmak istiyordum. Böylelikle orijinalini yemiş birisi karşılaştırma yapabilecekti. Ayşe gitti, hem Sacher Torte’yi hem de diğer ünlü Viyana pastalarını yedi, döndü, hatta gelirken bana orijinal tarifin yazılı olduğu bir kartpostal ve meşhur Mozart çikolatalarından da getirdi (SCOCTE). Ama ben bir türlü fırsat bulup da yapamamıştım -gerçi bu gecikmede, Ayşe’nin çok da olumlu olmayan yorumlarının da etkisi yok değil-.
Geçen yıl uzuuun bir staj macerası yaşadığım şirketin çok sevdiğim finansman müdürü Demet Hanım beni bugün yaptıkları yılbaşı partisine davet ettiğinde, onlara bu pastayı yapmaya karar verdim. Gerçi adettendir Sacher Torte’yi yapanlar çikolata kreması ile üzerine Sacher diye yazar ama ben yılbaşı partisi olduğu için farklı bir süsleme yapmak istedim. Aklım sıra pudra şekeri ile üzerine kar tanesi efekti uygulayacaktım. Ama resimden de görüldüğü üzere çok da başarılı olmadı malesef.

İnternette ve kimi kitaplarda da Sacher Torte tarifine rastlamıştım ama Ayşe’nin getirdiği kartpostaldaki tarifi yaptım. Sadece üst kaplamasını değiştirdim. Size aynen yaptığım gibi yazıyorum.

Malzemeler:
- 4,5 oz. butter ( ben 125 gr. margarin kullandım)
- 3,9 oz. powdered sugar (110 gr. Pudra şekeri)
- 6 egg (6 yumurta)
- 4,5 oz. chocolate ( 125 gr. diyor ama ben 80 gr. bitter çikolata koydum)
- 4,5 oz. flour (125 gr. un)
- 3,9 oz. granulated sugar ( 110 gr. tozşeker)
- 5,2 oz. apricot jam, pureed ( ben kayısı reçelini süzüp suyunu kullandım, miktarı da göz kararı belirledim.)
- Sacher chocolate icing ( bunun ne olduğu tarifte belli olmadığı için ben bitter çikolata ile kremayı karışıtıp kullandım)

Margarin ve pudra şekerini bir süre çırptım, yumurtaların sarılarını ekleyip çırpmaya devam ettim. Önceden eritilip oda ısısına getirilmiş çikolatayı yavaş yavaş karışıma ekledim. (Çok yoğun çikolatalı bir pasta olduğu duyumları aldığım için ben daha az çikolata kullandım.) Başka bir kapta yumurtaların akları ile tozşekeri, krema kıvamı alana kadar çırpıp önceki karışıma ekledim. Son olarak da unu eleyerek ekledim. Yağlanıp, unlanmış kek kalıbına karışımı koyup, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 45 dakika pişirdim. Bu süre fırından fırına değişebilir, siz emin olmak için kürdan testi uygulayın. Kek soğuduktan sonra ikiye böldüm. İlk katı kayısılı sos ile kapladıktan sonra ikinvi katı üzerine kapattım ve hem üstünü hem kenarlarını yine kayısı sosu ile kapladım. Son olarak da hazırladığım kaplama ile keki kapladım. Dediğim gibi normalde adettir aynı sos ile üzerine Sacher yazılır. Ama ben kağıttan yaptığım şablon ile kar tanesi efekti uygulama amacıyla pudra şekeri ile süsledim. Afiyet, şeker olsun.

4 yorum var:

Adsız dedi ki...

Ben bu pastayı Maçka'daki Schnitzel Restaurant’ta yemiştim. Avusturya'da bulunmuş bir arkadaşım tavsiye etmişti. Siz de İstanbuldaysanız arkadaşınızın karşılaştırmasını beklemeden gidip deneyebilirsiniz. Ellerinize sağlık tüm yaptıklarınız çok lezzetli görünüyor.

hanimiş dedi ki...

Belki bir gün denerim, yorumunuza teşekkür ederim.

Ilgaz Gürses dedi ki...

Eminim sizinki Avusturya'dakilerden daha güzeldir, ben orada yediğimde hayal kırıklığına uğramıştım doğrusu.

hanimiş dedi ki...

merhaba incirçekirdeği.. pek çok kimse hayal kırıklığı yaşamış, o yüzden ben de bu turtanın üzerine fazla gitmeyeye karar verdim zaten. yaptım, hevesimi aldım nasılsa.