24 Kasım 2005

PARÇA ÇİKOLATALI KEK

Bugün uğurladığımız ve uzun bir müddet İran'da kalacak olan teyzem için yaptığım "güle güle" pastası. Tarif, Anne Willan'ın kitabındaki bir tariften uyarlama. İçi ve üstü çikolata parçalarıyla kaplı bu yaş kek, bence bekledikçe güzelleşiyor, kahveye çok yaraşıyor.
Kek için:
  • 1/2 paket margarin
  • 4 adet yumurta
  • 250 gr toz şeker
  • 150 gr bitter çikolata
  • 100 gr un
  • 50 gr nişasta

Öncelikle margarini benmari usülü eritin. Yağ akıcı olmalı ama sıvı durumunu da gelmemeli. Ayrı bir kapta yumurtaların sarılarını şekerin 2/3'ü ile 4-5 dakika kadar çırpın. Yine başka bir kapta yumurtaların aklarını kar görünümü alana kadar çırpın, kalan şekeri üstüne serpin ve karışım parlak bir görünüm alana kadar çırpmaya devam edin. Yumuşamış yağı yumurta sarılarının olduğu kaba karıştırın. İri iri doğranmış çikolatayı da bu karışıma ekleyin. Daha sonra bu çikolatalı karışıma unun 1/3'ünü eleyin, çırpılmış yumurta akınının da 1/3 ünü karışıma ekleyin ve çırpmadan ağır ağır karıştırın. Kalan un ve yumurta beyazı karışımını da yine ağır ağır karıştırarak ekleyin. Önceden 180 dereceye ayarlanmış, ısıtılmış fırında keki 1 saat kadar pişirin. Yüzeyi gevrek içi hafif ıslak bir kek olacak. Kekiniz tel ızgaranın üzerinde soğurken siz de üzerine dökmek istediğiniz sosu hazırlayabilirsiniz. Elimde çikolatalı ganaj olduğu için ben onu kullandım. Çikolata yongaları ile de süsledim. Afiyet şeker olsun.

4 yorum var:

Adsız dedi ki...

merhaba ışıl hanım. bu tarifi kitaptan bende denemiştim. sonuç pek iyi değildi. sanırım bir yerde hata yaptım. tekrar dener miyim bilmiyorum ama sizinki oldukça iyi görünüyor.

hanimiş dedi ki...

teşekkür ederim ama ben de ilk gün beklediğim kadar memnun kalmamıştım bu tariften. bir gece buzdolabında bekledikten sonra daha iyi oldu. belki de resimleri ve anlatımı beklentimizi fazlasıyla arttırıyor bilemiyorum. tekrar yapar mıyım derseniz iyi yorumlar aldım o yüzden yaparım..

Adsız dedi ki...

Merhabaaaaa

size nasıl teşekkür edeceğimi bilmiyorum. Ben bu keki denedim. Ve bayıldım tek kelimeyle.. Daha öncede birkaç yabancı kaynakta buna benzer tarif görmüştüm. Ama cesaret edip denemedim. Pazar günü bu keki yaptım. Öyle güzel oldu ki siz sonraki gün daha güzel olur demişsiniz. Bizim o akşam bitti :))

Yakın zamanda bloguma koyacağım.

Çoook teşekkürler.
Sımsıcak sevgiler

hanimiş dedi ki...

Zerrin afiyet olsun. Denemene ve beğenmene sevindim, ellerine sağlık.