15 Aralık 2005

KESTANELİ PETİFÜR (petit fours)


İlk defa bloglar arası bir yemek etkinliğine katılıyorum. Devletşah'ın ev sahibesi olduğu bu etkinlik için önce pasta yapmak istemiştim. Ama çikolata kapları keşfimi biran önce kullanabilmek için bu tarifte karar kıldım. Aynı kestaneli iç malzeme ile 3 çeşit petifür yaptım. Hepsi son derece basit ve bir o kadar da lezzetli minik lokmalar oldu.

1. petifür : Çikolata kapları içinde kestane truffle
2 petifür: Çikolata kapları içinde fındıklı karyoka
3. petifür: Şu hamuru içinde kestane püresi

Önce çikolata kaplarının yapımını yazayım. Hani minik tartölet kalıpları vardır ya kağıttan , hatta yukarıdaki resimde de değişik renkli olanları görebilirsiniz. Benmari usulü erittiğiniz bitter çikolatayı bir fırça yardımıyla bu kağıtların tabanına ve kenarlarına sürüp önce oda ısısında donmalarını bekleyip daha sonra da bir gece buzdolabında beklettiğinizde sabah çikolatadan yapılmış minik kaplarınız oluyor. Annem katıldığı bir davette kahvenin üzerine verilen likörün bu tip çikolata kaplarında verildiğinden bahsetmişti. Ben de ondan yola çıkarak denedim ve oldu. Tek endişem kağıdın çikolataya yapışmasıydı ama çikolata yeteri kadar donunca zaten kendinden kolayca ayrılıyor.

Kestaneli Truffle için 100 gr. kestane ezmesi, 30 gr. pudra şekeri, 30 gr. bitter çikolata ve çok az vanilya kullandım. Eritilmiş çikolata ve diğer malzemeyi birbirine karıştırıp donması için buzdolabına koydum. Çok sert olmadan evvel çıkarıp elimle yuvarlak şekiller verdim.

Fındıklı Karyoka yaparken de yine aynı yukarıdaki tarifi kullandım ama bu sefer içine minik minik ufalanmış kestane şekeri, ceviz ve kavrulmuş fındık parçaları ekledim.

Şu Hamuru yapmak için önce 1 çay bardağı suyu ocakta kaynattım. 1 cimdik tuz , bir tutam şeker, 50 gr. margarini ekledim ve kaynayana kadar pişirdim. Ocağı kapattım ve henüz karışım sıcakken 1/2 su bardağı unu eleyerek yavaş yavaş ilave ettim. Hamuru soğumaya bıraktım. Ilındıktan sonra 1 büyük boy yumurtayı yoğurarak hamura ilave ettim. Başta hiç kıvamlanmayacakmış gibi geliyor ama yoğurdukça kıvamını buluyor. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamurdan (krema sıkıcı kullanarak) yuvarlak parçalar yerleştirdim ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri hafif pembeleşene kadar pişirdim. Profiterol yaparken de aynı tarifi kullanıyorum. Zaten pişince içleri kendiliğinden boş kalıyor. Bir kenarından hafifçe kesip içine kestane püresi doldurdum, üzerini çikolata ile süsledim.

Afiyet şeker olsun...

7 yorum var:

Dilek'ce dedi ki...

Isil ellerine saglik cok güzel seyler yapmissin!

Adsız dedi ki...

Işıl hanım ellerinize sağlık. Ben de ilk fırsatta bu çikolata kaplarını deneyip yılbaşında içine bonbon yerleştirmeyi düşünüyorum.

Sibel dedi ki...

Işıl blogunu ilk kez bugün gezdim, tariflerin de fotoğrafların da çok güzel. Merhaba diyeyim dedim:)Sevgilerimle!

ZeYNeP dedi ki...

Işıl merhaba,
Hepsi çok hoş olmus, bende profiterollerin içine farklı şeyler sürmeyi severim kestane ile de müthiş olur canım istedi resmen.

Ellerine saglık,
figen

hanimiş dedi ki...

İlk defa bu kadar çok kişi yorum yazdı Hanimiş'e... Çok memnun oldum, teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

blogunuzu ilk defa bugun gördum harika seyler var. birazdan hepsini inceleyecegim.

cikolata kapları bende pasta yaparken kullanırım , ama içinde likör ikram etmek 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. yılbasında ya da bayramda yani ilk fırsatta deneyecegim. sevgiler. meliha

hanimiş dedi ki...

Merhaba Nikoçara (hamarat),
Yorumun için teşekkürler. Bu vesile ile ben de senin ev dekorasyonu blogunla tanışmış oldum.