26 Eylül 2005

ŞEKER HAMURU

Güncelleme (06/02/07) :

Uzun süredir şeker hamuru tariflerinin yazılı olduğu bu yazıyı güncellemek istiyordum. Burada daha önce yer verdiğim tarifler ilk etapta öğrendiğim, acemilik zamanında denediğim, iyi kötü faydalandığım tariflerdi. Ama zamanla pek çok değişik şeker hamuru tarifi denedim. Gerek dünyaca ünlü kimi şeflerin, gerek diğer blog yazarlarının tariflerinden bol bol faydalandım. Pek çok kitap taradım. Tarifler üç aşağı beş yukarı birbiri ile benzerlikler taşımakta. Ben son zamanlarda Toba Garret’in tarifini kullanıyorum. Şeker hamuru tariflerinin yanısıra ayrıca benzer özellikler taşıyan modelleme hamuru (gumpaste), oyun hamuru ve marzipan (modelleme amaçlı) tariflerini de derledim. Aşağıda sırasıyla bu tarifleri, kaynaklarını ve kullanılan malzemelerle ilgili bir bilgilendirme yazısını bulacaksınız:

COLETTE PETERS’IN TARİFİ:

Colette Peters Amerikalı çok ünlü bir pasta dekoratörü. Bu konuyla ilgili yazdığı 5 adet kitabı var, halen kendi kurduğu şirketinde pasta yapmayı sürdürüyor ve çeşitli eğitimler veriyor. Aşağıdaki tarif 22 cm çaplı bir pastayı kaplayacak miktardadır.

- 900 gr elenmiş pudra şekeri
- 60 ml su
- 3 tatlı kaşığı toz jelatin
- 170 gr (125 ml) glikoz
- 4,5 tatlı kaşığı gliserin

Jelatini bir tasa koyun ve üstüne suyu ekleyip karıştırın. En az 5 dakika öylece kalsın, bu süre içinde şişecek. Sonra benmaride başka bir kapta kaynayan suyun üstünde, ikinci bir kapta jelatini ısıtın. Şeffaf bir renk alacak ve tamamen eriyecek. Ateşten alın, içine glikoz ve gliserini koyun ve benmaride mümkün olduğunca ısıtmaya devam edin. Çok sıcak olacak ama kaynamamalı. Kaynarsa jelatin özelliğini kaybeder. Pudra şekerinin tamamını tezgaha dökün ve ortasında bir kuyu açin elinizle. Bu kuyuya jelatin ve gliserinli sıvıyı dökün. Düzgün, yumuşak ve şekil verilebilir, merdane ile açılabilir kıvama gelinceye kadar elinizle yoğurun. Hava almayacak şekilde sıkıca sarın ve en az 8 saat oda ısısında bekletin.

TOBA GARRET ‘İN TARİFİ:

25 yıldır pasta dekorasyonu üzerine çalışan ve halen Institute of Culinary Education’da öğretmenlik yapan Garret’in pasta ve kurabiye dekorasyonu konusunda kazandığı pek çok altın ve gümüş ödül bulunmaktadır. Not: Bu tarifin hemen hemen aynısı Rose Levy Beranbaum’un meşhur Cake Bible kitabında da mevcut. Mükerrer olmasın diye onu ayrıca yazmıyorum.

- 3 tatlı kaşığı toz jelatin (veya 1 yaprak jelatin)
- 60 ml soğuk su
- 1 çay kaşığı limon (veya badem veya portakal) esansı
- 165 gr glikoz (veya mısır şurubu)
- 3 tatlı kaşığı gliserin (opsiyonel)
- 900 gr ince pudra şekeri
- ½ çay kaşığı bitkisel katı yağ

Küçük bir kaba koyduğunuz soğuk suyun üzerine jelatini serpiştirin. 2 dakika kadar yumuşaması için bekletin. Bir benmari kurun ve kaynayan suyun üzerine jelatinli kabınızı koyun. Jelatin eriyene kadar ısıtın. Ya da benmari kurmak yerine mikrodalga fırının en yüksek derecesinde 30 saniye bekleterek de eritebilirsiniz. Esansı ekleyin. Glikoz ve kullanıyorsanız gliserini ekleyin, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Gerekirse 15-20 saniye daha mikrodalgaya koyabilirsiniz. 650 gr kadar pudra şekerini geniş bir kaba koyun, ortasına parmak uçlarınızla bir boşluk açın ve sıvı karışımı oraya dökün. Tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın. Yapış yapış bir hal alacaktır. Kalan şekeri çalışacağınız tezgaha dökün. Ve hamuru bununla birlikte yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve ele yapışmayan bir hal alana kadar yoğurmaya devam edin. Eritilmiş yağı avuç içlerinize sürün ve bu şekilde de biraz yoğurun. Yağ hamurun nemini korur. Hamuru hava almayacak şekilde sarın. En iyi 24 saat beklettikten sonra kullanmaktır. İyice sardığınız müddetçe buzdolabında 1 ay, buzlukta 3 ay kadar bekletilebilir.

RUKİ’NİN TARİFİ:

Aslında bu tarif de diğer tariflerle hemen hemen aynı ama anlatımı hoşuma gittiği için aynen Ruki’nin anlattığı şekilde ona da yer vermek istedim.

- 10 gr toz jelatin
- 60 gram ılık su
- 175 gr glikoz
- 18 gr (1 yemek kaşığı) gliserin
- 25 gr katı yağ
- 920 gram elenmiş pudra şekeri.

(not- eğer suyu sadece 4 yemek kaşığı kullanıp, glikoz yerine de ½ kap şeffaf mısır şurubu kullanırsaniz da başarırsınız). Yumusak ve mat bir hamurdur, akliniza gelen ve gelmeyen her türlü süsleme mümkündür dekoratif olarak.Toz jelatini suya koyun ve 5 dakika öylece bırakın. Şimdi bunu ateşte tıkırdayan su içinde ısıtın ve karıştırarak eritin. Ama kaynamamalıdır jelatin. Buna glikoz + gliserini de koyun + yağı. Herşey sadece eriyene kadar karıştırın. Alın ateşten. Şimdi elenmiş pudra şekerini kocaman derin bir kaba koyun, ortasini havuz gibi açın. Ellerinizi hafifçe yağlayın katı beyaz yağla. Ortasına jelatinli karışımı dökün ve hafifçe yağlı ellerle karıştırın, yoğurun. Pudra şekerinin çoğu hamura karışınca, şimdi bunu cok az yağlanmış formika, mermer, granit gibi bir tezgaha alın ve saten gibi olana kadar yoğurun sürekli. Eğer hala cok kuruysa damla damla birkaç damla su ekleyin; eğer cok yapışkansa içine biraz daha elenmiş pudra şekeri ekleyin. Hamur hazır olunca düzgün, pırıl pırıl kocaman bir taşa benzer mermer gibi. Yumuşaktır ama yapışkan değildir. Şimdi hamuru plastik saranla sarın (rulo yapıp) ve 3 defa sarın hava almaması için. Kapaklı bir kap içine koyun ve ODADA BIRAKIN 24 SAAT. En iyisi budur-bekletmek. Beklerken biraz serleşebilir ama kalitesi artar. Kullanmak istediğinizde tezgahı beyaz bitkisel katıyağ ile yağlayın biraz VE KALIN MERDANE İLE AÇIN. SAKLAMAK KOŞULLARI: odada 1 ay gibi saklanabilir 3 defa sararak ve ağzı kapaklı kutu içinde hiç hava almayacak şekilde VEYA dondurmak isterseniz sonsuza kadar dondurulabilir. Çok sertse, 4-6 saniye gibi mikrodalgaya koyun. Tezgaha ve ellerinize cok az sıvı bitkisel yağ surebilirsiniz. Büyük ölçüdeki tarifler icin Hobart veya benzeri ticari mikserleri kullanın ( 10 litrelik, 20 litrelik vs gibi). Yoğurma işlemi her zaman elle yapılmalıdır. Aslında geleneksel olarak glikozla yapılır ama su miktarı azaltılarak misir şurubu ile de yapılabilir.

EMEL BAŞDOĞAN’IN TARİFİ:

Emel Başdoğan’ı pek çoğunuz yaptığı televizyon programlarından zaten tanıyordur. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk butik pasta atölyelerinden olan Foodie’nin de sahibi kendisi. Türkçe yazılmış tek şeker hamuru ile pasta dekorasyon kitabı olan “Pasta Yapımı” kitabının da yazarı.

- 70 gr su
- 15 gr toz jelatin
- 80 gr glikoz
- 1 kg pudra şekeri

Suyu bir tencerede kaynatın. Jelatini serperek ekleyin, karıştırın, tamamen erimesini sağlayın. Glikozu ekleyin. Tüm malzeme eriyince ateşten alın. Pudra şekerini eleyerek ekleyin. Mikserin yoğurma ucu ile karıştırın. Hamurun kıvamı makineyi zorlayacak kadar katı olursa yoğurmaya el ile devam edin.

PASTACI BURCU’DAN MODELLEME HAMURU:

Burcu bu tarifi "The Home Guide to Cake Decorating" kitabından uyarlamış. Şeker hamuru ile pasta dekore etme hevesindeki pek çok kimse için güzel bir kaynak sunan bloğunda tarifini paylaştığı modelleme hamuru tarifine de burada yer vermek istedim. Şeker hamuru tariflerinden farklı olarak yurtdışında gumpaste olarak adlandırılan modelleme hamurlarında genelde normal şeker hamuru tarifine tylose-c veya gum arabic (karaya gum) isimli bir takım maddeler eklenerek hamurun daha esnek olması sağlanmakta. Türkçede kitre olarak adlandırılan bu madde hakkında daha ayrıntılı bilgiye yazının alt kısmında yer vereceğim. Pastanın kaplanmasından ziyade özellikle üzerine yerleştirilen modellerin hazırlanmasında bu hamur daha çok kullanılmakta ve esnek yapısı sayesinde daha iyi sonuç alınmakta.

- 5 çay kaşığı jelatin
- 125 ml glikoz
- 3 tatlı kaşığı gliserin
- 800 gr pudra şekeri (Hamuru hazırlarken bir seferde tüm şekeri kullanmayın, azar azar diğer sıvıların içerisine katarak hamurunuzu hazırlayın)
- 1 çay kaşığı tylose-c (veya toz kitre)

1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.

ANONİM MODELLEME HAMURU TARİFİ:

Bu tarif üye olduğum kimi gruplardaki tariflerden derlenmiştir. Gerek cikolatalipasta isimli yahoo grubundakiler, gerekse İngilizce gruplarda buna benzer tarifler paylaşan diğer kişiler pasta modellemelerinde bu hamuru kullanmakta ve memnuniyetlerini dile getirmekteler. Kitre kullanımı oranlarını göstermesi açısından burada bu tarife de yer vermek istedim.

- 3 tatlı kaşığı glikoz
- 3 tatlı kaşığı gum traganth (veya kitre)
- 9 tatlı kaşığı sıcak su
- 3 tatlı kaşığı limon suyu
- 500 gr pudra şekeri

Glikozu sıcak suda eritip, kitreyi ve limon suyunu ekleyin.Bu karışıma pudra şekerini azar azar ekleyip yoğurun. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar şeker eklemeyi sürdürün. Çabuk sertleştiği için küçük miktarlarda çalışıp hamuru sürekli olarak kapalı bir kapta tutmak gerekiyor.

ROSE LEVY BERANBAUM’UN PASTİLAJ TARİFİ:

Beranbaum, “Cake Bible” isimli kitabında pastilaj hamurunun sıvı bir takım maddeler (glikoz, gliserin ve katı yağ gibi) eklenmeden yapılan bir nevi şeker hamuru olduğunu ve dekoratif kurdele ve üç boyutlu şekillerin yapımında kullanıldığını belirtmiş. Şeker hamuruna göre çok daha çabuk ve katı bir şekilde sertleştiği için bu tür modellerde kullanmak için güzel bir tarif.

-10 gr toz jelatin
- 75 gr su
- 450 gr ince pudra şekeri
- 65 gr mısır nişastası
- istenirse bir cimdik tartar tozu

Su dolu ısıya dayanıklı cam bir kabın içine jelatini ekleyin. 5 dakika bekletin. Daha sonra bir benmari kurun ve jelatin çözülene kadar cam kabı bunun üzerinde ısıtın. Ateşten alın. Geniş bir kaba şeker, nişasta ve tartar tozunu koyun. Jelatini de buna ekleyin ve tahta bir kaşık ile karıştırın. Hafif yağladınız ellerinizle karışımı saten gibi yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurun. Eğer kuru olduysa birkaç damla su ekleyin. Çok yapışıksa biraz daha pudra şekeri ilave edin. 1 saat dinlendirdikten sonra kullanabilirsiniz. Çok çabuk kuruyan bir hamur olduğu için hava almayacak şekilde muhafaza etmelisiniz.

MARZİPAN:

Modelleme yapmak için kullanılan bir diğer tarif ise marzipandır. Marzipan ile minik meyve şekilleri veya bebek figürleri yapmak mümkün. Çalışma alanı şeker hamuru kadar geniş olmasa da lezzeti ile şeker hamuruna büyük fark atabilecek marzipanın temelinde badem ezmesi yatıyor. Pek çok değişik tarife rastlamak mümkün ama modelleme için en uygun olanı şöyle:

- 140 gr badem ezmesi
- 60 gr mısır nişastası
- 60 gr pudra şekeri
- 60 gr glikoz (veya mısır şurubu)

Mutfak robotunda badem ezmesini, nişastayı ve pudra şekerini birlikte çekin. Daha sonra içine glikozu ve kullanmak istediğiniz renge ait gıda boyasını ekleyin. Biraz daha çekin. Ama fazla çekerseniz badem ezmesi yağını salacaktır. Buna dikkat edin. Parmak uçlarınızla bir miktar karışımdan alıp parmaklarınızda sıkıştırın. Eğer hamurumsu bir şekilde yapışıyorsa olmuştur. Fazla kuruysa azıcık daha glikoz ekleyebilirsiniz. Daha sonra rengi ve kıvamı homojen bir hal alana kadar tezgahta yoğurun. Hava almayacak şekilde iyice sarın ve kullanmadan önce en az 1 saat dinlendirin.

OYUN HAMURU TARİFİ:

Aşağıda yorumlar kısmında da göreceksiniz. Hülya isimli bir Hanimiş okuyucusu tavada yapılan ve glikoz, gliserin vs.. gibi evde olmayabilecek maddeler yerine son derece basit bir takım malzemeler kullanarak yapılabilecek bir nevi oyun hamuru tarifi paylaşmıştı. Ben bu tarifi denedim. Yenilebilir bir tarif değil. Ama dekoratif amaçlı veya şeker hamuru yapmadan önce modelleme çalışmak açısından ya da çocuklarınız için oyun hamuru yapmak için bu tariften faydalanabilirsiniz.

Oyun Hamuru tarifi: 2 yemek kaşığı suya çok az gıda boyası konulur(kürdan ucuyla). 1 yemek kaşığı nişasta,1 yemek kaşığı pudra şekeri ve fındık kadar tereyağ eklenir ve tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirilir. Kaynadıktan sonra soğutulur. 1 yemek kaşığı nişasta daha eklenerek yoğurulur.

KULLANILAN MALZEMELER HAKKINDA BİLGİ:

Yakında..


Şeker hamuru ile kaplanmış/süslenmiş diğer pasta resimleri için;
buraya bakabilirsiniz.

224 yorum var:

Adsız dedi ki...

glikoz olmadan bilinen bir seker hamuru tarifi var mi diye okudum yorumlarda. Ben sanirim portakal agaci forumunda bulmustum bu tarifi emin degilim. Ama uyguladim birkac kez. İyi sonuc veriyor. Ama sunu belirteyim. Hic acmadim bu hamuru. Sadece gül bebek gibi pasta üzerine koymak icin süsler yaptim. Denemek isteyenler icin yazayim:

2 yemek kasigi suya cok az gida boyasi konulur(kurdan ucuyla). 1 yemek kasigi nişasta,1 yemek kasigi pudra şekeri ve findik kadar tereyag eklenir ve tahta bir kasikla pisirilir. Kaynadiktan sonra soğutulur. 1 yemek kasigi nisasta daha eklenerek yogrulur.

Hanife dedi ki...

Isil merhaba,
Son yaptigin gunes pasta ne kadar guzel olmus. Ben de denemek istiyorum bu seker hamurlariyla yapilan pastalardan ve ilk kez deneyecegim. Belki oglumun dogumgununde yapabilirim diye dusunuyorum, becerebilirsem tabi:)
Senin verdigin seker hamurlarindan en cok hangisini kullandigini merak ediyorum. 350 gr bir seker hamuru mesela senin yaptigin gunes pastasini kaplamaya yetti mi??
Bir de hazir marzipanlar var burada, 200 gr kadar satiliyor. Bunu boyama isini nasil yapiyoruz? Umarim sorularim cok uzun olmadi:)
Gorusmek uzere, sevgilerimle....

hanimiş dedi ki...

Hanife merhaba,
Beğenmene çok sevindim, teşekkür ederim. Ben üç ay önceye kadar yumurtalı temel şeker hamuru tarifini kullanıyordum. Ama son zamanlarda yumurtasız olan tarif ile yapmaya başladım pastaları. Çalışması daha kolay bir tarif. Eğer güneş pasta gibi bir pasta yapacaksan 350 gr. yeter de artar bile. Eğer pastanı kaplamak için istiyorsan ya temel tarifi ya da yumurtasız tarifi öneririm. Ama kaplamayıp da sadece süsler yapmak istersen plastik hamur tarifi hem çok pratik hem de çok rahat çalışılan bir hamur oluyor. Marzipan da kullanabilirsin pasta kaplamak için. Renklendirme işlemi onda da aynı. Az miktarda gıda boyasını hamurun üzerine damlatıp sürekli yoğurarak ve açarak boyanın tüm hamura yayılmasını sağlanıyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Şimdiden kolay gelsin..

Hanife dedi ki...

Cok tesekkurler cevap icin Isil'cigim. En kisa surede denemek istiyorum bu seker hamurunu, bakalim neler yapabilecegim:))
sevgiyle..

Adsız dedi ki...

glikozu aktarlarda bulabilirmiyim ben diyarbakırdayım da birde gliserin ve toz jelatin onlarda aynı yerlerde satılıyormu rica etsem foroğraflarını çekip siteye eklermisin zahmet olmasa cevebınızı bekleyeceğim

hanimiş dedi ki...

Merhaba Diyarbakırlı anonim,
İsminizi yazmadığınız için böyle hitap ettim. Ben oturduğum semtin aktarında bulamadım malesef bu bahsettikleriniz. Toz jelatin var ama bitkisel değil. Glukoz ve gliserin malesef yoktu. Yine de bir sorun yoksa bile belki orada nerede bulabileceğiniz konusunda yardımcı olurlar. Resimlerini yollayabilmem için ve daha başka konularda bilgi almak isterseniz lütfen bana mail atın. hanimis@gmail.com. Selamlar...

Adsız dedi ki...

slm ben melek,erzurumdan,arkadasıma dogum gunu pastası yapmak istyrm,pastalar harika gorunuyor,bu glikozu nerden bulucaz sıvı birşey mi yoksa toz halinde mi,glikoz şurubu diye birşey var ama emin olamadım,benim temel hamur cok sıvı oldu ne olacak şimdi,bir de yumurtayı daha mı az kullunmak gerek acaba sıvı olmaması için, cevaplarınızı bekliyrm,tesekkurler

hanimiş dedi ki...

Melek merhaba,
Temel tarif kolay kaplanan, yeterince esnek bir hamur olmuyor ama acil durumlar da yine de iş görüyor. Glikoz böyle bal kıvamında şeffaf bir ürün. Erzurum'da nerede bulabilirsin bilemiyorum ama pastanelerden veya baklavacilardan istersen belki biraz verebilirler sana. Hamurun sıvı oluyorsa pudra şekeri miktarını yavaş yavaş arttırarak koyulaştırabilirsin ama çok da sert olmamasına dikkat etmelisin. Eğer kaplamak için bir tarif arıyorsan en alttaki yumurtasız tarifi öneririm. Selamlar

kamiş dedi ki...

Merhaba Işıl, ben de hatta tam bugün kitapçılarda dolaşırken " acaba kaç çeşit şeker hamuru tarifi var, bunları nasıl derleyip toparlarım" diye düşünürken senin hazırladığın bu derleme ilaç gibi geldi. Bizleri aydınlattığın için çok teşekkürler. Bir yükten kurtuldum sayende :))

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl,
ellerine emeğine sağlık bu bilgileri bizlere kitap gibi sunmuşsun. Nasıl işime yarayacak anlatamam.Çok teşekkür ederim.
Sevgiler

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cım harikasın yaa, ne guzel bir derleme olmuş, ben de son dönemlerde bir yandan pasta denemeleri yapmak istiyorum, diğer yandan ise vakit yok derken bu derlemen bana ilaç gibi geldi, çok sağol canım,
sevgilerimle,

Figen

Tuba dedi ki...

Ben de bayildim Isil'cigim. Harika bir calisma olmus, cok tesekkurler,

Adsız dedi ki...

Şeker hamuru ile ilgili bilgi edinmek isterken sitenizi keşfettim. Umduğundan fazlasını buldum. Teşekkürler çok güzel bir çalışma olmuş.
Burcu Yıldırım

Adsız dedi ki...

merhaba yaptıklarınız harika ben melek daha once de yazmıstım, acaba glikozsuz gliserinsiz yumurtasız bir seker hamuru tarifi var mı tesekkurler imdiden,
kolay gelsin

hanimiş dedi ki...

Herkese yorumları için teşekkür ederim.

Melek, ben hem glikozsuz hem gliserinsiz hem de yumurtasız bir şeker hamuru tarifi bilmiyorum malesef. Ama eğer sorunun malzemeyi bulmaktan yanaysa bana mail atabilirsin buna bir çare bulabiliriz. hanimis@gmail.com

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl hanım verdişiniz bilgiler için teşekkürler, birşey sormak istiyorum, oyun hamuru tarifinde yenemeyecek bir malzeme yok ama neden yenmez dediniz acaba?

hanimiş dedi ki...

Merhaba pratik bayan,
Yenemez olmasının en temel sebebi tadı.. Tadının pek lezzetli olduğunu söyleyemeyeceğim. Üstelik pasta kaplamaya müsait bir hamur da değil. Ama belirttiğim gibi model deneme çalışmaları yapmak için kullanılabilir.

Adsız dedi ki...

mrb ben canan kocaeli'nde oturuyorum burdada şeker hamuru malzemesi bulamadım ben size birşey sorucaktım eczanede satılan toz glikozu kullanabilirmiyiz yoksa illa sıvımı olması gerekiyor

hanimiş dedi ki...

Canan merhaba,
Malesef toz glikoz iyi sonuç vermez. Kocaeli yakin saayılır İstanbul'a gidip gelen birisi varsa ona aldırabilirsin belki. Ya da www.pastamalzemeleri.com sitesinden hazır hamur sipariş edebilirsin. Eğer bir çözüm bulamazsan hanimis@gmail.com adresine bana yazarsan başka bir yol bulmaya çalışalım. Selamlar

Adsız dedi ki...

Işıl hanım merhaba,
benim sormak istediğim soru gliserin hakkında...
aktardan aldığım şişedeki gliserin üzerinde haricen kullanılır yazıyor, acaba pasta için kullanılan gliserin farklı mı olmalı?
zira bununla pastanın üzerini kaplarsam yenmesi mümkün olmayacaktır?
glikozdan da bulunması oldukça zor bir malzeme olarak söz edilmekte ancak ben eczanelerde kolayca bulabildim.
İlk kez şeker hamurlu pasta yapmaya çalışacağım için bilgisizim bu konularda...
şimdiden çok teşekkürler...

hanimiş dedi ki...

Merhaba,
Kullanılan gliserin sizin bahsettiğiniz ecxanelerden alınan gliserindir. Çok az miktarda kullanımında bir sakınca yoktur ama içinize sinmiyorsa hiç gliserin kullanmadan da yapabilirsiniz. Glikozun ise pek çok şehirde bulunması çok zor. Siz bulabildiyseniz ne mutlu. Ama dikkat edin kullanılacak olan glikoz eczanelerde satılan toz halinde olan değil. Sıvı, bal gibi bir kıvamı olan glikoz kullanmanız gerekiyor. Başarışar dilerim ilk şeker hamuru denemenizde. Tarife sadık kaldığınız ve serin bir ortamda çalıştığınız sürece başarılı olmamanız için bir sebep yok. Selamlar

Adsız dedi ki...

slm ben gülseren: benim bi sorum vardi sizlere ben almanyadan katiliyorum.bende sizler gibi seker hamuru yapmak istiyorum ama malesef glikoz ve giliserini bulamiyorum almancasini bilmiyorum daha dogrusu eyer aranizda bu iki malzemenin almancasini bilen ve nerlerden bula bileceyimi söyleye bilen olursa cok sevinirim arkadaslar ltf bana yardim edin.....:(

Adsız dedi ki...

sevgili ışıl ben esra,siten çok güzel
12 temmuz minik oğlumun ilk doğum günü ,ona şeker hamurlu pasta yapmak istiyorum ,ilk kz dün denedim. pasta güzel oldu ama şeker hamurum çok tatlı olduğu için biraz çabuk kesti acaba tüm şeker hamurları mı öyle yoksa sade benimki mi bilemedim...bir de hamurum çok yapışkan açmakta çok zorlandım ,önerilerinibekliyorum,

hanimiş dedi ki...

Gulseren merhaba, sizinle zaten e-mail yoluyla da iletisim kurduk. Hala arastiriyorum. Henuz nerede bulabileceginize dair bir bilgiye ulasamadim ama sağolsun Hümeyra hanım glikoz = traubenzucker diyerek en azından sorularınızdan birini yanıtlamış oldu.

Esra merhaba. Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Umarım yanıt vermek için çok gecikmemişimdir. "çabuk kesti" yazmışsın tam olarak anlayamadım ne demek istediğini.. Sert mi oldu, dağıldı mı, aktı mı nedir problem. Sıcak havalarda şeker hamuru ile uğraşmak gerçekten çok meşakatli oluyor. Sorunu daha net yazabilirseniz daha kesin bir cevap verebilirim. Ayrıca hamurunuz çok yumuşaksa bir gece bekletmek ertesi gün kullanmak iyi olabilir. Ya da pudra şekeri miktarı az gelmiştir. Tüm bunlara dikkat ettiyseniz bve hala yapışkansa o zaman açarken mısır nişastası ile açın. Sanırım bunlara dikkat edildiğinde daha az zahmetli olacak şeker hamuru çalışmalarınız.

Adsız dedi ki...

sevgili ışıl yanıtın için teşekkürler
''çabuk kesti'' derken tadının çok şekerli olduğunu kasdetmiştim,
mısır nişastası aldım bugün birazdan onunla deneyeceğim tekrar ,umarım bu sefer hamuru daha düzgün açabilirim...
sonucu paylaşırım canım...

Adsız dedi ki...

bu arada yukarıdaki yazının sahibi ben esra...

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl,
Hafta sonu şeker hamuru yapmaya uğraştım.Pastacının tarifini yaptım.Görünüşü ve sertliği hazır şeker hamurununki gibiydi fakat ellerime o kadar yapışıyordu ki,şekil vermek mümkün olmadı.Biraz daha pudra şekeri mi ilave etmeliydim? Ya da nerede yanlış yapmış olabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.Sevgiler
Pelin

hanimiş dedi ki...

Pelin merhaba,
Eger hazırladığın hamurun esnekliği, sertliği istediğin gibi olduysa daha fazla seker ekleme. Ama hamurun ele yapışması sorununu hamuru biraz dinlendirerek azaltabilirsin. Ben genelde kullanacağım hamuru bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün kullanıyorum. Dinlenince oldukça farkedior hamurun yapısı. Yine aynı sorunu yaşarsan bu sefer de hamuru açarken veya modelleme yapacağın zaman mısır nişastası ile zemini ve ellerini kapla.. O zaman çok daha rahat çalışabilirsin.

Adsız dedi ki...

Işıl Çok teşekkür ederim.Önerini dikkate alacağım.Tekrar teşekürler
Pelin

Adsız dedi ki...

Merhabalar Işıl hanım,

Ben de uzun bir süredir şeker hamuru ile pasta süslemesi yapmak istiyordum ancak bir türlü cesaret edemiyordum hamuru tutturamam diye nitekim de öyle oldu (sanırım :( ). Verdiğiniz tarifi 1/3 oranında miktarlara sadık kalarak hazırlamaya çalıştım. Ancak çok fezla elime yapışıyordu hamur. Yine de dolaba koydum belki dinlenince toparlar biraz diye. Gerçi siz belirtmişsiniz toz glikoz başarılı sonuç vermiyor diye ama ben sıvı formunu bulamadığım için toz haldekini birkaç damla ile sulandırarak hamur kıvamı almasını sağlayıp kullandım. Şeker hamurumun bu kadar yapışmasının nedeni bu da olabilir diye düşünüyorum. Bana önerebileceğiniz bir şey var mı? Bir de İstanbulda avrupa yakasında ikamet ediyorum, buralarda nerelerden sıvı formda glikoz bulabileceğim konusunda bilginiz var ise ve paylaşırsanız çok mutlu olurum.
Pastalarınıza hayran kaldım, dilerim ben de bir gün sizinkiler kadar güzel pastalar yapabilirim :)
Sevgiyle kalın

Aylin

hanimiş dedi ki...

Merhaba Aylin,
Öncelikle sormak istediğim acaba hangi hamuru denedin? Asla toz glikoz kullanma. Hele de İstanbuldaymışsın bulman hiç zor değil. Hangi semttesin? Yapışkan hamuru toparlamanın yolu bazen dinlendirmek olabiliyor. ama dolaba kaldırdım dmeişsin ya umuyorum ki buzdolabı değildir. Zira şeker hamuru asla buzdolabına konmaz. Oda ısısında muhafaza edilir. Bana hanimis@gmail.com adresinden ulasabilir misin?

ayseyaman dedi ki...

Merhaba Hanimis
pasta çalışmalarınızı severek takip ediyorum, yakın zamanda da ilk şeker hamurlu pastamı yapacagım, acıkcası elimdeki yabancı kaynakları kullanmaya karar verdim. Sizin sayfanızda da Colette nin tarifini görünce sevindim. Kendisi benim favorim! :)

Size seker hamuru saklama kosullari ile ilgili bir sorum var. Verdiğiniz tariflerin birinde(Toba Garret)
""""İyice sardığınız müddetçe buzdolabında 1 ay, buzlukta 3 ay kadar bekletilebilir.""" demişsiniz. Aylin hanıma verdiğiniz cevapta asla seker hamurunu buzdolabında saklamayın demişsiniz. Benim açıkcası kafam karıştı. Siz en çok Toba tarifini kullanıyormuşsunuz acaba bu tarif seker hamuru tarifi değil mi?

Sevgilerle

hanimiş dedi ki...

Merhaba AyşeYaman,
Öncelikle güzel sözlerin için teşekkür ederim. Collette benim de çok beğendiğim bir tasarımcı. Sana da ilk şeker hamuru çalışmanda başarılar dilerim. Diğer yaptıklarına bakınca bunda da başarılı olacağına eminim.

Tarifler konusunda haklısın. Ben o tarifleri derlerken yazarların orijinal tariflerini direk çevirerek yazdım. Toba'nın tarifinde de evet buzdolabında bekletebilirsiniz diyor. Ama ben tecrübelerime dayanarak şeker hamurunun hava almayacak şekilde sıkıca sarılarak oda ısısında bekletilemsini öneriyorum soranlara. Ben de öyle yapıyorum. Ama bunu yazıda belirtmemiş olmam benim hatam. Sayenizde hiç olmazsa yorumlarda bu konuya değinmiş olduk.

Bir de tariflerde genelde cup, teaspoon,tablespoon ölçüleri kullanılıyor. Cup ölçülerini litre ve gram olarak çevirdim ama bahsi geçen teaspoon ve table spoon bizdeki çay kaşığı ve yemek kaşığı ölçülerinden farklı olduğu için bizdeki ölçüleri göz önüne alarak yazdım. Yani eğer yurtdışında yaşayıp da buradan bakarak denemek isteyen olursa lütfen bunu da göz önünde bulundursun.

serinmavi dedi ki...

ışıl merhabalar canım,benim sorunum jelatin.Bitkisel jelatin nereden bulabilirim?Ne kadar aradıysam yok.Pakistan dan ithal edilen helal sığır jelatini buldum ama oda perakende satılmıyor,fabrikalara veriliyormuş.Sen nereden alıyorsun? Ya da jelatin kulllanışmayan bir şeker hamuru tarifi var mı? Yardım lütfennnn....

hanimiş dedi ki...

Oya merhaba,
Jelatin malesef şeker hamuru yapımındaki temel malzemelerden biri. Jelatinsiz bu kadar başarı gösteren bir tarif malesef bilmiyorum.

Ama bir takım büyük marketlerde (ben Carrefour'dan almıştım) Agartine ismi verilen bitkisel jelatin satılıyor. (Benim aldığım Ruf marka idi) İstersen onlarla dene. Ama çok başlarda ben denemiştim pek başarılı olmamıştı. Deneyen olduğunu duydum. Malesef pek yardımcı olamadım ama dediğim gibi bulabilirsen agar agar denilen bitkisel jelatinlerle bir deneme yap dilersen.

Adsız dedi ki...

merhaba acaba daha kolay malzemeleri olan bir şeker hamuru tarifi yokmu biliyorsanız lütfen yazarmısınız ...teşekkürler

hanimiş dedi ki...

Merhaba,
Simdilik onerebilecegim, en iyi sonuc veren seker hamuru receteleri bunlar malesef. Malzemeler mi yoksa yapim asamalari mi size zor gorundu?

Adsız dedi ki...

merhaba ben canan kocaelinden daha öncede yazmıştım şeker hamuru yapmayı gerçekten çok istiyorum ama gilikozu birturlu bulamıyorum izmitte sormadıgım pastane kalmadı nerdeyse ama yardıncı olmuyorlar bizde gilikoz bulunmuyor diyorlar şeker hamurunuda şekerle yaptıklarını soyluyorlar aktarlarıda araştırıyorum yalnızca birtanesinde oldugunu ögrendim ama nezaman gitsem şuanda elimizde yok sonra gelin diyorlar 9 kasım buyuk oglumun dogum gunu ve ona araba figurlu yas pastayapmak istiyorum neyse bende kremayla suslerim başarılı olursam pastamın resmini yollarım size

hanimiş dedi ki...

Canan merhaba,
Bana hanimis@gmail.com dan ulaşabilir misin?

Adsız dedi ki...

hayirli günler
gecenlerde sizin tarife uyarak ilk seker hamurumu nihayet yaptim:D,ve sonuc cok güzeldi.
Gercekten cok zevkli bir ismis,ama ilk deneme icin biraz büyük boy bi pasta secmisim
simdi bneim sorum,gecen alman sitelerinde gezerken Fondant tarifi yani seker hamuru tarifi buldum,henüz denemedim ama malzemeleri cok basit
500gr pudra sekeri
3 kasik limon suyu
50 gr bitkisel yag
sizce bu tarif tutarmi???sitedeki yorumlarda herkes cok problemsiz bir hamur oldugunu ve güzel sekil verdigini söylüyolar??
ben denemeden siz bi deneseniz:-D

arzu

Adsız dedi ki...

merhaba bu kadar çeşitli ve aydınlatıcı bilgiyi bizimle paylaştıınız için çok teşekkürler.
be çok acemiyim bu konuda hemde çok çok. ama nette gezinirken gördüm ve biran önce şeker hamuru yapmak ve sevdiklerimle kendi süslediğim patları paylaşmak istiyorum. mersinde jelatin ve glikozu bulabileceğim bi adre varmı yoksa bende üm pastaneleri gezerek mi işe başlamalıyım? şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl,
Glıkoz yerine pastorize sıvı şeker olabilir mi?
Dün bir aktardan yaprak jelatin aldım..Bunu kullanmak sakıncalı mı,yoksa bitkisel jelatin mi bulmalıyım..Acil cevap alabilirsem çok makbule geçer..Sevgiler,Saygılar..

Adsız dedi ki...

Ayrıca;gıda kalemı bulamadım,şeker hamurunun üzerine toz gıda boyasını hafif sulandırıp ince bir fırça ile sürerek,kaş,göz,ağız,vs.yapabilir miyim? Çok teşekkürlar....

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba,
Eczaneden 100 gr.lık pakette toz glucose aldım.150 ml.su ile kaynatıp biraz kıvam kazandırdım bal kıvamında olmasa da yuğun bir şerbet kıvamı var, elimde kalan derişim ise 110ml.Bunu şeker hamuru için deneyeceğim sonuçlarından sizleri de haberdar ederim...Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabalar
Ben bodrumda oturuyorum ve pasta yapmayı çok seviyorum.Hamur işlerimde bir harikadır.Şeker hamuru ile çalışmayı çok istiyordum ama malzemeler konusunda burası çok kısır.En sonunda bir cesaret bir pastaneye sordum kendiniz yapabilirsiniz dedi ama cesaret edemem falan dedim aldım oradan bir 250 gr kadar :).Bu gün toba garret in verdiğiniz şeker hamuru tarifini yaptım ama tezgaha çok yapışıyordu bende elime mısır nişastası sürdüm ve tezgahada daha rahat çalıştım yanlız bu pudra şekerinin bu kadar fazla topaklanmış olması ve çok zor elenmesi normalmi acaba aslında celal ustanınkini kullandım ama internet üzerinden aldım direk celal ustanın kendi bayiisinden değil belkide üstüne öyle yazdılar herneyse şu an dinleniyor.Yılbaşında harika bir pasta yapıcam ve resmini çekicem kimbilir ilerde benimde bir blogum olur :)size çok teşekkür ederim.Gliserinsiz tek tarifi burada buldum.Esen Kalınız...

Adsız dedi ki...

Değerli Arkadaşlar,
Dün bahsetmiş olduğum,kendi çabalarımla elde ettiğim sıvı glikozu şeker hamurumda kullandım...Gayet işe yaradı.Ancak sakın ola ki Dr.Oetker pudra şekeri kullanmayasınız...Tecrübe ettim sonuç kötü oldu...Sevgiler...

Adsız dedi ki...

ben glukozu bulamadıgım ıcın sole bı tarıf buldum daha yapmadım ama glukoz yerıne bu tarıfı kullansam olurmuu ?
EVDE MISIR SURUBU (GLIKOZ) YAPIMIl
MALZEMELER
400 gr seker
240ml su
1 fiske tuz
YAPILISI
Seker ve suyu tencerede 5 dakika kaynatin. Kaynayan sekerli suyu ocaktan alin ve icine 1 fiske tuz ilave edin. Misir surubunuz kullanima hazir.
ısıl hanım bıde sunu sormak ıstıyorum benım aldıgım toz jelatın bıras sarımtırak renkte bu dogalmı ? ve glıserın eczaneden aldııgımız yag seklındekı glıserın dımı ? sorularımı cevaplarsanız benı cok mutlu edersınız

Adsız dedi ki...

tuğçe hanım gliserin eczanede satılanlardan ,yağ şeklinde olanlardan...jelatin için endişelenmeyin sarı yani kehribar renkte oluyor...

hanimiş dedi ki...

Merhaba Arzu,
Ilk denemende basarili olmana sevindim. Aslinda ilk etapta insaninin gozunun korktugu kadar zor degil seker hamuru yapmak. Senin Alman sitelerinde gordugun fondant tarifine gelince.. ayni senin yazdigin malzemelere glikoz ekleyerek de yaptigimiz bir hamur var ama bu sekilde nasil bir hamur olur bilemiyorum. denemek lazim. firsat bulur da denersem muhakkak yine buradan yazarim.

hanimiş dedi ki...

Nurcan merhaba,
Mersin'de nerede bulabilecegini bilmiyorum ama ise aktarlara sormakla baslayabilirsin. Toz jelatin bulamazsan yaprak jelatin de kullanabilirsin. Glikozu da az miktar baklavacilardan falan isteyebilirsin. Ya da bulamazsan haber ver bir şekilde sana yollamaya çalışırım.

hanimiş dedi ki...

Altınay acele cevap istemişsin ama anca yanıtlayabildim lutfen kusura bakma. Toz jelatin yerine yaprak kullanmakta sakinca yok. Glikoz yerine sivi seker ayni etkiyi yaratmaz. Mumkunse glikoz temin etmeye calis.

Gida kalemi yerine firca ile boyayi sulandirip kullanma fikri son derece dogru. Kimi zaman ben de bu yonteme basvuruyorum hatta firca ile yapmayi kalem ile yapmaya tercih ediyorum cogu zaman.

Glikozun sivi (bal gibi) olanini kullanmak daha yerinde. Ama sen toz haliyle de basarlili olmussun. Ben hic denemedim tecrubelerini bizimle paylastigin icin cok tesekkurler.

Yaptigin pastanin resmini yollamana cok memnun oldum. Tesekkur ederim. Gayet guzel olmus. Sonucta eldeki imkanlarla basardin, tebrik ederim. Ellerine saglik.

Ayrica tecrubelerini anlatmakla kalmayip diger yorum yazanlara da cevap verdigin icin tekrar tesekkurler..

Sevgiler, selamlar

hanimiş dedi ki...

Pudra sekeri merhaba,

Aldigin seker Celal Usta'nin sekeridir merak etme. Evet malzesef o seker nisasta icermedi icin cabuk nemleniyor ve elenmesi zor bir hal aliyor hatta zamanla taslasiyor. Bu sebeple tazeyken kullanmali ya da kullanmadan once mutfak robotunda bir sure dondurup, ince hale getirip sonra elenmeli.

Yilbasinda yaptigin pastayi cok merak ettim. Fotografini cekebildiysen hanimis@gmail.com adresine yollayabilir misin?

hanimiş dedi ki...

Tugce merak etme, jelatin ve gliserin konusunda yanlis bir durum yok.

Yazdigin ev yapimi glikoz tarifini biliyorum. Ben denemedim ama yakinen tanidigim birisi denedi hatta bir dergide ve kendi blogunda da yazdi. O iyi sonuc almis. Sen de deneyince tecrubelerini yazarsan glikoz bulamayan diger okuyucular icin de faydali olacaktir.

HADİYE dedi ki...

Merhaba Işıl Hanım,

Bende bloğunuzu imrenerek izleyenlerdenim ve sizi çok başarılı buluyorum.Yaklaşık bir yıldır şeker hamurlu pastaları inceliyorum ve yapmayı çok istiyorum.Henüz denemedim ama bloğunuzdaki şeker hamuru tarifleri beni yüreklendirdi.İlk fırsatta deneyeceğim.Ben ankaradan yazıyorum Sizi tanımak istiyorum hakkınızda daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz.?Tüm bilgiler ve emekleriniz için sağolun var olun.Sevgilerimle

capankizimutfakta dedi ki...

MERHABA, BEN ILK DEFA SEKER HAMURUNU KENDIM YAPTIM SIZIN SITEDEN ALDIGIM TARIFLE. TOBA GARRET'IN TARIFINI UYGULADIM VE SONUCUNDAN COK MEMNUN KALDIM, FAKAT SEKER HAMURUNU YAPMAK ONUNLA CALISMAKTAN DAHA ZORMUS. GALIBA ILK VE SON OLACAK, HAZIRLARINA CAN FEDA :)) TARIFI SITENIZDE YAYINLADIGINIZ ICIN TESEKKUR EDERIM, COK FAYDALI OLDU. EMEGINIZE SAGLIK...

hanimiş dedi ki...

Merhaba Hadiye,
Pek cok kimse sadece tarifi okuyarak seker hamuru yapti ve genelde basarili sonuclar elde etti. Gerekli malzemeleri bulduktan sonra inan hic zor degil. Simdiden kolay gelsin sana.

Beni daha fazla tanimak istedigini yazmissin. Yazilarimdan biraz fikir edinebilirsin belki ama ozellikle ogrenmek istedigin birsey var mi? Zira insanin kendini cumlelerle anlatmasi pek kolay degil.

Umran (dogru soyluyorum degil mi) merhaba, seker hamuru yapmak ilk basta zor gibi gelse de zamanla insan alisinca cok daha rahat oluyor hazir hamura nazaran. Ustune ustluk elde edilen kivam ile hazirlara nazaran cok daha kolay calisiliyor. Tadi da bence daha guzel. Ve son olarak raf omrunu uzatmak adina eklnen katki maddelerinden arinmis oluyor hamurunuz. Tum bunlari goz onune alinca ben herkese kendi hamurunu hazirlamasini oneriyorum. MINI-CATERING RIJNMOND isimli sitende seker hamurlu pastalar gordum. Onlari kendi hazirladigin ile mi yaptin yoksa hazir hamurla mi?

HADİYE dedi ki...

Işıl Hanım Merhaba yine ben,

Evet sizi tanımak istiyorum kaç yaşındasınız? ne iş yapıyorsunuz (pasta yapmak dışında) Evlimisiniz? nelerden hoşlanırsınız? bu kadar bilgiye nereden ulaştınız? Eğitiminiz nedir? Bende çalışan bir hanım olarak bu kadar işi yapmaya nasıl vakit bulduğunuzu merak ettim.Ben sabah 6.30 da kalkıp hazırlanıp işe giden ve 1945 den önce eve gelemeyen biri olarak kendimi zaman fakiri görüyorum. Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ben fransada oturuyorum ve pasta tarifinizdeki cogunlukla glikoz ,jelatin ,ve gliserin var bizim burada o tur seylerden var ama yenilmiyor yani domuz yagi var ve biz bunlarin yuzunden o 3 seyden alamiyoruz siz nerden aliyorsunuz diye soracaktim ?

hanimis dedi ki...

Hadiye, 28 yaşındayım, bekarım. İşletme mezunuyum. En sevdiğim şeyi sormuşsunuz: pasta yapmak. İşimi sormuşsunuz o da pasta yapmak. Bu konunun okulunu okumadım ama kendi kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu konuda uzman kimi ustalarla birlikte çalışma imkanım oldu. Bir nevi alaylıyım yani. Sizin çalışma koşullarınız biraz ağırmış, vakit bulamamakta haklısınız. Ama pasta yapmak da bir nevi dinlence olabiliyor pek çokları için. Umarım sen de sevdiğin şeyleri yapmak için yeterli zamanı bulabilirsin yakında. Umarım sorularını biraz olsun yanıtlayabilmişimdir.

Fransa'dan yazan kişi (bu şekilde hitap ettim ama keşke isminizi de yazsaydınız) aslında bu saydığınız malzemeler pasta yapımı için değil şeker hamuru hazırlamak için gerekli. Siz muhakkak şeker hamuru ile pasta kaplamak istiyorsanız o zaman gliserin ve glikoz konusunda içiniz rahat olsun onlarda domuz yağı olması mümkün değil. Ama jelatin konusunda birşey diyemem. Jelatinsiz şeker hamuru hazırlamak iyi sonuç vermeyecektir. Domuz yağı içermeyenlerini araştırmanızda fayda var, muhakkak vardır ama nerelerden temin edebileceğinizi yine ancak araştırıp siz öğrenebilirsiniz.. Ama bulamazsanız da mesela belki hazır marzipan kullanarak da benzer süslemeler yapabilmek mümkün. Ben pek yardımcı olamadım ama belki Fransa'da yaşayan başka birileri okur ve size en azından yol gösterebilir. Yazmanıza memnun oldum. Biz Türkiye'de özellikle İstanbul'da bu ürünleri artık rahatlıkla bulabiliyoruz çeşitli merkezlerden. İstanbul dışında olanlar da internet yoluyla temin edebiliyor. Ama yurtdışındaki tedarikçiler hakkında malesef bilgim yok.

Unknown dedi ki...

Işıl merhaba. Şeker Hamuru tariflerinden çok yararlanıyorum. Bu kadar ayrıntılı yazdığın için teşekkürler. Benim bir soru(nu)m var. Şeker hamurunun çalışırken ellerime yapışmasını nasıl önleyebilirim. Bir figür yapıp bir el yıkamak (evet temizlik güzel ama) gerçekten oyalıyor. Yardımcı olursan çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Hülya..

hanimis dedi ki...

Merhaba Hülya,
Faydali olabiliyorsa yazdiklarim ne mutlu bana.. Ele yapismamasi icin en guzel yontem ellerini nisastlaman. Ama bazen nisasta fazla geldiginde hamurda catlamalar yapabiliyor. Ya da detaylar uzerinden nisasta tozlarini temizlemek zor olabiliyor. Minik detaylarda (cicek yapimi, yuz yapimi gibi) avuclarini ve parmaklarini yaglamak da iyi bir cozum olabilir. O zaman bu yapisma sorunundan kurtulmus olacaksin. Selamlar

Adsız dedi ki...

selam
aslinda ben fransadan yazan arkadasa gelatine hakkindakini sorusuna yardimci olacaktim
gelatine bende kullanmiyorum,ama agar agar diye bitkisel bi ürün var
netten simdi baktim fransadada varmis
yani sorunsuz bulabilecegini düsünüyorum
ama glikoz ve gliserinde domuzla ilgili yada hayvansal bi madde kesinlikle yok
herkese bol pastali günler
Arzu

egeli dedi ki...

MERHABA,BEN FRANSADAN YAZAN ARKADAŞA SESLENİYORUM.PARİSTE YAŞIYORSA ''BELLEVİLLE'' SEMTİNDE DÜNYA KADAR ÇİN MARKETLERİ VAR VE ORADA AGAR AGAR (YANİ BİTKİSEL JELATİN)BULABİLİR.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Hollandadan semra. Isil hanim, yapilan pastalar bi harika ellerinize saglik, cok guzel olmuslar. Seker hamurundan yapilan pastalar benimde cok hosuma gidiyor. Bende uzun suredir arastirma yapiyorum, ancak glikoz, glyserin ve gida boyalari malzemelerini bulamiyordum. Sonunda aramam sonuc verdi, eger hollandada bu islerle ugrasmak isteyen arkadaslar varsa "maak je taart" sitesinde bu malzemeleri siparis edebilirler.Genis capida her turlu malzeme bulunuyor pasta yapimi icin bu sitede. Sadece bitkisel gelatini daha bulamadim eger bilen arkadalar varsa yazsinlar lutfen.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Arzu ve Egeli, teşekkür ederim bilgi desteğiniz için. Avrupa'da yaşayanların agar agara nispeten kolay ulaşabildiğini sanıyordum ben de. Sayenizde tastiklenmiş oldu, sağolun.

Semra güzel sözlerin için teşekkür ederim. Malzemeleri tamamlayınca çok güzel pastalar yapacağına eminim. Hollanda'da yaşayan ve şeker hamuru malzemeleri temininde zorluk yaşayan olursa verdiğin adres çok makbule geçecektir. Teşekkürler paylaşımın için.

Adsız dedi ki...

oncelikle merhaba.ben birseyi merak ettim glikoz ve gliserini aktarlardan bulabiliriz oyle degilmi

hanimiş dedi ki...

İstanbul'da olanlar gerekli olan tüm malzmeleri pasta malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirler. Ama İstanbul dışında olanlar (her zaman bulunamayabilinmekle birlikte) jelatini aktarlardan, gliserini eczanalerden, glikoz şurubunu ise baklavacı, pastane vs.. gibi bu malzemeyi kullanan yerlerden sorabilirler.

Adsız dedi ki...

merhaba ben nevinn size almanyada yaziyorum ben trnin yas pastasini cok seviyorumm hos sevilmeyecek gibi degil:) burada her magzemeyi bulamiyorum bulsamda icinde domuz urunler oluyo sizden rica kolay ve guzel yas pasta tarifi verirmisinizz lutfenn

Adsız dedi ki...

ssllm yine benn nevinn oyun hamuruna gida boyam yok ve almanyada nerde bulacagimida bilmiyyorumm renk verecek baska bisey tavsiye edebilirmisiniz lutfenn

Adsız dedi ki...

ben şeker hamuru modelleme işine yeni merak sardım ve şuan oyun hamuru ile çalışmlar yapıyorum bu konuda kursda almak istiyorum bana yol göstericek birinr istiyorum bana yardımcı olursan sevinirim bu arada ellerine sağlıkkkkk

hanimiş dedi ki...

Merhaba Nevin,
Arşiv bölümünden pek çok kek ve krema tarifine ulaşabilirsin. Malzemelerini kolay temin edebileceğin ve gözüne güzel görünenleri denemeni öneririm. Gıda boyasi bulabilirsin aslında Almanya'da. Ben doğal renklendirme yöntemleri denerken zaman zaman çeşitli meyveleri denedim. Ama çok memnun kaldigimi söylemem ama çok mecbur kaldıysan mesela kako ile kahverengi, frambuaz veya böğürtlenin suyu ile de pembe renk elde edebilirsin. Ama meyvenin suyunu eklemek çok riskli çünkü şeker hamurunun kimyasını bozuyor.

Pasthane merhaba,
Şeker hamuru ile çalışmak son derece keyifli bir uğraş. Sanıyrum ki sen de çok seveceksin. Biz Beşiktaş Bakeshop'ta çeşitli atölye çalışmaları düzenliyoruz bu konuda. Arzu edersen 212) 327 23 63 nolu telefondan bilgi alabilirsin.

pastamimarı dedi ki...

asd

pastamimarı dedi ki...

Merhaba Işıl hanım,
Öncelikle şu 'asd' yazısı için üzgünüm yanlışlıkla oldu.
Çalışmalarınızı zevle takip ediyorum hepsi harika.
bende yaklaşık 5-6 aydır bu şeker hamurundan yapılan pastalarla ilgileniyorum. Aslında mimarım. Küçük bi oğlum var onun bakımı için uzun bi süreden beri çalışmıyorum. Akarada yaşıyorum. bende hobimden para kazanabilirmiyim acaba diye düşünüyorum şimdilerde.Gerçi Ankara'da internette sipariş üzerine bu iş nasıl olur bilemiyorum ama denemek istiyorum.
Bilmediğim o kadar çok şey varki bu yüzden sizden bazı konularda yardım almak isterim umarım bana ayıracağınız zamanınız vardır.
Şimdiden teşekkür ederim.
Sizde benim bloguma girip pastalarım hakkında yorum yazarsanız çok sevinirim.

Adsız dedi ki...

merhaba sitenize yeni girdim.çok güzel pastaya bende meraklıyım.şeker hamurunu araştirıyorum.ben gaziantepliyim güzel yemeklerimiz var .küçük ev yemekevi açmak istiyorum.araştırmadayım.isim arıyorum.

hanimiş dedi ki...

Merhaba,
şeker hamuru ile ilgili sormak isitedikleriniz olursa seve seve cevaplarım elimden geldiğince. Ne güzel yeni bir yer açmayı düşünüyormuşsunuz. Hayırlı uğurlu olsun şimdiden. Antep'e selamlar

hanimiş dedi ki...

Ayöa Hanim merhaba,
Pek tabii elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım size. Bloğunuzun adını yazmamışsınız o nedenle ziyaret edemedim sizi. Lütfen adresini yazın ki görebilelim yaptıklarınızı. Selamlar

Adsız dedi ki...

ben aynur izmir de yaşıyorum .Ben oyun hamurunu merak ettim ,2kaşık su ile ne kadar hamur olurki yada benmi yanlış anladım. Pasta işiyle uğraşmayı çok istiyorum izmir de malesef kurs yok ist. gelirsem size mutlaka uğrayacağım. Lütfen oyun hamurunun içine 2kaşık sudan başka su ilave ediliyormu cevap verirseniz çok sevinirim.

hanimis dedi ki...

Merhaba Aynur Hn,
Oyun hamuru tarifi adı üzerinde oyun hamuru yapmak için. Yani pastayı kaplamak ya da yenilebilir süsler yapmak için değil. Belki denemeler yapmak, kendi el becerinizi geliştirmek ya da pastanızın üzerine yenmemek üzere çiçekler vs modeller koyabilmek için. bu nedenle çok az bir miktar içindir o reçete. Su miktarı budur. arzu ederseniz diğer malzemelerle birlikte orantılı bir şekilde miktarı arttırabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

merhabalar ben hülyanın glikozsuz şeker hamuru tarifini denedim 2 yemek kaşığı suya az gıda boyası 1 yemek kaşığı nişasta fındık kadar tereyağı pişir kaynat soğut 1 yemek kaşığı saha nişasta ewet bu tarifi aynen uyguladım sadece boya katmadım deneme amaçlı oldığı için bir tane gül yaptım çabuk çatlayan parçalanan bişi oldu kaplama yapılmaz tadıda çok kötü ama gülüm güzel oldu ama yenmez tereyağı yerine margarin daha iyi olur gibi çünkü tereyağı çok kokuyor tadını ağırlaştırıyor ben ztn yemedim sadece ucundan tadına baktım ama süs için kolay bi tarif beş dk da hazır
not:mısır nişastası kullandım

Adsız dedi ki...

merhabalar benim 2 hafta sonra beni oplumun doğum günü var ben ona kendim pasta yapmak istiyorum şeker hamurunu kullanmak istiyorum kolay bir tarife bulamadım vede daha doğrusu anlamadım 3 katlı bir pasta yapmak istiyorum mavi renkli bunları nerden bulabilirim bana yardımcı olursanız sevinirimşimdiden ilginize tşk. edrim

hanimiş dedi ki...

Merhaba Nazlı Hn ne iyi olmus da paylasmissiniz tecrubenizi. Evet aynen oyle. Catlayan bir hamur olacaktir. Ufak detaylar yapmaya yarar. adi ustunde oyun hamurudur bu ve yemek icin degil el becerilerini gelistirmek amacli hazirlayabileceginiz pratik bir oneridir.

Gulcan Hn oglunuzun dogumgununu simdiden tebrik ederim. Seker hamuru tarifleri uc asagi bes yukari standarttir ve aslinda kolay hazirlanan bir hamur olmasinin yaninda malzemelerinin farkli olmasi ve kimi zaman zor bulunmasi sebebiyle biraz zahmetli gorunmus olabilir size. Hazir seker hamuru kullanabilirsiniz. Gerek hazir haldeki hamuru gerekse hamuru kendiniz yapmaniz icin gereken malzemeleri buradan veya buradan bulabilirsiniz.

pastamimarı dedi ki...

http://pastamimari.blogspot.com/ işte adresim yorumlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler

pastamimarı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
yaseminsakin dedi ki...

merhaba Isıl,
sıcak gunlerde seker hamurlu pasta nasıl muhafaza edilir,mesela birgün önce yapılsa... Yardımcı olursanız cok sevinirim ,yasemin

Adsız dedi ki...

Ayca Hanim siteniz ve pastalariniz gayet ozenli ve guzel. Ellerinize saglik.

Yasemin seker hamuru pasta icin her mevsim unutulmamasi gereken ilk seylerden biri alt katina surdugumuz astar kremanin ganaj gibi yagli krema gibi kolay erimeyecek ve seker hamurunu da eritmeyecek bir krema olmasi. Onun disinda tabii buzdolabinda muhafaza edin muhakkak yaz gunlerinde pastalarinizi. Tarif icindeki gliserini yaz mevsiminde eklemezseniz erime problemini azaltmis olursunuz. Ayrica servise yakin zamanda bitirirseniz pastanizi olabilecek tum aksilikleri de bertaraf etmis olursunuz. Umarim yardimci olabilmisimdir. Selamlar..

yaseminsakin dedi ki...

merhaba Isıl
Cevabınız için çok tesekkür ederim(hemde bu kadar hızla:) )Ben Bursa'da yasıyorum .Sizlerin yaptığı muhteşem pastaları gördükçe pastacılık işine ucundan kıyısından bulaştım:).Cumartesi gününe ilk siparis pastamı yapacağım,yorum gönderme saatine bakarsanızda ne kadar heyacanlı oldugumu anlarsınız:).teslımden önce bitirmek istediğimden bu telasım :( İmkanım olsada sizlerden eğitim alabilseydim,:(

Adsız dedi ki...

merhaba ışıl
şeker hamurunu 3-4 gündür araştırıyorum.bu site de bu anlamda harika olmuş.c.tesi eşimin doğum günü.bana en yakın pasta malzemesi satan yer eminönü ve orası bile uzak:( bugün pastaneye sordum,pastaneler artık jelatin değil jöle kullanıyor bulamazsınız dedi.bana pek inandırıcı gelmedi ama napalım...gıda boyası da bulamadım.hava sıcak olduğu için gliserin kullanmayayım mı?yani hamur böyle de olur mu?gliserin ve glikozu eczanaeden alabildim.gıda boyası ve jelatin kaldı.umarım bulabilirim.
bu site için de ellerine sağlık ve teşşekürler.

hanimis dedi ki...

Merhaba Aybuke, esinin dogumgununu simdiden tebrik ederim. evet cok sicaklarda gliserin kullanmamanizi oneriyorum. eczaneden aldiginiz glikoz da umarim sivi formda olandir. cunku bizim kullandigimiz ivi formda olan glikoz genelde eczanede bulunmaz. onlar size toz halini vermis olabilirler ki o da isinize yaramaz. eger eminonune gitme imkaniniz olmayacaksa www.pastamalzemeleri.com veya www.bakeshop.com.tr adreslerini ziyaret edip telefon ile veya online da istediklerinizi siparis edebilirsiniz. bir inceleyin isterseniz. selamlar, isil

Adsız dedi ki...

ışıl sorumu cevapladığın için çok teşekkür ederim.siteler de gerçekten yararlı oldu teşekkürler beşiktaştakiyle yarın irtibata geçicem.pastanın üzerine ve etrafına da kremayı sürüp dolapta bekletip şeker hamurunu öyle yayıyoruz değil mi?peki mesela krema çikolatalı olup şeker hamurunun beyaz olmasında falan sakınca var mı?bir gün önceden pastayı kremasıyla yapıp buzdolabına koysam,şeker hamurunu da 1 gün önceden yapıp ertesi gün pastayı bitirsem sorun olmaz değil mi?peki bu hamuru kurabiyelere de kolayca uygulayabilir miyim?çok soru sordum gerçekten teşekkürler:)

hanimiş dedi ki...

Evet Aybüke,
Pastanın üzerine ve etrafına da kremayı sürüp dolapta bekletip şeker hamurunu öyle kaplıyoruzz. ama burada önemli olan kremanın su salmayan, donan bir krema olması. Ganaş gibi ya da yağlı krema gibi. kremanın çikolatalı olması şeker hamurunun beyaz olması problem değil. Rengini belli etmez merak etme. Ama hepten kağıt gibi incecik açmamalısın. Tabii aynı işlemi kurabiyelerde de yapabilirsin. Bu sefer krema yerine azıcık bal sürebilirsin kurabiye ile hamur arasına.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Aybüke, beğenmenize sevindim. Aslında ben bu kurabiyeyi tereyağı ile yapıyorum. İlk denemelerde margarin kullanmıştım burada da öyle yer almış. Tereyağı ile çok daha iyi sonuç alırsın.

Adsız dedi ki...

Merhaba, sizden bir konuda yardımlarınız bekliyorum. cuma günü 1 senemiz doluyo ve ben erkek arkadaşıma kalp şeklinde pasta yapmak istiyorum.üzerini beyaz şeker hamuru ile kaplayıp kırmızı kalpler ile süslemek veya üzerine kırmızı şeker hamuru ile yazı yazmak istiyorum.hiç pasta yapmadığım için nasıl yapmam gerektiğini bilmiyorum. ayrıca şeker hamuru malzemelerini nerden bulabilirim? ımm bi de beyaz şeker hamuru elde etmek içinde gıda boyası kullanmam gerekiyor mu? lütfeen bana yardımcı olabilir misiniz??

Ümran

hanimis dedi ki...

Merhaba,
Yıldönümünüzü tebrik ederim. Simdiye kadar hic pasta yapmadiysaniz bence once biraz kek ve krema denemeleri yapin. Guzel bir pasta olduguna kanaat getirince susleme kismina gecebilirsiniz. Seker hamurunu kendiniz yapmak konusunda israrliysaniz gerekli malzemeleri temin edin oncelikle. Ama henuz bu konuda cok acemi oldugunuz icin size onerim ilk denemenizde hazir hamur kullanin. Hazir hamuru nerelerden bulabilirsiniz, yazmis oldugunuz maile cevaben yolladim az evvel.
Seker hamuru zaten beyaz oldugu icin yeniden boya kullanmaniza gerek yok.

Adsız dedi ki...

iyi günler
ben diğdem okulöncesi öğretmenliğinde okuyorum ve saatle ilgili bir etkinlik yapmam gerekiyor. Etkinlik olarak şeker hamurundan saatlerle süslü bir pasta yapmak istiyorum. ama okadar çok şeker hamuru tarifi varki hangisini yapacağımı şaşırdım. mesela pastayı kapladığım hamurla saatleride yapabilirmiyim? yada saatleri başka hamurdan yapmammı gerekiyor?bana hangi şeker hamuru tarifini öneriyorsunuz? yardım ederseniz çok sevinirim. şimdiden çok teşekkürler..

hanimis dedi ki...

Merhaba Digdem, etkinlik icin bence harika bir konu ve malzeme secmissin. hanimis@gmail.com adresime mail atarsan, ben de sana bu konuda fikir verecek fotograflar vs.. yollamak ve sorularini daha detayli yanitlamak isterim. Umarim gec kalmamisizdir. Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba ben hulya herkesin bayramini kutlarim hanimis hanim sizden bi konuda yardim istiyorum yardimci olursaniz sevinirim ben seker hamuru yapmaya basladim tabi sizin mukemmel pastalarinizi gordukten sonra hayran kaldim tebrik ederim gercekten zor is. evet soruma doniyim ben almanyada yasiyorum gliserini agar agar i buldum glikozu bulamadigim icin kendim yaptim ama bugday nisastasi kullandim oyle bal kivaminda olmadi emel basdoganin tarifini denedim 500gr pudra sekeri yetti bana yanliz hamuru yogururken sertlemeye baslayinca hamurum dagiliyo jilatinleyip sakliyorum ertesi gun kullanmak icin ama ertesi gunde kullanmasi zor oluyo cunku tamamem dagiliyo ve gida boyasi surdugumde yapismaya basliyo ama bi turlu istedigim renk olmuyo nerdeyse yarim tup sari boya kullandim banamisin demedi hala yapisiyodu bende yagli kagit arasina koyarak actim kurumustu cok zorlandim hep yirtildi kaplayamadim bile pastayi 1 haftadir 7. denemem bi turlu yapamiyorum lutfen yardimci olun cevabinizi bekliyorum tesekkurler

Adsız dedi ki...

tekrar benim hulya bi yanlislik yapmisim bugday nisastasi kullandim demisim glikozu yaparken afedersiniz nolmal seker bi fiske tuz ve su ile yaptim ama sekerimi az koydum bilemiyorum bal kivaminda olmadi diger soylediklerim hakkinda yardim almak istiyorum birde ozur dileyerek soruyorum ben bu kesirlerden anlamiyorum 15 ml 1/2 1/3 bunlari kasikla bardakla soylerimisiniz tartimda yok goz karari yapiyorum cevap bekliyorum tesekkurler

sibellebutikpasta dedi ki...

Sevgili Işıl faydalı ve açıklayıcı paylaşımların için çok teşekkürler

hanimis dedi ki...

Teşekkürler Sibel, faydalı olabiliyorsa tariflerim ne mutlu bana..

hanimiş dedi ki...

Merhaba Hülya,
Geç yanıt verdim lütfen kusura bakma. Tüm bu yaşadığın sorunlar tamamen glikozdan kaynaklaniyor. Bahsettiğin gibi kendi yaptigin glikoz ile olmaz. Zira seker hamurunun 3 temel malzemesi vardir. Pudra sekeri, jelatin ve glikoz. Bunlar dogru kullanilmadigi takdirde ne yaparsan yap kivami tutturamazsin. Seker hamuru cok ince ve nisastasiz olmali. Jelatin hayvansal ve toz formda olursa iyi olur. Glikoz ise muhakkak bal kivaminda olmali. Ev yapimi ile basaramazsin. Bu resimdekigibi bir urun bulmalisin orada. Glikoz ismi ile bulamiyorsan "misir surubu" "corn syrup" diye ara..

Dogru malzemeleri temin ettikten sonra kullanman gereken oranlar soyle: 4 kasik su icinde 1 kasik jelatini erit. Benmari uzerinde azicik isit daha sonra 8 kasik glikozu ekle.. iyice sivi kivama gelince benmariden al ve yavas yavas sekeri ekleyerek yogur. Gliserin, aroma veya renklendirisi katacaksan onlari da sivi formdayken ekle.

Umarim glikoz bulabilirsin.. Selamlar
Isil

Adsız dedi ki...

Tesekkurederim sorularima cevap verip beni aydinlattigin icin ayrica resimli olarak gostermen benim icin daha iyi oldu, ve isminin corn syrup oldugunu soyledigin icin de tesekkurler. Bu sekilde aramaya devam edicem onerilerin icin sagol, basarilarilarin devamini dilerim isilcim (umarim isilcigim dememde bi sakinca yoktur) sevgilerimle; Hülya

Adsız dedi ki...

meraba benim ismim müşerref
ben bişi sormak istiyorum yılbaşı yaklaşıyor ve dr oetker in meyve sos unun şeker hamuru gibi yapıp nişasta ve pudra şekeri ekleyerek pastanın üstü kaplana bilirmi yada kırmızı yuvarlak şeker hamuru nasıl yapılabilir bir pastayı kaplıycak şekilde lütfen yardımcı olabilirmisiniz mail adresim muserref.demir@hotmail.com

hanimis dedi ki...

Umarım bulabilirsin Hülya, kolaylıklar dilerim.

Merhaba Müşerref, bahsettiğin gibi bir yöntemi ben hiç denemedim. Ama sanıyorum ki o sosun içeriğinde jelatin vs vardır belki hamurumsu birşey elde edebilirsin ama pişmesi gerek bir ürün müdür veya kaplamaya uygun elastik bir hamur elde eder misin bilemiyorum. Ben hiç denemedim, bu tür bir denemesi olana da rastlamadım. Belki sen kolay bir yöntem keşfeder bizimle de paylaşırsın.

Ama olmazsa hazır şeker hamuru alabilirsin. Piyasada hem beyaz renkte hem de istediğin gibi kırmızı renkte bulabilmen mümkün. Ya da burada yazan tarifler ile kendi hamurunu da yapabilir daha sonra jel gıda boyası ile onu renklendirebilirsin.

Adsız dedi ki...

tekrar merhaba ben hülya isilcim gecenlerde soyledigin glikozu bulabildim sayende yardimci oldugun icin cok tesekkur ederim sana bende senin bana yardimci oldugun gibi yurtdisinda yasayan arkadaslara, yardimci olmak istiyorum. ben almanya'da yasiyorum uzun zamandir seker hamuru yapmak istedim ama bi turlu malzemeleri bulamadim daha sonradan arastirdim tabi sagolsun hanimis'inde katkilari var, benim malzemeleri buldugum yerleri soyliyim belki benim gibi merak eden arkadaslara yardimci olurum. jelatin: genelde domuz yagi kullanilan jelatinin sigir la yapilani bulamadigim icin bitkisel jelatini buldum adi,agar agar edeka,rewe .. gibi yerlerde bulabilirsiniz.gliserin: apotheke'lerden temin edebilirsiniz. glikoz: glycosesirup olarak bäckerei'larda bulabilirsiniz yada internetten siparis verebilirsiniz. yardimci olabilirsem ne mutlu bana iyi aksamlar dilerim.

gozdesa dedi ki...

ışıl hanım merhaba,
bütün internette şeker hamuruyla ilgili bilgi aradım hiç bi yerde bukadar güzel ve çeşitli anlatılmış bi tarif bulamadım.
artık umudumu kesmişken şans eseri karşıma çıkmış olmanız beni çok sevindirdi.
ben c.tesi günü için erkek arkadaşımın doğum gününe süpriz bir pasta hazırlamak istiyorum.
daha önceden böyle bi tecrübem hatta pasta yapmak gibi bi deneyimim olmadığı için ilk olarak tek kişilik yuvarlak pastalardan yapmayı düşünüyorum.
pandispanya tarifinizdeki miktardan kaç tane çıkıyosa (3-4) okadar yapıcam.
jelatin olarak markette jel bulabildim. sanıyorum jöle tarzı bişey. içindekiler kısmında sığın jelatini yazdığını görünce hemen aldım. inş. o olur.
gliserinde bulabiliyorum fakat glikoz bulamadım.
fazlada zamanım kalmadığı için glikoz arayışına giremiyorum.
bunun için tarifleriniz arasında rose levy beranbaum'un tarifi dikkatmi çekti. ne glikoz var ne de gliserin.
ama süslemede kullanıldığını yazmışsınız.
peki bunu kaplama olarakta kullanabiliyomuyuz? yani donduktan sonra sert bi tabaka şeklinde pastanın tadını kötü yapma gibi bi ihtimali yoktur inş.
birde pandispanyanın içine konulan sıvı vanilya bulamadım. onun için ne önerirsiniz?
pandispanyanın arasına muz koymamızın çikolatalıya nazaran kötü bi tadı olmaz umarım.
yardımlarınızı bekliyorum.
şimdiden teşekkür ederim...

hanimiş dedi ki...

Gözde Hanim merhaba, oncelikle tesekkur ederim, cok mutlu oluyorum faydali birsey yapabiliyorsam. Sirasiyla cevaplamaya calisayim sorularinizi:
- Erkek arkadasinizi yeni yasini tebrik ederim. umarim yanitlamakta gecikmemisimdir sizi.
-bence minik minik pastalar yapmaktansa bir tane kucuk pasta yapmak daha kolay olacaktir sizin icin (mesela 18cm capli gibi) tek tek daha ugrastirici olur.
-marketten buldugunu jelatin toz formda mi? sigir jelatini ise dogru urundur saniyorum.
-gliserin cok da sart degil ama glikoz cok onemli. eger yemek icin, kaplamak icin kullanacaksaniz seker hamuru glikozsuz olmaz.nerede yasiyorsunuz? belki nasil temin edebileceginiz konusunda yardimci olabilirim.
-sivi vanilya yerine vanilin sekeri kullanailirsiniz. ya da 1 limonun kabuklarinin rendesi ile yapin cok lezzetli olacaktir.
-pandispanya katlarinizin arasina krema ve dilediginiz dolgu malzemesi kullanabilrisiniz. muz gayet guzel bir secim bence, tamamen sizin damak czevkinize kalmis..
kolayliklar dilerim, simdiden ellerinize saglik
-

gozdesa dedi ki...

:) Işıl Hanım merhaba,
öncelikle cewabınız için çook teşekkür ederim.
geçtiğimiz cuma işten izin alarak glikoz arayışına girdim çarşıda we yalwar yakar bi tatlıcıdan bi kawanoz kadar temin edebildim.
emel başdoğanın tarifini göre hazırlamaya çalıştım şeker hamurunu ama sanıorum bi yerlerde yanlışlık yapmış olucam die düşünüyorum çüünkü olmadı :(
çok katı oldu
baya bi yuğurduktan sonra toparlandı gibi
bi miktarına aktardan aldığım 1tatlı kaşığı kırmızı gıda boyasından bir miktar ekledim fakat iyi sonuç alamayınca bi miktar bi miktar derken hepsini ekledim.
daha sonra yuwarlak dilim pastalardan biraz daha büyükçe yaptığım pandispanya pastanın kaplaması için açtım kapladım
çok ince açmış olduğumdan olsa gerek çatlamalar oldu
o günde oruçlu olduuğumdan hamuru tatma fırsatım olmamıştı
akşam tattığımda hamurun boyadan dolayı çok acı olduğunu farkettim :)
onu pastanın üzerinden çıkarıp tekrar elimde kalan beyaz hamurla bi kaplama yaptım
pastanın üzerinde yok edemediğim kırmızı boya birikintileri sabah kalktığımda kabus gibi beyaz hamurun altından bana sırıtıyolardı :)
ilk defa giriştiğim bu çalışmam tarihe karışırken bidaha yapmamaya karar werdim :)

bu çalışma sürecinde bilgilerinizle yanımda olduğunuz için tekrar tekrar teşekkür ederim :)

başka bi tarifte görüşmek ümidi ile..

Adsız dedi ki...

ayrıca çok teşekkür ederim.merhaba ben birsen,d.bakırdan merak edip şeker hamuru yapmaya karar verdim tarifinizi uyguladım.hamur sert ama yoğurdukça elime yapışması normal mi şuan dinlendiriyorum tezgahta hamuru açarken nişasta kullanmam gerekiyor mu?eğer olursa oğluma süngerbob kurabiyelerinden yapıcam size haber veririm güzel olursa

hanimis dedi ki...

Merhaba Birsen Hn,
Malzemeleri temin edebildiyseniz ne mutlu.. Eger dogu malzemeler ile yaptiysanizbu ele yapisma meselesinin tek bir aciklamasi var. O da hamurun yogurdukca ellerinizini isisiyla erimesi. Ellerinize birazcik nisasta ya da margarin surerek yogurmaya hamuru calistirip acilabilir (cocuklarin oyun hamuru gibi) bir kivama getirmeniz gerek. Daha sonra tezgaha biraz misir nisastasi dokerek hamurunuzu acabilirsiniz. Fotografini cekebilirseniz cok mutlu olurum gondermenize, gormek isterim. Selamlar

esra dedi ki...

Merhabalar,
Sitenizdeki bilgiler çok güzel, bende bir pasta sever olarak büyük bir hevesle yaptığım şeker hamurunu sanırım ziyan ettim.Hamurum esnek olmadı elime aldığımda dağılıyor nerede yanlış yapmış olabilirim?Düzeltmek adına yapılabilinecek birşey var mı yoksa çöpe mi atayım!Şimdiden teşekkür ederim,sevgilerimle.

hanimiş dedi ki...

Esra Hanim size yardımcı olabilmem için hangi malzemeleri kullandığınızı, hangi süreçlerden geçerek hamuru hazırladığınızı öğrenmem gerek. Ama dağılan bir hamuru toparlamak çok kolay değil. Elinize biraz margarin alarak hızlı hızlı tekrar yoğurmayı deneyin. Yine olmuyorsa belki birkaç saniye mikrodalgada yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Ama zannediyorum ki yanlış malzeme kullanımı ya da yapım sırasında izlediğiniz yanlış yollar olmalı ki bunların dönüşü malzesef pek olmuyor.

Adsız dedi ki...

şeker hamurundan yapılan süsler ne zamana kadar saklanır ne zaman kadar bekletilmektedir ?????

Adsız dedi ki...

arkadaşlar şeker hamurundan yapılan süsler ne zamana kadar saklanır

hanimiş dedi ki...

Seker hamuru kullanarak yaptiginz susler (mesela cicek veya figur gibi..) aylarca hatta yillarca saklanabilir. Toz almayacak sekilde kapali bir kutuya koyarsaniz renkleri de solmaz. Seker hamurunu sevmemizin bir diger nedeni de bu suslerin dayanikliligi :) sertlesirler ama bu bazi durumlarda zaten tercih edilir bir durum.

Adsız dedi ki...

Merhaba. Benim sorum zamanlamayla ilgili olacak. Pastanın hazır hale getirilmesi yeneceği gün mü olmalı? Şeker hamuruyla kaplı bir pasta nerede saklanmalı ve ne kadar süreyle acaba? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler....

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl Hanım,

Toba Garret in tarifini denedim geçen hafta. Tarifi aynen uyguladım. Sadece pudra şekerini 850 gr. kullandım. İyice sarıp buzdolabına attım. Hafta sonu çıkarıp denemek istedim. İlk şeker hamuru denemem. Acayip sertleşmişti. Elimle yumuşatmam mümkün olmadı. Biraz fırına attım. Hafif yumuşadı ama genede açabilmek için çok güç harcamam gerekti. Hala omuzlarım ağrıyor. Çokta ince açamadım. Verdiğiniz ölçüyle 26 cm. lik bir pastayı kaplayabildim. Acaba hep böyle yorucumudur yoksa ben mi bir yerlerde hata yaptım. Hep böyle olacaksa bir daha şeker hamuruna elimi sürmem sanırım.

hanimiş dedi ki...

Mumkunse pastanizi yenecegi gunun sabahi kaplayin. Seker hamuru nazlidir, her krema ile iyi anlasamaz, ustune ustluk buzdolabini da pek sevmez. Herhangi bir talihsizlik yasmamamk icin son dakika suslerseniz daha iyi. Ama oncesinde dekore etmeniz gerekiyorsa elbette buzdolabinda muhafaza etmeli.

hanimiş dedi ki...

Fatos Hn merhabalar,
Seker hamuru oda isisinda saklanir ve hava ile temasi minimum olmalidir. Bu nedenle en azi 2 kar strec filme sarip rutubetsiz bir yerde (buzdolabi asla olmaz) muhafaza etmeliydiniz. Sanirim problem bundan kaynaklaniyor. yoksa bahsettiginiz kadar yorucu degil normalde :)

Adsız dedi ki...

ben sewgililer günü için kurabiye yapıcam we üstünü şeker hamuruyla kaplamak istedim.tariflerinze baktım dün akşam we bugün glikozu zarzor buldum.ben tarifi 1 yumurta akı glikoz ve 500gram pudra şekeri diye okumuştum we galıba burdayıdı.ama bulamadım onun bana yaplışını yazarmısınız lütfen çok acil=( pelin=)

Adsız dedi ki...

bu şeker hamuru pişirilmıyor dimi? pişirilen pastanın üstüne çarşaf gibi seriliyor mu?

Adsız dedi ki...

https://magaza.hammaddeler.com/index.php?do=catalog/show2&p=8

İncelemenizi tavsiye ederim.Pasta ile ilgili geniş bir ürün profiline sahip

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Yumurta aki ile yapilan bir hamur tarifi var. Ama yenilbeilir bir hamur degil. sadece dekor amacli kullanabilirsiniz.

Evet seker hamuru pisirilmiyor. Hazirlanma asamasinda minik bir isitma islemi var glikoz ve jelatin ile. Ama siz bunu kastetmiyorsunuz sanirim.

Hazir olan pastaya uygulaniyor. Yani uzeri kapli, adeta bitmis bir pasta dusunun onun uzerine tipki soylediginiz gibi carsaf gibi kaplaniyor.

Adsız dedi ki...

slm canan arkadaşım sormuş kocaelide pasta malzemeleri satan dükkan varmı diye evet var fethiye cad karagöz işhanında bakmak istersen bir ugra orda gligoz var ben ordan almıştım herkeze saygılar( hatice)

Adsız dedi ki...

merhaba ben Çanakkale'den Hande. Öncelikle siteniz harika. teşekkürler.
ben tarife göre şeker hamuru yapmaya çalıştım herşeyi tam ölçüde koydum ama hamurum kristalleşti. pürüzsüz bir hal almadı malesef. açmaya çalışırken parçalanıyor. modelleme de yapamıyorum modeller yamuluyor. ellerim de gıcır gıcır şeker oluyor. acaba neyi yanlış yapmış olabilirim? yardımcı olursanız çok mutlu olacağım. oğlumun 1. yaşgünü için pasta hazırlayacağım. şimdiden teşekkürler.

küçük beyaz ev dedi ki...

Merhaba, hammaddeler .com adresinden hazır şeker hamuru sipariş ettim. Şeker hamurunun kaplama için ve pasta dekor malzemesi için kullanılabilir olduğunu biliyoruz. Ancak dekor için sert, kaplama için yumuşak olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda dekor ürünleri yapmak için hazır şeker hamuruna başka birşey eklememiz mi gerekiyor? Birde hazır şeker hamurunu ellerimizi nişastaladıktan sonra açmak dışında başka bir işlemden geçirecek miyiz?
Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

PEKİ NEREDEN BULABİLİRİZ GLİKOZU

hanimiş dedi ki...

Paylaşımın için teşekkürler Hatice

Merhaba Hande Hn, anlattiklarinizdan yola cikarak sorunun pudra sekerinden kaynaklandigini dusunuyorum. Zira seker hamuru yaparken bizler nisastasiz ve cok ince cekilmis seker kullaniyoruz. Hamurunuzun basina gelenler nisasta miktarinin fazla gelmesinden kaynaklanmis olsa gerek.. Zira marketlerde satilan pudra sekerleri nisasta barindirir. Bulabiliyorsaniz nisastasiz bir seker ile denemenizi oneririm.

Kucuk bahce, dogru dusunmussun. Modelleme icin ya ayri bir hamur hazirliyoruz (modelleme hamuru) ya da kaplama hamuruna bir miktar gida tutkali ekliyoruz (kitre, tylose, gum arabic vs gibi) Bunlari pasta malzemesi satan yerlerden temin edebilirsin.

Glikozu perakende olarak satan fazla yer yok malesef. PAsta malzemesi satan dukkanlar artik kucuk paketlere bolup satiyorlar ama sehrinizde boyle bir yer yoksa belki pastanelerden isteyebilirsiniz, temin edemeseler bile nereden bulabileceginiz konusunda yaridmci olacaklardir.

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl,

Şeker hamurunu hazırlamayı başarabildim. Tarifleriniz için çok teşekkürler. Benim sorunum şeker hamurunun anlaşamadığı kremalarla ilgili. Ganajda problem yok ama beyaz kremalı-meyveli bir pastayı istediğim gibi tutturamadım henüz. Krem şanti şeker hamurunu gevşetti, hatta eritti. Pastacı kremasını şeker hamuruyla kullansam erime problemi yaşar mıyım? Beyaz çikolatayla hazırlanan ganajla şeker hamurunun arası iyi mi? Özetle, şeker hamuruyla anlaşabilecek bir beyaz krema tarifine ihtiyacım var. Şimdiden çok teşekkürler.

Sema

Adsız dedi ki...

Merhaba Sema Hn,

Beyaz bir pasta icin beyaz cikolatali ganas ya da tereyağlı krema( buttercream) deneyebilirsiniz. Seker hamuru ile sorunsduz anlasacak iki kreamdir bunlar. Ama beyaz ganasin ooranlari bitter ganas gibi degildir. Yaparken iyi bir tarif edinin lutfen. Ya da tereyağ bazlı pek çok kremadan birini deneyebilirsiniz...
Selamlar

derya dedi ki...

glikozu medikal malzeme satan yerlerden temin edebilirsiniz

Adsız dedi ki...

Merhaba,ben istanbul'dan Ayşin.
Geçen gün oğlumun 1 ay sonraki dogumgünü için kendim bir pasta yapabilir miyim diye araştırırken sitenize rastladım. Çok bilgilendirici bir site, pastalarınız da çok güzel, ellerinize saglık.
Colette'in tarifini + yorumlarda verilen evde glikoz tarifini beraber kullanarak gayet güzel bir hamur elde ettim. Şimdi 1 günlük dinlenmede. :)
Bir konuda fikrinizi rica ediyorum: Anladıgım kadarı ile şeker hamurunun buzdolabında bekletilmemesi gerektiğini söylüyorsunuz.
Ben, son anda bir aksilik olmaması için ve diğer hazırlıklardan dolayı vakit de bulamayacagım için, pastayı dogümgününden bir önceki günden hazırlayıp üstünün kaplamasını da akşamdan bitirmek istiyorum. Bu durumda, şeker hamuru ile kaplanmış ve tamamlanmış pastayı akşamdan buzdolabına koymam gerekecek. Bunun bir sakıncası olur mu? Pasta 16-18 saat buzdolabında beklerse kaplama bozulur mu?
Ya da sorunsuz yetişebilmem için başka önerileriniz var mı?
Teşekkürler,

atom_karinca dedi ki...

ben atom karınca ..
bwn de seker hamrlu pasta tarıfı hayranlarındanım artık ama malzemelerı temın etmem mumkun olamadı bı'. hala toz jelatıne ve glıkoz surubuna ulasamadım
yazılmıs olan butun yorumları okudum cogunuda faydalı buldum benmde bu yapılan yorumlar ıcınde aklıma takılan bazı seyler oldu
1) glıkoz yerıne mısır surubu kullansak olrmu
2) mısır surubunu bu tarıfle uygulasak (cunku hazırını bulamadım) yapım sırasında bıze zorluk cıkarırmı?
3)toz jelatınıde aktarlarda aradıysamda yk bulamadm , pastaneler yada baklavacılarda verme lutfunda bulunmadılar . ankarada yasıuorum ve verılen adreslerede cok uzak bır bolgede ıkamet edıp calıstıım ıcın bu yerlere gtmem mumkun olmadı. bana yardımcı olrsanız ck sevınırım

Ebrulî dedi ki...

merhaba,
Emel hanımın şeker hamuru tarifini uyguladım. ancak mümkün değil birleşmedi, kupkuru bir pudra şekeri ve içinde topaklaşmış jelatin+glikoz karışımı...
ölçülerde bir hata yapmadım, hatta hassas teraziyle ölçerek uyguladım :)
şeker hamurunu artık kendim hazırlamak istiyorum. uyguladığınız ve kesinlikle hazır satılanlarla tat ve kıvam olarak aynı( çünkü ben hazırların tadını çok beğeniyorum) bir tarif varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim. sevgiler :)

esraca denemeler dedi ki...

merhaba ben esra şu tarifi pasta yaparken nasıl kullanıcaz 4 kaşık su içinde 1 kaşık jelatini erit diye devam eden bir de kaşık ne kaşığı???
bu akşam carrefour dan jelatin bakıcam teşekkür ederim.

esraca denemeler dedi ki...

merhaba yine ben :)
fondant tarifi model yapmak için mi yoksa pastayı kaplamak içinmi?
birde ben akşam oyun hamuru yaptım ama vücut parçaları birbirini tutmuyo bir yeri yaparken diğer yer bozuluyor :(

birsen dedi ki...

merhaba ,
aranıza yeni katıldım :))
kızımın 1 yaş doğum günü için şeker hamurundan kurabiye yapmak istiyorum ama ilk denemem olucak süslü bişeyler yapmak istiyorum hangı tarifi önerirsiniz .
teşekkürler

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Oglumun ikinci yasgünü pastasini kendim yapmak istiyorum.
Seker hamurlu pastalara uzun zamandir ilgim var ama hic denemedim.
Hazir pandispanya,gida boyalari ve marzipan aldim.kremasini kendim yapacagim
Marzipan ile seker hamurunun ayni oldugunu saniyordum.seker hamuru malzemelerini bulmam zor olacak.cok az vaktim kaldi.
Marzipan ile kaplama yapamaz miyim? Sadece modelleme mi yapilabiliyor bu hamurla?
ve bir gün önce marzipan ile kaplarsam pastayi kurur mu?
cevabinizi bekliyorum,tesekkürler..

gamsee dedi ki...

merhaba arkadaşlar ben gamse pasta malzemekeri ve ekipmanları yapan bı fırmamız var.. turkıyenın heryerıne onlıne satıs yapıyoruzz..sıze bu konuda yardımcı olabılırım.. arommalar gıda boyaları pasta malzemelerı vb..

sitemiz : www.hammaddeler.com

meral cebeci dedi ki...

merhaba ışıl hanım ben meral yaptıgınız yorum ve tavsiyeler için cok teşekkur ederim 1-2 güne kadar pastamı yapıcam ama bir problemim var davetlilerin yarısı beyaz cikolata seviyor ama ben şeker hamuruna uyacak o yüzden 2 pasta yapıcam beyaz cikolatalı ganaş tarifi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.

http://meralburumcuk.blogspot.com/

Zeynep Aksöz Koç dedi ki...

Merhaba ismim Zeynep
paylaştığınız bilgiler çok işime yaradı çok teşekkürler.
Şeker hamurunu hazırladım ama modelleme için kitre bulamadım. Acaba şeker hamuruna nişasta katarsam modelleme hamuru olurmu.

hanimiş dedi ki...

Atom karınca www.pastamalzemeleri.com adreinden online olarak sipariş verebilirsiniz dilediğiniz malzemeleri.. Türkiye'nin her yerine teslimat yapıyorlar.

hanimiş dedi ki...

Ebruli, sadece tarifi doğru uygulamak yetmiyor. Doğru malzemeleri de kullanmaniz gerekiyor. Mesela muhakkak glikoz, toz jelatin (hayvansal olan olmalı), ve nişastasız pudra şekeri kullanmalısınız. Şekerden kaynaklı bir sorun olabilir sizinki.. Dilerseniz bana hanimis@gmail.com'dan yeniden yazın daha detaylı yardımcı olmaya çalışayım.

hanimiş dedi ki...

Escaser,

Kaşık ile kastedilen standart yemek/çorba kaşığıdır.

Oyun hamuru ile detaylı figür yapmanız çok zor. Sadece iki boyutu kolay şeyler çalışmak için uygun olabilir.

Birsen,
Tarifler birbirine çok benzerlik göstermektedir. Bence en güzeli Toba Garret'in tarifi..

Adsız,

Marzipan ve şeker hamuru farklı şeyler. Şeker hamuru daha esnek ve daha güzel renklendirilebilrne ve kaplanabilen bir hamur. Marzipan ile de pasta kaplanır ama şeker hamurunda olduğu kadar özgür çalışamazsınız.

hanimiş dedi ki...

Beyaz çikolatalı ganaş tarifi:

1,5 bardak beyaz çikolata (küçük parçalara ayırıp ölçün)
1/2 bardak süt kreması

bu ölçüleri ihtiyacınız doğrultusunda arttırabilirsiniz oranlı olarak.

Kremayı ısıtın, ocaktan alın ve içine çikolatayı dökün, karıştırarak eritin. Soğuduktan sonra kullanabilirsiniz.

hanimiş dedi ki...

Zeynep Hn,

Asla ve kat'a nişastayı böyle bir amaç için kullanmayınç. Nişasta hamurunuzu kurutup çatlamasına sebep olacaktır. Mümkünse kitre, tylose veya benzeri bir esnekleştirici ve sertleştirici kullanın. Yoksa eğer, modellemelerinizi daha yatay ve kısa olarak yapın normal hamurunuz ile.

zarasılbus dedi ki...

Merhaba ben Hediye;
Kızımın 27 aralık doğum günü ve tariflerinizden yararlanarak bir pasta yapmayı planlıyorum kızıma.
Glikozu özellikle özellikle sıvı kullanmamız halinde daha verimli olacağını yazmışsınız ama tariflerde genelde gr olarak verilmiş sıvısını alırsak ve yakın ml kullanırsak tarif bozulur mu ? Ruki'nin tarifini deniycem sanırım. Şimdiden teşşekürler

hanimiş dedi ki...

Kizinizin ilk yasini cok tebrik ederim. Mutfak teraziniz varsa tartarak kullanmak en iyi sonucu verecektir. Ama Ruki'nin tarifinde gram yerine ml ile yapmak isterseniz 120-125ml uygun olacaktir.

zarasılbus dedi ki...

Merhaba öncelikle daha önceki cevap yazınız için çok ama çok teşekkür ediyorum. Ama maalesef sorularım bununla bitmedi. Rica etsem bunları da cevaplarsanız çok sevinirim.
1. Gliserini eczaneden aldım ve pasta malzemeleri satan yer gıda gliserini almamı söyledi. Ama daha önce hiç duymadım bunu ve sorduğum her yerde böyle bişeyin olmadığını söyledi. Gıda gliserini ayrı mı oluyor gerçekten?
2. İçersinde beyaz çikolat,krema,yumurtanın olduğu bir krema hazırlıycam bununla pastayı kaplasam şeker hamuru bozulur mu? ve kremayı da bir gün önce yapsam buzdolabında bekletsem olur mu?

3. Bazı tariflerde modelleme için toylese-c yi şeker hamuruna sonradan katıp yapabilceğimiz yazıyor bazı yazılarda ise aksine bunun kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor hangisi doğru?
4. Şeker hamurlu pastamı tüm aşamaları ile bitirip 2-3 gün oda sıcaklığında bekletsem pastam bozulur mu?

hanimiş dedi ki...

1. Kullanilan gliserin bildiginiz, eczanede satilan gliserin. Evet gida urunu degil ama eser miktarda kullanildigi icin saglik acisindan bir tehlike yaratmiyor. Lakin Istanbul gibi rutubetli olan sehirlerde seker hamuru tarifinden gliserini cikariniz. Biz uzun zamandir kullanmiyoruz. Zaten onun amaci nem tutmasi ama nemli havasi olan yerlerde kullanidiginda daha cok yapis yapis olmasini sagliyor ki bunu istemiyoruz. O yuzden bence kullanmasaniz da olur, hatta daha iyi olur.

2. Tam olarak tarifinizin kivamini, ne olcude hangi malzemeyi kullandiginizi bimiyorum. Ama eger krema ile kaplayip, pastanızı bir süre buzdolabinda beklettiğinizde kremaniz sertleşip kalıp gibi kalıyorsa ve oda ısısına çıakrdığınızda hemen terleyi kendisi salmıyorsa şeker hamuruna zemin olarak kullanmanizda bir sakınca yoktur.

3.Tylose'un şeker hamuruna "sertleştirme" ve "esnekleştirme" gibi katkıları vardır. Dolayısı ile modelleme yaparken kullanılır. Sonradan hamuru yoğurarak yedirmenin hiçbir mahsuru yoktur.

4.Pastanızın ne şekilde muhafaza edilmesi gerektiği kullandığınız krema ile ilgilidir. Yaptığınız krema oda ısısında kendini salmayacaksa, ya da ekşime, küflenme, bozulma gibi bir riski olmayan bir krema ise bekletebilirsiniz. Ya da pastanızı yapıp şeker hamuru ile kaplanmadan halde buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıakrdıktan sonra kaplamasını ve süslenmesini yapın ki daha garanti olsun.

Adsız dedi ki...

Işıl hanım merhaba. herşeyi çok güzel ve ayrıntılı anlatmışsınız. ben de oğlumun doğum gününde pastasını kendim yapayım dedim. pasta malzemeleri satan bir mağazada istediğim herşeyi buldum. (istanbul kadıköyde)bu arada hamuru tutturamazsam diye hazır şeker hamuru da aldım:)sizin en çok yapıyorum dediğiniz Toba Garret'in tarifini kullanmak istiyorum. şunları soracaktım. 1- esans kullanmasam olur mu? (gliserini kullanmayabilirsiniz dediğiniz için almadım) 2- bu hamuru hazırladıktan sonra kaplama için ayırıp kalanına tylose-c koysam modelleme hamuru olur mu? olursa ne oranda koyacağım. (burcunun tarifinde 1 çay kaşığı diyor ama benim hamurum daha az olmuş olacak.)3- pastayı 1 gün önce akşam hazırlayıp dolapta, hamuru ve modelleri de birkaç gün önce hazırlayıp oda ısısında tutmayı düşünüyorum doğru mu? 4- kaplama için sizin en sevdiğiniz krema, çikolata krema karışımı mı? kakaolu bir pandispanyayı başka nasıl bir krema ile kaplamamı önerirsiniz? yanıtlayabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler..

hanimiş dedi ki...

Hemen kısaca yanıtlamaya calisayim sorularınızı:

1. herhangi bir aroma kullanmanız sart degil, tamamen sizin tercihine kalmis. Gliserini ise Istanbul'daysanız kesinlikle kullanmayın.
2.Evet kaplama kısmını ayırıp kalanını tylose ile modelleme hamuru yapaiblirsiniz. Ne kadar ayıracağınıza bağlı olarak değişir ama elinizi korkak alıştırmayın. bir çay kaşığı ekleyip yoğurun biraz dinlendirin bakın esnekliğine ve sertliğinie. Belki biraz daha bile ekleyebilirsiniz.
3.çok doğru!
4.en harika krema ganas dedigimiz krema ve cikolatali kremadir. hem seker hamuru ile cok iyi anlasir, hem yapimi kolaydir hem de cok lezzetlidir.

zarasılbus dedi ki...

Merhaba verdiğiniz bilgiler üzerine iki birbirinden güzel pasta yaptım öncelikle bunun için size ve görsel anlamda fikir veren acemişef'e çok ama çok teşekkür etmek istiyorum. Sizler olmasaydınız inanın hakkından gelemeyecektim.
Benim size bir sorum daha olacaktı. Kaplama hamurunu tezgahtan kaldırıp pastaya yerleştirene kadar çok zorlanıyorum hatta bir kaç defa yırtıldı. Kaplama hamuru pastaya taşımak için bir yönteminiz var mı?

özlem dedi ki...

ışıl hanım. ben kadıköyden alışveriş yapan adsız:) sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. ilk denemem olacağı için sünger bob yapmayı düşündüm. komple tek renk olur çok fazla da figür yok. güzel olursa mutlaka resmini göndereceğim. yoksa tarihte bir anı olarak kalacak:)görüşmek üzere..

hanimiş dedi ki...

Zarasılbus, faideli olabildiysem ne mutlu bana. Küçük pastalarda taşıma sorunu yaşıyorsanız hamurunun ideal bir yapıda olmuyor demek. Ama sadece büyüklerde yaşıyorsanız merak etmeyin bizler için de aynı şey sözkonusu... Her halukarda mesela bir amerikan servisi açtığınız hamurun altına yerleştirip onunla kaldırabilirsiniz. Ya da merdanenin etrafına dolayıp pastanın üzerinde tekrar geri açabilirsiniz. Umarım anlatabilmişimdir.
Selamlar...

fatoş dedi ki...

Merhaba Işıl Hanım,
toba garret in tarifini yeniden denedim. Oda sıcaklığında 2 gün beklettim bu kez. Yumuşatması biraz zor oldu ama sanırım kullandığım pudra şekerinin piyasadakilerden olmasından. Çok rahat süsledim bu kez kurabiyeleri. Çokda ince yufka gibi açıldı. acaba bu incelik uygunmu yoksa erime yaparmı ? kurabiye süsledim.Pasta içindebu kadar ince kullanabilir miyim? bayağı hamurum arttı. ne kadar saklayabilirim?
birde oturduğum şehir itibariyle kurslardan ve malzemecilerden çok uzağım. ancak internetten alabilirim. ama sitelerde ekipmanların kullanımı çok açıklayıcı değil. acaba hangi ekipmanlar muhakkak lazımdır ve ne işe yarar böyle bir dosyada hazırlamanızı istesem çok şey istemiş olur muyum. teşekkürler şimdiden

Adsız dedi ki...

SELAM BEN LEYLA:dün bende sekerli hamur pastasi yaptim.ben lokumdan yaptim vede cok güzel oldu yani.tarifini vereyim.250gr sdade lokuma iki su bardagi pudra sekerini elenmis olmali,yedire yedire yoguruyoruz,elimize yapismamasi icinde nisastayla aciyoruz.cok basit bir tarif vede cok güzel oluyor.bir soruda söyle olcak.ben bu pastayi dolaba koydfum,ama sabah erimis gibi sulanmisti.sebebi buz dolabimi.disarida bekletsem pastanin kremasi kötüler.lütfen beni bilgilendirin.bide bende almanyada yasiyorum glikoz istedim eczaneden bana tozunu verdi,acaba surubunumu almaliydim.burdan baktigima göre surubuymus.bulamazsam ben bunu kaynatip surup haline getirsem ayni sonucu elde edememmi acaba.son bir soru gliserin i eczaneden sordum pek tavsiye etmediler.yani bu gliserin her seye kullaniliyor,patlayicilara bile.acaba sagliklimidir bu.lütfen bilgilendirirn beni.kendinize iyi bakin,leyla

Adsız dedi ki...

selam yine benim leyla.bu gün gliserin arastirdim,tereddütle aldim ama yinede aldim yani,glukozu bulamadim,yarin baska yerlerede bakicam.ama bunlari bulsamayanlar yukarda VERDIGIM LOKUM TARIFINI YAPSINLAR cok güzel oluyor.

hanimiş dedi ki...

Fatoş Hn,
Kurabiyelerin üzerindeki hamu erime yapmaz. Ne kadar istiyorsaniz o kadar acip yapistirabilirsiniz.

Seker hamuru aslinda bozulmaz. Sadece hava ile temas ettigi muddetce sertleir kullanmaniz zorlasir. Hatta acikta birkarisaniz tas gibi olur. Bu nednele hamurun ne kadar dayanacagi onu hava almadan ne kadar iyi saklayabildiginize bagli.

Belirttiginiz gibi bir dosya hazirlamak isterim ama ne zaman vakit bulabilirim emin degilim. Ama biliniz ki merdane ve gida boyasi gibi temel elipmanlar disinda alacaginiz hersey sizin dekor sirasinda neler yapmak istediginze bagli. Mesela ozellikle kullanimini merak ettiginiz birsey varsa yazin,buradan nasil kullanildigini aciklamaya calisayim. Onun disinda kurabiye suslemede desenli merdane ve minik cicek, kalp, yildiz kaliplarini onerebilirim ilk etapta.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Leyla Hn,

Oncelikle tarif icin tesekkurler. Eminim denemek isteyenler olacaktir.

Bu tarifinizin handikapi iste bu erime meselesi. Seker hamuru da zaman zaman isi degisimleri sebebiyle terleme yapabilir ama lokumdan yaptiginiz kadar cabuk ve belirgin olmaz. Bu sebeple tercih ediyoruz seker hamurunu.

Bazi kremalar ozellikle kis aylarinda en azindan 1 gece disarida bozulmadan kalabilir. Bu tur bir krema denemenizi oneririm.

Toz halinde aldiginiz glikoz ile malesef seker hamuru yapamazsiniz. Kendiniz onu surup haline de getiremezsiniz. Ama eminim Almanya'da misir surubu bulabiirsiniz. Bizim glikoz surubu ile yaptigimizi siz misir surubu ile de yapabilirsiniz.

Gliserini biz uzun zamandir kullanmiyoruz. Sadece cok kuru iklimlerde yasayanlar icin oneriyorum. Siz hic kullanmayin. Gliserinin hamura etkisi nemli kalmasini saglamaktir. Cok az miktar kullanildigi icin saglik acisindan ispatlanmis bir zarari yok ama evet satan kimseler hakli, sonucta bir gida urunu degil.

Selamlar, sevgiler..

fatoş dedi ki...

Tekrar merhaba,
Cevap için teşekkür ederim. İnce açabileceğime ve hamurun bozulmayacağına çok sevindim. Yaptıklarımı facede paylaşmıştım. Dikkatinizi çekti mi acaba? Profesyonel biri olarak nasıl bulduğunuzu merak ediyorum. Umut var mıdır bende? Sanırım ilk etapta şekilli bir merdane almalıyım. Birde cımbız. Ama cımbızların kullanımı konusunda pek fikrim yok. Birde hamurum biraz mat olmuş gibi geldi. Şekerden olabilirmi?Bloglarda görüyorum. Kurabiye üzerine çok güzel renkli yazılar yazılıyor ama kalemle değil. O nasıl bir şey merak ediyorum birde.http://mutludukkan.blogspot.com/2010/03/2009-ozeti-ve-herseyin-cok-guzel-olacag.html Bu adresteki yazı mesela. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Çok teşekkür ederim ilgilenip cvp yazdığınız için

hanimiş dedi ki...

Bahsettiginiz linkteki gibi yazilar, cetvel diye adlandirdigimiz bir cesit harf kopati kullanarak yaziliyor. Burada bir benzerini gorebilirsiniz.

Facebook adresinizi verirseniz yaptiklariniza bakmayi cok isterim tabii..

fatoş dedi ki...

Merhaba

Facebookta siz beni eklemiştiniz. O yüzden bildiğinizi düşündüm afedersiniz. Halbuki burda mail adresim yok. fatosakyurek@hotmail.com

hanimiş dedi ki...

Fatos Hn yaptiklarinizi gordum. Özellikle makaron ve anne pastanızı çok başarılı buldum. Ellerinize saglik.

(Daha once baskab bir sebeple yazistiysak facebook baglantimiz o sebeple gerceklesmistir belki.)

Fatoş dedi ki...

Beğenmenize sevindim. Daha önce resim baskılı pasta yapmak içinyardımınızı istemiştim. Hatta faceteki donald duck resimli olan pasta için yazışmıştık. Ben beyaz çikolatayla yapmıştım, buttercream den hoşlanmadığımdan. Ama sonuçta kesilemeyen bir pastam olmuştu :-)) Ama görüntü güzeldi.

ecem dedi ki...

ben emel hanımın tarifini kullandım ama bu kadar pudra şekerini yediremedim çok katı oldu.ilk yapışım olduğu için neyi yanlış yaptım,ne yapmam lazım öğrenebilir miyim
teşekkürler

hanimiş dedi ki...

Ecem Hn, şekerin hepsini bir seferde elediyseniz çok gelmiş olabilir. Bir dahaki denemenizde 750 gr kleyip kalanı yavaş yavaş ihtiyaç oldukça katın hamurunuza.. Yavaş yoğurduğunuz için sıvı malzeme soğuyup kurumuş da olabilir. Tabii en önemlisi aslında doğru malzemeyi kullanıp kullanmadığınız. Nasıl bir pudra şekeri, nasıl bir glikoz ve nasıl bir jelatin kullandınız acaba?

aybüke dedi ki...

merhaba,
bu güzel paylaşımlarınız için çok çok teşekkürler..sayenizde kendi çapımda yaptığım bütün pastaları yakın çevrem beğendi:)) Benim bir sorum olacak;şeker hamuruyla modelleme sizin de dediğiniz gibi güzel olmuyor..evde şeker hamuru yapınca bu tylose-c yi hamur yoğurma işlemi bitince mi koyuyoruz?hazır şeker hamurlarına sonradan koyup figür çalışsak olur mu?modellemeyi bu şekilde mi yapsak,yoksa oyun hamuru tarifiyle mi yapsak daha iyi olur?Son olarak,pastayı bir gün önceden yapıp kaplasak,modellerini falan da bitirsek,buzdolabında 1 gün bekler mi,bozulurmu?Aynı gün yapmak bazen çok zor oluyor da...Çook teşekkürler:)

hanimiş dedi ki...

Merhaba Aybüke Hn,

ster kendi yaptğınız şeker hamuru olsun ister hazır aldığınız hamur olsun modelleme yaparken hamura sonradan tylose ekleyip iyice yoğurup kullanırsanız modelleriniz daha çabuk sertleşecek ve çökme yapmayacaktır.

Yazı içindeki oyun hamuru tarifi kötü bir tarif.. Sadece çalışma yapmak için idareten veya çocuklarınız oynasın diye yapıni pastanızda kullanmayın.

Pasta bekler 1 gün dolapta ama çıkardığınızda şeker hamuru terleme yapacaktır. Bu da sonradan canınızı sıkabilir. Bu nedenle genelde aynı gün kaplayıp süsleenizi öneriyorum. Ama eğet mecbur kaldıysanız elbette bekletebilirsiniz.

aybüke dedi ki...

tekrar tekrar teşekkür ederim :)kafamdaki sorular gitti.

Adsız dedi ki...

mrhaba bn şeker hamurunun glikoz ve jelatin olmadan yapılan tarifi varmı diye sormakk istedim varsa söyermisiniz ???

hanimiş dedi ki...

Malesef glikopz, jelatin ve pudra sekeri, seker hamurunun ana malzemeleridir. Nasil ki yumurta olamdan omlet yapilamazsa bu uc malzeme olmadan da seker hamuru yapilamaz. Belki farkli malzemelerle benzer hamurlar elde edilebilir (mesela marzipan, oyun hamuru vs gibi) ama o zaman ortaya cikan sey seker hamuru olmayacaktir ve seker hamuru ile yapilan dekor ve kaplamalar ayni sekilde yapilamayacaktir.

Bu nedenle malesef oyle bir tarifim yok. Ama alternaif birsey bulacak olursam veya okuyuculardan boyle bir tarif gelirse muhakkak sizinle de paylasirim.

Selamlar

Adsız dedi ki...

Merhaba Hanimis!Ben Almanya`dan Ümran.Yanlis anlamadiysam siz de Almanya`da yasiyorsunuz.Ben de pasta yapmayi coook seviyorum ve siparis üzerine birkac pasta yaptim,ama benimkiler sirf krema ile süslü.Seker hamuruyla yapmayi cok istiyorum ama nereden ne alacagimi hic bilmiyorum.Marzipan aliyorum bazen ama ona da beyaz renk veremiyorum ve figür yaptigim zaman internettekiler gibi sert durmuyor,cabuk yumusuyor.Bana burada seker hamuruna hangi malz.alacagim konusunda yardimci olabilir misiniz acaba?Bir arkadasimin tanidigi bütün seker hamuru malz.Lidl veya Aldi den aldigini söylemis ama glikoz veya gliserin yok oralarda.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Umran.
Malesef ben Almaya'da yaşamıyorum. Oradaki malzemeler hakkında da çok fikrim yok. Ama okuyucular arasından belki sana yardımcı olabilecek birileri çıkar. Selamlar

Adsız dedi ki...

ışıl hanım,süpersiniz...ben sessiz bir takipçinizim...paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim,sizi çok takdir ediyorum ve başarılarınızın devamının geleceğini de biliyorum :)

bu arada Ümran hanıma faydası olur belki,www.tortentante.blogspot.com takip ettiğim ,Almanca bir blog ..
sevgiler....aysel c.

hanimiş dedi ki...

Aysel Hn esas siz supersiniz.

Link icin tesekkurler. Eminim Umran Hn'in isine cok yarayacaktir bu kaynak. Hic olmazsa malzeme temini konusunda blog sahibi ile iletisime gecerlerse Almanya'da olanlara yardimci olabilir.

Adsız dedi ki...

Yazinizi biraz önce okudum,ve coook tesekkür ederim.Sayfaya söyle hizlica birgöz attim ve isime yarayacak bilgiler oldugunu gördüm.Tekrar cok tesekkürler,size de basarilar diliyorum.ÜMRAN(Almanya)

Unknown dedi ki...

Merhaba,öncelikle çalışmalarınızı çok beğendim..harikasınız..benim merak ettiğim bi konu oldu ve size danısmak istedim..şeker hamurunu hazır alıp kullandığımda modelleme yapmakta zorlanıyprum çünkü yumuşak olduğu için eğilip bükülüyo..evde yapılan şeker hamurunda içine TyloseC eklenerek modelleme hamuru yapılabilceğinden bahsetmişsiniz.Acaba hazır şeker hamurunu sertleştirmek için aynı şey yapılabilirmi..yada önerebileceğiniz başka bi yol var mı?

hanimiş dedi ki...

Merhaba Tugba Hn,

Evet tylose'un seker hamurunu cabuk sertlestirme ve esneklestirme etkisi vardir. Kendi yaptiginiz hamur da olsa hazir seker hamuru da olsa tylose eklediginizde yaptiginiz modellemeler daha kolay sekillenecektir.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Size çok acil bi sorum var. Diyelim yarınki doğumgünü partisi için şeker hamurlu bir pasta hazırlıyoruz. Pandispanyayı sabahtan yaptık, ganajladık ve buzdolabında akşama kadar beklettik. Akşam buzdolabından çıkardığımız pastayı şeker hamuruyla kapladık. Herşey yolunda ama doğumgünü yarın akşam üstü. Şimdi pastayı buzdolabına koysak çıkınca şeker hamuru terleme yapıcak, koymasak oda sıcaklığında pasta kreması ekşir belki. Pastayı şeker hamuruyla partinin olduğu gün kaplamakta riskli benim için ya bi aksilik olursa diye ben bir gece önce kaplamayı tercih eidyorum. Bu konuda siz ne yapıyosunuz acaba? Ya da bana ne önerirsiniz?
Çok teşekkür ederim.
Pınar

Adsız dedi ki...

Bi sorum daha var. Elimde hazır alınmış şeker hamuru var. Kalitesi süper. Ve fakat ben gumpaste yapmak istiyorum modelleme için. Elimde birde wilton marka toz gum-tex var. Hazır şeker hamuruna birazcık bu tozdan eklesem gumpaste elde etmiş olmaz mıyım? Çok mu cahilim acaba bu konuda.
Sevgiler.
Pınar

hanimiş dedi ki...

Merhaba Pınar Hn,

Biz genelde pastayı olabildiğince geç kaplıyoruz. Teslim etmeden ya da sunmadan hemen önce..

Ama sizin sormuş olduğunu gibi bir durum olursa, yani pasta kaplandı süslendi, hazır ama beklemesi gerek... Bu durumda kış aylarında işimiz nispeten kolay. Çünkü serin bir yerde (mesela kapalı balkonunuz varsa) bekletmenizde bir problem olmayacaktır. Serin olduğundan krema bu süre içinde bozulmaz. Tabii hangi krema olduğu da önemli ama ganaş ise bir sorun olmayacaktır merak etmeyin.

Diyelim ki daha uzun süre bekletmeniz gerek ya da serin bir yer yok ya da mevsim yaz.. İşte işimiz o zaman zor. Bu durumda buzdolabına konur pasta ama teslim etmeden ya da sunmadan birkaç saat önce çıkarıp yine oda sısında bekletmelisiniz ki o süreçte terlemesini yapsın ve tekrar kendi ısısını bulsun. Bu pek önerdiğimiz bir durum değil çünkü akabilir, ya da üzerindeki süslemeler kayabilir vs..

Siz yine de olabildiğince geç yapmaya çalışın kaplamasını ve süslemesini.

Diğer sorunuza gelince.. Hazır şeker hamuruna tylose ekleyerek gumpaste yapılmaz ama gumpaste gibi kullanabileceğiniz çabuk sertleşen bir modelleme hamuru elde edebilirsiniz. Biz de pek çok defa öyle yapıyoruz modeellemeler için.

Adsız dedi ki...

merhabalar. size modelleme hamuru ile ilgili bir şey sormak istiyorum . hazır şeker hamuru aldım. pastanın üzerine model yapmak istiyorum. hamurun içine biraz kitre katsam olur mu? ne oranda katmalıyım? ve ola ki çocuklar ben görmeden bu modellerden ısırırlarsa kitre zararlı mıdır?

hanimiş dedi ki...

Modelleme yapmak için 250 Gr şeker hamuruna 1 tatlı kaşığı tylose veya kitre veya benzeri katabilirsiniz.

Çocuğunuz yemesin tabii ama olur da ağzına atarsa da korkmayın bir sakıncası yok..

bihter dedi ki...

merhaba ışıl hanım sitenizi yeni buldum ve çok begendım ne mutlu size yaptıgınz seyler harıka..bende yenı yenı pasta suslemeyle ilgili arastırmalar yapıp elimden geldiginde evde bıseyler yapmaya calısıyorum.Eşimde bana sevgılıler gununde bır pasta yapım setı renklıı seker hamurları almış merakım oldugunu bildigi için bunları almıs benı cok sevındırdı.Fakat ben seker hamurlarını nasıl kullanacagımı bılemıyorum:( hazır halde oldukları ıcın ıcıne kıtre dedigınız maddeden koymam sartmı.Paketı herhangı bırsey koymadan kulanamazmıyım.Kullanamazsamda kitreyı nerden bulabılırım.Cevaplarsanız cok sevınırım

Teşekkürler

hanimiş dedi ki...

Bihter Hn, kitre kullanmaniza gerek yok. Hatta yeni başlayan biri olarak henüz sizin kitre ile ilginiz olmasına bile gerek yok. Siz önce hazır hamura alışın, kullanın. Daha sonra kendi hamurunuzu kendiniz yapmak istediğinizde ve yüksek modellemeler yaptığınız zaman kitre ile çalışırsınız.

Şimdi yapmanız gereken hamurunuzu paketinden çıkarıp, ellerinizle bir süre yoğurarak hamuru çalıştırmak ve sonra merdane ile açarak pasta, kuurabiye, kapkeklerinizi kaplayıp süslemek..

Çok eğlenceli bir serüvene başlıyorsunuz. Şimdiden iyi eğlenceler ve kolaylıklar dilerim.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Cevabınız için çok teşekkürler ışıl hanım..Başarılarınızın devamını dilerim.
Hoşçakalın

Yeşim dedi ki...

Merhabalar ışıl hanım
sitenizi yeni keşfettim çok güzel bilgiler var çok işime yarayacağına eminim.
Bugünlerde şeker hamurlu kurabiye yapımına merak saldım ama şeker hamurunun helal malzemeden olanın var mı yok mu onu bulamadım.sizin önerebileceğiniz bir şeker hamuru markası var mı?birde ben İstanbuldayım şeker hamurlu kurabiye için malzeme alabileceğim yerler nereleri yardımcı olursanız sevinirim.Ama en önemlisi şeker hamuru hakkında yardımcı olursanız size çok teşekkür ederim.
sevgiler...

hanimiş dedi ki...

Merhaba Yesim Hn,

Pasta malzemesi satilan yerlerde bulabileceiginiz hemen hemen tum seker hamurlari dana jelatini kullanilarak hazirlaniyor. Turkiye'de helal olmayan seker hamuru olması pek mumkun degil. Bu anlamda iciniz rahat edebilir ama mesela Suana iyi bir markadir hazir hamurlar arasinda.

Hem seker hamuru hem de aletleri icin www.pastamalzemeri.com web sitesinden alisveris yapabilir, onlari arayarak urunler hakkinda detayli bilgi alabilirsiniz.

gulan rustamova dedi ki...

her kese coxlu coxlu salamlar bura cox maraqlidi buda axtardiqlarimdan da cox wey var men burani tanidiqim ucun cox sadam

hanimiş dedi ki...

:) Merhaba Gulan,
Malesef yazdiklarinizin cok az bir kısmını anlayabildim. Ama bizden de size selamlar..

sinem ismail karagöz dedi ki...

Merhabalar ben 11 eylül 2011 de nişanlanıcam ve kalpli kurabiye yapmak istiyorum davetlilere dağıtmak için ve üzerine alyans yapıp onları altın rengine boyamak istiyorum şimdi birincisi bu altın rengine boyamam için sıvımı jel mi tozmu yoksa spreymi boya kullanmalıyım ikincisi ben bu kurabiyeleri tek başıma yapmak istiyorum o yüzden önceden yapmalıyım nasıl muhafaza edebilirim en fazla kaç gün saklayabilirim küçük poşetlere koyup birer birer dışardamı saklasam yoksa buzdolabınamı koysam şeker hamuru ve kurabiyelerin bayatlamaması için kaç gün önceden yapmalıyım nasıl korumalıyım acaba lütfen cevap :(

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben Merve Almanyada oturdugum icin sadece marketlerde jöle bulabildim,onun ile yapsam olur mu yoksa bana jelatinsiz tarif verebilir misiniz.
Yukarida yorumlari az cok gözden gecirdim ve jelatinsiz tarif bulabildim ancak olmadi.
Öbürsü gün oglumun dogum günü var lütfen yardimci olun!

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben Merve Almanyada oturdugum icin sadece marketlerde jöle bulabildim,onun ile yapsam olur mu yoksa bana jelatinsiz tarif verebilir misiniz.
Yukarida yorumlari az cok gözden gecirdim ve jelatinsiz tarif bulabildim ancak olmadi.
Öbürsü gün oglumun dogum günü var lütfen yardimci olun!

hanimiş dedi ki...

Merhaba Sinem Hn, oncelikle sizi cok tebrik ederim. Sorularınızı yanıtlamaya çalışayım:

altın renge boyama:
beyaz veya sari renkli hamur ile hazirladiginiz alyanslari aslinda belirttiginiz tum boyalarla boyayabilirsiniz. ama benim onerim ya sprey boya kullanmaniz ya da daha gercekci bir goruntu eldek isterseniz azicik alkolle sivilasirdiginiz "toz altin boya" ile yumusak bir firca kullanarak boyamaniz. alkon bir sure sonra ucacaktir.

kurabiyeleri muhafaza etme:
kurabiyelerin suslemelerini de bitirdikten sonra minik seffaf posetler icine koyup agzini kurdeleler ile sikica baglayin. bu sekilde oda isisinda 1 hafta kadar tazeliklerini koruyacaklardir.

Merhaba Merve Hn, malesef jole kullanarak seker hamuru hazirlayamazsiniz. Agar agar veya agartine de olmaz, hayvansal toz jelatin bulmaniz gerekiyor. Ama biliyorum ki ALmanya'da yaşayan okuyucularım bu konuda zorluk çekiyor. Bu durumda sizinle aynı sorunları yaşayanlar genelde ya bir şekilde türkiyeden jelatin getirtiler ya da marshmallow kullanılarak yapılan şeker hamuru tariflerine yöneldiler. İnternette bu şekilde aratarak o tarifi de deneyebilirsiniz eğer zamnınınz kısıtlı ise..

Adsız dedi ki...

mrb ben seçgül... bugun cuma ve haftaya cumartesi oglumun dogum günü var.kurabiyelerin üzerlerini şeker hamuru ile süslememk istiyorum fakat gliserin bulamadım eczanelerde ve aktarlarda gliserin yagı var bununda yenilemeyecegini söylüyorlar.yorumları okumaktan kafa yormaktan başıma agrılar çıktı gliserin nedir bir yag mıdır acil cevaba ihtiyacım var:=)lütfen yardım

hanimiş dedi ki...

Merhaba Seçgül Hn,
kullanmayin gliserin.. şart değil. hatta bence kullanmamak daha iyi.. müsati bir zamanda bakarsiniz yorumlara ama simdi acil cevap vermek istedim. aramayin bosuna. gliserin olmadan da olur..

Adsız dedi ki...

mrb...ben seçgül ilginizden dolayı öncelikle cok teşşekkür ederim:) TOBA GARRET in tarifini aynen uygulayıp gliserin kullanmasam olur mu? yoksa farklı bir tarif var mı?

hanimiş dedi ki...

Olur tabii.. Biz de Toba Garret'in tarifinin gliserinsiz olanını kullanıyoruz zaten

Derin duygu dedi ki...

merhabalar...
Şeker kaplamalı pasta yapma konusunda çok meraklıyım umarım becerebilirim... çok fazla yorum vardı tabii hepsini okuyamadım.. sorum şu ki, marsmalov ile hamur elde edebiliyor muyuz ve kaplama hamuru ile figür hamuru aynı hamurlar değil mi...
çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum.. teşekkürler...

hanimiş dedi ki...

Merhaba Derin duygu..
Tabii ki becerirsiniz, merak etmeyin.

Evet marshmallow ile seker hamuru yapabilirsiniz. Buraya tıkladığınızda açılacak olan sayfada fotografli olarak yapimi anlatiliyor.

Kaplama hamuru ile modelleme hamuru aynı şey değil. Genel anlmada kullandığımız şeker hamuru diye andığımız şey aslında kaplama haurudur. Kaplama hauru ile yatay figurleri hazırlayabiliyoruz bazen ama daha detaylı figürler yapmamız gerektiğinde ayrı bir modelleme hamuru hazırlıyoruz. Modelleme hamurunun özlelliği daha çabuk sertleşmesi ve daha esnek olmasıdır.