19 Aralık 2005

ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

Hanimis'teki nadir tuzlu tariflerden biri de bu börektir. Aslında yapımında çok fazla katkım yok. Ama ilk defa oklava ile yufka açtığım için benim açımdan önem teşkil ediyor. Tarif Dr.Oetker'in instant kuru hamur mayası paketinden alıntıdır. Esasında ekmek tarifidir ama annem tarafından börekleştirilmiştir. Ev yapımı börek ve kurabiye satan dükkanlardaki teyzelerin yaptığı böreklerden daha güzel bir sonuç ortaya çıkmıştır, şiddetle tavsiye edilir.
Malzemeler:

  • 3,5 su bardağı un
  • 10 gr. instant kuru hamur mayası
  • 2 yumurta
  • 1/2 çay bardağı şeker (biz daha az kullandık)
  • 50 gr. margarin
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1/2 kg. ıspanak (yıkanmış, yemeklik doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet orta boy soğan
  • salça, tuz, karabiber, kırmızı biber
  • çörekotu

3,5 su bardağı unu eleyip maya ile karıştırın. 1 yumurta+1 yumurtanın akını, şekeri, margarini, sütü ve bir tutam tuzu bu hamura ekleyip yoğurun. Üzerini havlu ile örtüp ılık bir ortamda 45-50 dakika bekletin. Hamurunuz kabarırken siz de ıspanak harcı hazırlayın. Bunun için önce sıvıyağda soğanları kavurun. Daha sonra tencereye ıspanakları, salçayı, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp ıspanaklar suyunu çekene kadar pişirin. Kabaran hamuru 10 eşit parçaya bölün. Sonra her birini yuvarlak şekilde açın.. İşte bu kısmı benim en çok hoşuma giden kısmı oldu. İlk defa yufka açtığım için çeşitli talihsizlikler yaşadım ama annem sabırla başımda durup gösterdi. Çok eğlenceli! Mesela incecik açmaya uğraştığım için habire oklavaya yapışıyordu. Bu derdi bertaraf etmenin yolu, meğer oklavayı ve yufkayı bol bol nişastalamakmış. Oklavaya sardığım yufkayı ellerimle yanlara doğru çekiştirerek sanırım sonunda becerdim bu işi. Yufkalara ıspanaklı harçtan koyup rulo şeklinde sardık ve tepsiye dıştan başlayarak içeri doğru sararak dizdik. Üzerine kalan yumurta sarısından sürdük, çörekotu serptik ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirdik, afiyetle yedik. Ben genellikle bu tip börekleri kuru bulduğum için pek sevmem ama bizimki hiç kuru olmadı. Yumuşacık ve lezzetli bir börek ortaya çıktı. Sonuçtan çok memnunum. Afiyet şeker olsun.

4 yorum var:

Adsız dedi ki...

merhaba ışıl hanım.tatlı ile aram pek yoktur ama iş aralarında resimli resimli yazılar okumak güzel oluyor. Bence daha çok börek tarifi koyun çok lezzetli görünüyor. bende benzerini milföy ile yapıyorum daha pratik oluyor.
ayşe güner

hanimiş dedi ki...

Ayşe hanım merhaba,
Ben de sizin aksinize tam bir tatlıcıyım. Pasta ve kurabiye hevesimin geçmesini bekliyorum. Belki daha sonra zaytinyağlılara geçerim, bilemiyorum. Arada değişik tuzlu birşeyler yaparsam muhakkak onları da koyarım.

Adsız dedi ki...

Ben börek açmayı beceremem ama karşı komşum ıspanaklı kol böreğini çok güzel yapar. Ispanaklı harcın içine beyaz peynir de koyuyor çok güzel oluyor. Tavsiye ederim.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Deniz. Annem de ıspanaklı böreğe hep peynir koyar. Ben de peynirli halini severim. Yorumun için teşekkürler.