28 Aralık 2005

BROVNİ (Browni)

Tarifin adını yazarken çok düşündüm. Kakaolu kek yazacaktım önce. Ama kakaolu kekten anladığım başka birşey benim.. Bu basbayağı bir browni. Başlık İngilizce olsun istemedim. Gerçi yine İngilizce olmuş oldu ama neyse artık bu kadarını mazur görün. Tarife geçmeden önce yukarıdaki resimde gördüğünüz kırmızı boncuklu cisimden bahsetmek isterim. Geçen yıl annem büyük büyük mumlar alıp, mumun rengine uygun boncuklarla böyle süsler yapıp, mumları içine yerleştirme şeklinde gelişen bir hobi edinmişti. Bu şekilde kaç mumluk yaptık bilmiyorum. Bir tanesinin kaderi bu resimde figüran olmakmış.


Kekin hamuru son derece cıvık bir hamurdur. Böyle olması benim şahsi tercihimdir. Kendimce bir deney yaptım. Özellikle cıvık tutarak ve çok uzun süre pişirmeyerek yumuşacık bir kek olmasını istedim. Ve evet işe yaradı, amacıma ulaşmış bulunuyorum. Benim muffin kalıbım 6'lı olduğu için tarif malzemeleri de ona göre. Normal bir kek kalıbı için malzemeleri iki katına çıkarsanız yeterli olur sanıyorum.

Malzemeler:

- 1 adet orta boy yumurta

- 2/3 su bardağından biraz daha fazla şeker

- 1/2 çay bardağı süt

- 1/2 çay bardağı sıvıyağ

- 2/3 çay bardağı un

- 1 çay kaşığı kabartma tozu

- 1/2 paket vanilya

- 1 yemek kaşığı kakao

Yumurta, şeker, sıvıyağ, süt bir müddet çırpılır. Daha sonra geri kalan kuru malzeme elenerek karışıma eklenir. Homojen bir şekilde karıştıktan sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirilir. Afiyet şeker olsun.

17 yorum var:

ZeYNeP dedi ki...

Bayılırım Brovni ye, şöyle ıslak olacakmis gibi.. Sunum çok şık olmus bayıldım,

Elleirne saglık,
Figen

Adsız dedi ki...

Hımmm nefis brovniler ellerinize sağlık bende ıslak severim bunun için sos yapıp döküyordum ama sizin yönteminizi de denemek gerek.

hanimiş dedi ki...

Figen ve Tülin yorumlarınız için teşekkür ederim.

Sibel dedi ki...

Işıl ellerine sağlık, çok güzel ve yumuşacık görünüyorlar gerçekten:) Muffin kalıbında yapmak da iyi fikir..

hanimiş dedi ki...

sibel teşekkür ederim. evet muffin kalıbı ile yapmak benim de hoşuma gitti. etinin brownisi muffin şeklinde ya ordan aklıma geldi böyle yapmak.

Adsız dedi ki...

ceviz yokmu. cevizli çok güzel oluyor browni. birde yanında dondurma :)

hanimiş dedi ki...

haklısın dostum hiç aklıma gelmedi yaparken ama bir dahakine muhakkak cevizli yapacağım. yakışıyor gerçekten ceviz browniye..

Adsız dedi ki...

ellerıne saglık harıka gorunuyor..fakat sormak ıstedıgım kalıplara agzına kadar mı koyuyorsun malzemeyı yoksa kabarması ıcın pay bırakıyormusun??

hanimiş dedi ki...

Genelde muffin kalıpları ile kek yaparken kabarması için boşluk bırakırım ama bu tarif fazla kabarmadı, yarım parmak kadar boşluk bırakmak yeterli oluyor.

büşş*ra dedi ki...

ınternette browni tariflerinin arasından bunu seçtim ve denedim ama tecrübesizliğim yüzünden batırdımm:( kalıplara fazla koymuşum oda taştıı kalanları tattım gayet güzel yumuşacıkk,yılmadım bi daha denicem kesinlikle!bu arada biraz da limon kabuğu rendelemiştim hoş bi koku vermişş..

hanimis dedi ki...

Büşra üzüldüm öyle olmasına. Ben de yazıda belirtmemişim kalıbın 2/3 ü kadar doldurun diye, kusura bakma. Bu brovni diğer tariflere nazaran daha yumuşak, ıslak bir brovni. Hani marketlerde hazır satılanları andırıyor biraz. Sağol deneyimini paylaştığın için, umarım bir dahaki sefere sonuçtam tam memnun kalırsın.

Adsız dedi ki...

dün misafirim geldi ve tarifinizi denedim süper oldu gelen 3 cocuktan anladim öyle oldugunu cünkü 12 taneden bir tane bile kalmadi simdi de kendimiz icin yapicam Ellerinize saglik sevgiler...

hanimiş dedi ki...

Beğenmenize ve bunu benimle paylaşmanıza çok memnun oldum, sağolun. Ellerinize sağlık, size ve misafirlerinize afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık denedim çok güzel oldu:) Ama fındıklı daha güzel olurdu ben fındıklı yaptım:):)

Adsız dedi ki...

Allah sizi nasıl biliyorsa öle yapsın hiçbir malzemeden kaçmadım en iyi kalıbı kullandım ama kek kalıptan taştı taşmayanlarda kalıbın içişnde yok oldu sanki browni değilde sihirli kek yaptık birden bire puf kek yok oldu bide kekler kızardı

Adsız dedi ki...

Simdi gidip bende yapacagim bakalim nasil olucak...

Unknown dedi ki...

Kaç dk pişirelim