23 Aralık 2005

PORTAKALLI PELTE


Jöle ve jöleli tatlıları fazla sevmem. Ama yabancı yemek sitelerinde gördüğüm cazip renkler ve dekoratif sunumlar hep içimde yapma isteği uyandırıyordu. Sonunda annem beni çok sevindiren, çocukluk anılarından kalma bir tatlıdan bahsetti: Pelte.


Evdeki meyveleri değerlendirmek için anneannem yaparmış. Denemek için çok az miktarda yaptım. Bir bardak portakal suyunda 1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastasını erittim. Daha sonra 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyip kaynayana kadar pişirdim. Kullandığım portakal pek tatlı olmadığı için şeker miktarını da çok tuttum ama siz kendi damak zevkinize göre miktarı değiştirebilirsiniz. Daha önce internette rastladığım ve çok hoşuma giden birşeyi de deneme fırsatım oldu. Yarım portakalın kabuğunun içini dolma gibi oyup, boşaltarak karışım sıcakken içine döktüm. Bir gece buzdolabında sertleşmesini bekledim. Sabah serleşmiş olan jöleli yarım portakal kabuğunu da ikiye böldüm. Böylelikle dilim portakal görünümü elde etmiş oldum. Geri kalanını da çikolata kalıplarına koydum. Resimden anlaşılıyor mu bilmiyorum ama bu minik balık şeklinde görüntü de çok hoşuma gitti. Tadına gelince... Jöle seven herkesin seveceği bir tatlı oldu ama ben portakalın taze meyve halini hiçbir şeye değişmem.

14 yorum var:

ZeYNeP dedi ki...

Isil cok guzel, benim anneannemde
bize pelte yapardi, ozellikle yazin, meyve cesitleri cok oldugu zamanlar. Onlari animsadim simdi.
eline saglik.

Zeynep.

hanimiş dedi ki...

teşekkür ederim zeynep..

Adsız dedi ki...

ben portakallı herşeyi çok seviyorum.ama portakal sevmem :). portakallı çay bile içtim. çok kötüydü o ama. ışıl artık bize portakallı ördekte yaparsın. tarifi bende deneyeceğim bakalım olacakmı. ellerine sağlık

hanimiş dedi ki...

sevgili sadık okuyucum, "dostum berker", :)
portakal sevilmez mi ayol? peltenin yapımı çok kolay dene bakalım sevecek misin?

Sibel dedi ki...

Ben portakalı yemekten çok suyunu içmeyi severim, ve tabi her tür tatlıda kullanımını:)) Jöleyi hiç denemedim, çok da pratik birşeymiş..

huysuz dedi ki...

ışıl, bir de limonlusunu denemelisin :)

hanimiş dedi ki...

Merhaba sibel..
Evet gerçekten çok pratik ve kolay bir tatlıymış pelte. Ben tek başına bir tatlı olarak değil de pastaların üzerine jöle niyetine kullanmayı düşünüyorum daha sonra. Hatta sanırım limonlu bir pastayı zenginleştirmek için ideal olabilir.

hanimiş dedi ki...

merhaba huysuz ve tatlı..
sanırım aynı anda yorum yazmışız. senin yorumunu görmeden önce ben de tam limonlusunu deneyeceğimi yazıyordum. limonata çok severim sanırım peltesi de tat olarak limonataya benzeyecek.

Adsız dedi ki...

Pelteyi buğday nişastası ile yaparlardı çocukluğumda. Sonra ben çocuklarıma yapar oldum:) Gül şurubunu üzerine dökerek yerdik. Nefis olurdu.
Gülsuyuyla ya da gül şurubu yapıp peltesini denemeli.

Adsız dedi ki...

Eminim ki çok güzeldir.Işıl abla artık yaşgünümde bana da birşrylrr
yaparsın .Başarılar

NiNo dedi ki...

cok guzeller :) ben heniz blogunu yeni kesfettigim icin isil cim tek tek geziyorum aylari yillari bu tarif hem burada yapabilecegim hemde oglumun hosuna gidecek bi tarif gibi geldi bana :) deniyecegim sevgiler

Nukhet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Nukhet dedi ki...

Sevgili Isil
Ben de istahsiz olan buyuk kizim icin doktor tavsiyesi ile portakalli pelteyi hazirlar ve icine hazir mama eklerdim. Iyi aklima getirdin bu sefer de kucuk kizima deneyeyim. Belki o daha cok sever. Ben de resimdeki portakallar ne guzelmis derken onlarin pelte oldugunu okuyunca cok sasirdim ellerine saglik. Bir de baliklarin oldugu o resim cok guzel. Sirf bu post icin mi hazirladin o mizanseni? Sevgiler

hanimiş dedi ki...

Nihan özellikle çocuklar için gerçekten çok faydalı bir tarif. Denersen memnun kalacağına eminim.

Nükhet merhaba, bu yazının resimlerini ben de pek seviyorum. Hem natürmort çalışmamı :) hem de balıklı resmi pelte tarifine özel hazırladım. Yorumun için sağol. Selamlar...